Tror ikke på FN-sjefens reklameforbud: - Man må forby varen, ikke reklamen

Markedsføringslektor ved Kristiania tviler på at FN-toppens angrep mot fossilreklamen vil føre noe med seg.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Sist uke gikk FNs generalsekretær António Guterres hardt ut mot olje-, kull- og gassindustrien i en tale. Videre kom han med en oppfordring til verdens statsoverhoder, nyhetsmedier og teknologiselskaper om å innføre et reklameforbud for næringen.

- Jeg oppfordrer nyhetsmedier og teknologiselskap til å avvise reklame for fossil energi, sa Guterres ifølge BBC.

Rådgiver innenfor kommunikasjon og bærekraft i selskapet 12 Years, Petter Gulli, tar opp diskusjonen på LinkedIn og mener at mer reklameforbud er noe markedsføringsbransjen bare må venne seg til.

- Enda mer reklameforbud? Jada, og vi bør venne oss til det. Det har vært mye innlegg og debatt om forbud mot reklame som «jobber mot» en grønnere verden og det er ikke så rart. I takt med at den globale oppvarmingen og tap av natur bare øker, blir mange mer bevisste, skriver den tidligere reklamemannen Petter Gulli.

Førstelektor ved instituttet for markedsføring på Kristiania, Karl-Fredrik Tangen, har også meldt seg på i diskusjonen. Han tror imidlertid et forbud mot reklame av fossil energi vil ha liten effekt på selve bruken av olje, kull og gass.  

- Det er veldig enkelt å foreslå et reklameforbud. Når man har lagt inn et slik forbud har man på en måte gjort en innsats. Jeg tror det vil bety veldig lite fordi det er en fjern sammenheng mellom forbruker og annonsering, sier Tangen til Kampanje.

Han mener at veldig mye av forbruket foregår utenfor forbrukervalget.

- Hadde man eksempelvis lagt inn det samme forslaget på reklame for strøm, så hadde ikke det redusert strømforbruket i noen særlig grad, fortsetter han.

Les også: FN-sjefen vil ha forbud mot fossilreklame

- En liten brikke i den oljeinfiserte verden

Tangen mener samtidig at et forbud mot reklame delvis blir å legge ansvaret over på forbrukeren, og ikke dem som egentlig sitter med ansvaret.

- Det er egentlig å frata produsentene ansvaret dem burde ha, og delvis legge ansvaret over på reklamen og forbrukerne. Vil man ha stopp på noe, må man forby varen, og ikke reklamen for det, sier Tangen.

​- Du tror det rett og slett ikke vil ha noen effekt?

- Ikke noen særlig effekt, nei. Oppfordringen til FN stemmer veldig med reklamebransjens selvforståelse – at reklamen får folk til å kjøpe. Det er en sannhet med modifikasjoner, sier Tangen og legger til:

- Olje og fossil energi er innbakt i så mange varer. Jeg forstår ikke helt hvordan et forbud skal la seg gjennomføre uten at det nærmest blir et totalforbud mot reklame. Det er måten folk lever på som er problemet, ikke reklamen. Reklame er bare en liten brikke i den oljeinfiserte verden, og reklamen vil være en enda mindre brikke i å få slutt på plast, syntetiske klær, skosåler, jagerfly og aggregater.

Klar med ny Equinor-kampanje:

Merkevaresjefen i Equinor, Anniken Haugen Jebsen, kunne fredag før helgen gå på lufta med en splitter ny reklamekampanje. Foto: Eivor Eriksen.

Får svar fra olje- og gasselskaper

Merkevaresjef i Equinoir, Anniken Haugen Jebsen, har tidligere kommentert utspillet fra FN-sjefen. Tilfeldighetene ville ha det til at den norske oljegiganten slapp en ny stor merkevarekampanje dagen etter at Guterres hadde tatt til talerstolen.

- Guterres har rett i at energiomstillingen må gå fortere og at etterspørselen etter fossil energi må gå ned, men energi er livsnødvendig. Og energiomstillingen er ikke tjent med en veldig tabloid og polarisert debatt. Vi trenger en mer nyansert samtale. Våre annonser sier heller ikke at folk skal bruke mer olje og gass, men hva som må til for at vi skal få mer fart på omstillingen, sier Haugen Jebsen.

Kampanje har også vært i kontakt med Aker BP, som ikke vil kommentere uttalelsene fra FN-sjefen direkte.

Pressetalsperson Ole-Johan Faret begrenser seg til å si at de er «stolte av våre bidrag til å løse verdens energibehov og til det grønne skiftet».

- Aker BP er et rendyrket olje og gasselskap og vi tar de globale klimautfordringene på stort alvor. Aker BPs CO2-utslipp per fat er blant de laveste i hele olje- og gassindustrien globalt. Vi bidrar til å opprettholde og styrke det norske velferdssamfunnet, og skaper store verdier for samfunnet i form av skatt, kompetanse og teknologiutvikling som også kommer andre bransjer til gode, sier han.Les mer: Denne annonsen vil FN-sjefen forby - nå får han svar fra Equinor

Får støtte fra MDG

Guterres’ utspill engasjerer også politikerne. Leder for Oslo MDG, Sigrid Z. Heiberg, støter et forbud.

- Det er i tråd med noe vi har ment lenge. Det er rett og slett sånn at vi vet, og har visst i mange tiår, at det er fossil energi som skaper den klima- og naturkrisa som vi står i, sa Heiberg i Dagsnytt 18 forrige uke.

Frp-politiker Terje Halleland stiller seg på motsatt side og mener et forbund mot annonsering og markedsføring av fossilt brensel er en dårlig idé.

- Hvis norsk petroleumsnæring ble lagt ned i dag, så hadde verden blitt en veldig mye vanskeligere plass å være på. Det er så mye mer enn bare tanken på utslipp som berører den næringen. De næringen står for utrolig mye, sa Helland.

Tror ikke på FN-sjefens reklameforbud: - Man må forby varen, ikke reklamen