Carat samlet tidligere byråledere til 50-årsfeiring: - Vi var Norges første mediebyrå

Norges eldste mediebyrå heter Carat. Denne uken møttes så godt som alle de tidligere byrålederne til feiring.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

- Vi feirer at Carat har vært 50 år i Norge og det er jo en stor anledning til å feire, sier byrålederen i mediebyrået Carat, Stian Jansen, til Kampanje.

Han er den sjette i rekken av Carat-sjefer og torsdag kveld samlet han i underkant av 400 mennesker til fest og feiring av jubileet til Carat på Oslo Event Hub. Det var det mange grunner til.

-  Vi var verdens første mediebyrå og Norges første mediebyrå, og har eksistert siden 1963 i Frankrike og 1973 i Norge, sier Jansen.

Han leder byrået som i dag er eiet av det globale kommunikasjonskonsernet Dentsu, som i Norge har en omsetning på rundt 3,5 milliarder kroner, og som teller byråer som Carat, Iprospect og Merkle. Men i dag var det Carat som stod i sentrum.

- Vi skal feire på god Carat-måte og vi skal hedre de som jobber i Dentsu i dag, de som har jobbet hos oss før, mediepartnere og kunder, sier han.

- Det er ikke så dårlige tider i bransjen altså? 

- Vi tar oss i hvert fall råd til dette, så får det heller gå på bekostning av noe annet, sier han.

Jubilanter:

Britiske Fiona Lloyd er global merkevaresjef i Carat og hadde tatt turen til Norge for å gratulere norgessjefen Stian Jansen med 50-årsjubileet. Foto: Knut Kristian Hauger.

- Vi opplever også tøffere tider

Det er tøffere tider i byråbransjen og mediemarkedet enn på lenge og Mediebyråforeningen kunne nylig varsle om et ganske så flatt marked etter fire måneder i år sammenlignet med samme tid i fjor. 2023 var heller ikke noe toppår.

- Verden er helt OK. Det er ingen store høyder, men heldigvis for oss ikke de helt store daler heller. Vi gjør det jevnt bra, men opplever også tøffere tider og ser hva som skjer rundt oss, sier Jansen.

På den store 50-årsfesten hadde Dentsu samlet alle de tidligere toppsjefene i mediebyrået som altså var landets første. Den aller første lederen av Carat var Fredrik Fjeldstad. Han ledet byrået frem til 1981. Deretter fulgte, Tore Eidholm (1981-1991), Helge Onsum (1992-1996), Peter Jetzel (2006-2007), Eldar Skylstad (2007-2012) og Pelle Stensson (2012-2017) før Jansen tok over samme år og vært sjef siden. 

- Jeg kjenner alle veldig godt, og det er veldig hyggelige mennesker. Mange er fortsatt bransjen, sier Jansen.

Carat har i mange år vært landets ledende mediebyrå og byrået har flere ganger vært kåret til Årets mediebyrå på Kampanjes kåring Byråprofil. 

Klar for feiring (1):

- Det er en prestasjon å bli 50 år og veldig gøy at et mediebyrå har eksistert så lenge, sier Carat-kunde og markedsdirektør i Meny, Jørgen Normann-Larsen. Foto: Knut Kristian Hauger.

Helikopterpilot og pokerspiller

50 år i norsk mediebransjen er lang tid og det har vært mange omveltninger opp gjennom årene.  Tidligere var det reklamebyråene som stod for mediekjøpene i de norske mediekanalene, men med Carat kom det plutselig en utfordrer på markedet. Mediebyråene begynte også å legge medieplaner og mediestrategier og ble noe mer enn rene formidlingsbyråer.

Carat har i tillegg vært med på mange medielanseringer og har dermed måtte forholde seg til mange nye medievaner. Byrået har gått fra å kjøpe helsider i Aftenposten til å være med på å finansiere opp etableringen av reklamekanalen TV 2 og kommersiell radio. Medierevolusjonen som kom med sosiale medier og smarttelefonen er også en del av byråets historie og Carat ble også første mediebyrå på det norske markedet som rundet to milliarder i omsetning alene.

- Hvordan har Carat forandret seg i alle disse årene?

- Vi har snakket en del om det de siste dagene, og det er et godt spørsmål. Men vi har i hvertall klart å beholde Carat-ånden helt siden oppstarten i Frankrike, sier Jansen.

Grunnleggeren av Carat er det verdt å dvele ved et lite øyeblikk. Gilbert Gross var nemlig ikke først og fremst en reklamemann.

- Han var en helikopterpilot og pokerspiller og en pioner og entreprenør som ville utfordre reklamebyråene, og vi liker jo å føle oss litt sånn enda. Entreprenørskapet har vi i oss og liker å utfordre og være i forkant. Vi har tatt arven fra grunnlegger Gross med oss videre, sier Jansen.

Klar for feiring (2):

- Jeg har jobbet med Carat i fem år og det er en gjeng med utrolig flinke og faglig sterke folk, sier mediepartner og strategisk kundesjef Irma Jacobsen i Schibsted. Foto: Knut Kristian Hauger.

- Alt det vi ønsker å være

Til stede i var også global merkevaresjef i Carat, engelske Fiona Lloyd, og hun kunne fortelle at hun var veldig stolt over det norske byrået.

- Carat i Norge er alt det vi ønsker å være. En partner som vet å skape endring sammen med kundene våre og et byrå som har mye selvtillit og en god kultur. Også er vi veldig stolte av å være nummer én på markedet og med Stian som sjef er jeg sikker på at vi vil fortsette å innovere og være en pioner på markedet, sier Lloyd.

- Så vil Carat være her også de 50 årene?

- Absolutt. Carat vil være her, men kanskje ikke vi, smiler Lloyd

Klar for feiring (3):

- Jeg gratulerer Carat med dagen. Det er et byrå jeg møter ukentlig i jobben min og som jeg har mye å gjøre med, sier reklamebyråpartner og konseptutvikler i Foll reklamebyrå, Eivind Solberg. Foto: Knut Kristian Hauger.

Carat samlet tidligere byråledere til 50-årsfeiring: - Vi var Norges første mediebyrå