Designbyrå går fra rekordresultat til millionunderskudd: - Vi hadde for mye ledig tid

Det sier den ferske Netlife-sjefen som nå sikter mot overskudd igjen i sitt første år som sjef i designbyrået.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

I januar i år ble det klart at mangeårig Netlife-sjef, Beth Stensen, takket for seg og gikk inn i en ny rolle i Posten-konsernet som designsjef. Med det tok kommersiell leder Kristoffer Krohn Eide over ansvaret for driften i UX- og designbyrået. Etter flere år med skuta på rett kjøl, går det Posten-eide selskapet atter en gang i minus når tallene for 2023 gjøres opp.

Ifølge regnskapstallene for fjoråret, faller nemlig driftsresultatet til Netlife Design fra 7,4 millioner i 2022 til rett i underkant av negative to millioner kroner i 2023. Det er dermed et tungt fall for byrået, som i 2022 hadde sitt største overskudd siden Posten overtok eierskapet i 2016.

- Vi prøvde så langt som mulig å skåne de ansatte, slik at når vi lander på det vi gjorde i fjor, så er det innafor og helt greit. Vi tåler dette fint, sier Kristoffer Krohn Eide til Kampanje. 

- Er det en stor oppgave du har påtatt deg som ny Netlife-sjef?

- Det har åpenbart vært flere krusninger på vannet og mer motvind de siste tolv månedne enn året før, men jeg har vært med på både opp- og nedturer siden jeg begynte her i 2020. Jeg vet veldig godt hva jeg har påtatt meg og jeg tror jeg ser godt hva som skal til for at vi skal fortatt være det Netlife som alle som jobber her er glad i, sier Krohn Eide til Kampanje.

Se Netlife Design sine tall for 2023 lenger ned i saken!

- Det er fortsatt knallhard konkurranse om de oppdragene som lyses ut, og det innebærer at mange strekker seg ekstremt langt på pris og lover veldig mye til en billig penge. Kristoffer Krohn Eide, byråleder i Netlife Design

- For mange konsulenter med for lite kundeoppdrag

Inntektene til byrået krymper i 2023 og omsetningen faller med omtrent 15 millioner kroner. Byråinntekten holder seg derimot noenlunde ved like, men faller riktignok med tre millioner kroner og ender i 2023 på 74,2 millioner kroner. 

Krohn Eide forklarer størsteparten av omsetningsfallet med at de i 2022 hadde en større del av inntektene knyttet til underleverandører og partnere som bidro i leveranser.

- Fjoråret startet bra for oss og vi hadde med oss mye fart fra 2022, før markedet ble tregere mot sommeren. Beslutningene satt da lenger inne hos kunder, som ble mer forsiktige med å investere i nye digitale tjenester, og vi fikk en krevende høst som mange andre i bransjen. Det er først og fremst det tallene er et resultat av.

- Hvorfor faller lønnsomheten mer markant enn det inntektene gjør?

- Det handler rett og slett om at vi hadde for mye ledig tid og for mange konsulenter som hadde for lite kundeoppdrag. Da får det den effekten når vi i tillegg ikke responderer kontant med å permittere.

De ventet helt til slutten av fjoråret med å ta det grepet, og de fikk dermed liten kostnadseffekt av det i 2023, påpeker Krohn Eide, som også forteller at de har hatt permitteringer inn i 2024, men at de «nå er ferdig med dette som virkemiddel».

- Jeg vet at en del av konkurrentene våre har lykkes godt med å levere knallsterke finansielle resultater også i et krevende marked, og da antar jeg at noen av dem har vært litt tøffere på kostnadskontrollen.

Takket av:

Beth Stensen gikk av som Netlife-sjef etter mange år i sjefsstolen. Hun overlot dermed tømmene til Kristoffer Krohn Eide, som tidligere var kommersiell direktør i desingbyrået.

- Vi har færre sjefer

Netlife har klart å beholde arbeidsstaben på 61 årsverk og har ikke måttet nedbemanne blant konsulentene, men Krohn Eide sier de har tatt noen permanente kostnadsgrep der de blant annet har rigget seg med «en lettere administrativ ledelse».

- Vi har færre sjefer og rett og slett, sier Krohn Eide før han fortsetter:

- Da Beth gikk videre til Posten, har vi ikke erstattet kommersiell leder, som var stillingen jeg hadde før. Jeg ivaretar de samme oppgavene som jeg hadde da, og så har vi fordelt Beth sine oppgaver på de lederne som er her nå.

Lederne i det Oslo-lokaliserte selskapet består i dag av leder for organisasjon, Sonja Ravnestad, økonomisjef Robert Minnesjord og salgssjef Alexander Nordkvelle. I tillegg har Netlife tre teamledere i Anja Schönhaug, Alex Andersen og Jorunn Aarvik.

Les også: Netlife-sjefen slutter: - Det var litt sjokk

Her kan du se alle regnskapstallene til Netlife Design for 2023. Alle tall i MNOK.Resultatene faller markant

Netlife Design AS 2023 2022 Endring i prosent
Omsetning 103,4 118,9 - 13,0 %
Byråinntekt 74,2 77,1 - 3,7 %
Driftsresultat - 1,9 7,4  
Resultat før skatt - 1,0 13,5  

- Mange strekker seg ekstremt langt på pris

Kampanje har tidligere skrevet om bremsen i markedet for tjenestedesign der flere aktører har opplevd laber investeringsvilje, økt konkurranse og pressede timepriser, men Krohn Eide forteller at de nå opplever at det lyses ut flere anbud.

- Det er fortsatt knallhard konkurranse om de oppdragene som lyses ut, og det innebærer at mange strekker seg ekstremt langt på pris og lover veldig mye til en billig penge. Det er ofte nøkkelen for å vinne jobben. Jeg har en del bekymringer knyttet til både hva slags leveranser oppdragsgiver da får, og også de pressede timeprisene byråene ender opp med. Vi har kontroll på det selv, og vi merker at prisfallet har flatet ut.

Han legger til at en utfordring er at råvareprisen deres, altså lønn til ansatte, har økt, «samtidig som betalingsviljen i markedet har falt».

- Det er åpenbart at da går det utover marginene. Det er antagelig likt for de fleste, men en utfordring for bransjen.

Over sommeren kan uansett Netlife-sjefen glede seg over å skulle ansette igjen, da de har mye på blokka når høstsesongen sparkes i gang i august.

- Vi er i rute nå og jeg forventer at vi kommer til å tjene penger igjen i år. Vi tillater oss også å se fremover mot 2025, og vi skal bruke høsten til å både bli flere og jobbe aktivt i markedet for å lande nye kunder og oppdrag. August ser bra ut, og det er en behagelig følelse å ha når man går inn i sommeren.

Designbyrå går fra rekordresultat til millionunderskudd: - Vi hadde for mye ledig tid