Får reklamefolk til å gråte i Cannes - nå samler konsulentkjempe kreative krefter i Norden

CANNES (Kampanje): Behnam Farazollahi blir nordisk leder i EY Doberman.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Etter tre år som leder av EY Doberman i Oslo, trer Behnam Farazollahi inn i en nordisk lederrolle sammen med Linnéa Becker og Klara Leander. EY Doberman er den kreative satsingen til konsulentgiganten EY.

- Doberman har 25 års historikk. Vi ble kjøpt opp i 2020 og startet i Oslo for tre år siden. Det har vært litt av en reise, og nå skal vi ta dette videre, sier Farazollahi til Kampanje.

- Slår dere sammen det norske og det svenske kontoret?

- Vi vil operere i hvert vårt land, men vi har alltid hatt en enhetlig strategi, så våre designere jobber på tvers av grensene og vi har prosjekter som går på tvers. Nå sentraliserer vi ganske mange av oppgavene i ledergruppen sånn at det er én ledelse i stedet for to ledergrupper.

- Det gjør vi også fordi vi tror at det vi gjør kan ha en verdi utenfor Norge og Sverige. Nå gjør vi prosjekter i Australia, Belgia og USA, så vi jobber veldig internasjonalt, legger han til.

- Har kostet mye

Farazollahi, som tidligere har ledet Neue Design, legger ikke skjul på at også EY Doberman har møtt på utfordringer det siste året.

- Det har vært et hardt år for hele bransjen. Vi har alle merket at det er tørke på oppdrag, men vi merker også at det har begynt å snu litt det siste halve året, både i Norge og Sverige. Men det har kostet mye, både i form av tid og krefter.

- Har dere blitt færre i Oslo?

- Nei, men vi har måttet justere kursen som alle andre. Nå ser vi at markedet kanskje begynner å bevege seg i riktig retning.

I dag teller EY Doberman 65 ansatte i Sverige og Oslo.

- Målet er å sikre trygg vekst. Vi startet opp i en ganske vanskelig tid i Oslo, så vi har vært forsiktig med å ta stegene, men nå er målet hvordan vi skal kunne øke tempoet.

Les også: - Det er på tide at verdien av design tas på alvor

- Emosjonell og sterk vekker

Denne uken har Behnam Farazollahi tatt turen til Cannes og reklamefestivalen Cannes Lions. Her er morselskapet EY godt representert midt i festivalpalasset med en egen installasjon designet av Doberman kalt Four Futures, som opprinnelig ble lansert på klimatoppmøtet COP28 i Dubai.

Her får festivaldeltakerne presentert fire ulike fremtidsscenarioer basert på hvilken strategi verdenslederne tar i møte med global oppvarming.

Her møter vi fire mennesker 30 år frem i tid, visualisert med hjelp av kunstig intelligens, som lever med konsekvensene av valgene som tas – eller ikke tas - i dag. Bare ett av scenarioene leder til en lykkelig slutt.

Én av festivaldeltakerne som ser presentasjonen samtidig med Kampanjes utsendte reporter, tar til tårene.

- Er det en reaksjon dere ofte ser?

- Det er en veldig emosjonell og sterk vekker. Her bruker vi vår produktutviklingskompetanse, design og kreativitet til virkelig å få folk til å føle på fremtiden. Noen har fått en ordentlig emosjonell reaksjon og har måttet sette seg ned i etterkant. Det har skjedd både på COP28, i Oslo og her, sier Farazollahi.

- Det betyr at den gjør noe av det den skal. Den ansvarliggjør oss og det gjør det ekstra vondt, fortsetter han.

- Har du på tro at den også vil finne sitt publikum i Cannes Lions, som er en reklamefestival?

- Ja og nei. Jeg tror mange har en agenda her nede som handler om at det bare er moro og at alt skal være som før. Man skulle tro at bærekraft stod høyere på agendaen med tanke på hvor viktig det er i samfunnet og verden for øvrig, men det gjør det ikke.

Les også: Løvevinner fikk endelig plass i Cannes-juryen: - Har drømt om dette i alle år

- Føltes som man var på en KI-festival

I stedet opplever EY Doberman-sjefen at kunstig intelligens (KI) dominerer festivalen fullstendig.

- I går føltes det som om man var på en KI-festival. Alle snakket om hvordan man skal bruke KI på sin måte, og det føles litt som en nervøs spenning. For man snakker også om de menneskelige sidene og konsekvensene av det, sier han.

- Uansett hvilken dør jeg åpnet, så var det den samme diskusjonen.

- Sitter dere på noen svar der?

- Nei, men jeg tror at når alle får tilgang til å lage en «best practise», så vil det vel si at «best practise» i seg selv trenger å fornyes. Da må man tilføre mer av det irrasjonelle, for det vil jo være noe KI ikke kan levere på. Vi prøver å finne ut av hvordan vi kan menneskeliggjøre KI til vår fordel.

Får reklamefolk til å gråte i Cannes - nå samler konsulentkjempe kreative krefter i Norden