Unibet-eier får regning på over 20 millioner fra staten

- Vi har mottatt, men ikke betalt fakturaen, sier talsperson for Kindred Group.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

I fjor ble Unibet-eier Trannel ilagt en daglig tvangsmulkt på 1,2 millioner kroner for ulovlig spilltilbud i Norge. Nå har Statens Innkrevingssentral (SI) sendt spillselskapet en faktura som skal være på drøye 22 millioner kroner fra da tvangsmulkten løp fra 22. november til 9. desember i fjor. 

- Vi har mottatt, men ikke betalt fakturaen. Det ikke ulovlig for nordmenn å delta i utenlandske spilltilbud som tilbys på det internasjonale underholdningsmarkedet, noe som norske myndigheter erkjenner, skriver juridisk talsperson for Kindred Group i Norge, Rolf Sims, i en e-post til Kampanje.

Han peker på at Trannel er etablert og lisiensiert på Malta. Trannel er et datterselskap av Kindred Group, som er et av verdens største pengespillselskaper og de aktuelle nettsidene er kjente spillmerkevarer som Unibet, Mariacasino, Storspiller og Bingo.

- Samtidig er ikke lovligheten av boten endelig avklart og det er gitt utsatt iverksettelse av denne. Boten kan heller ikke inndrives utenfor Norge idet norske myndigheter ikke har jurisdiksjon over et utenlandsk selskap på Malta, fortsetter han.

Det har ikke lyktes Kampanje å få svar på når fakturaen må betales. Skatteetatens pressekontor ønsker ikke å si noe om eksakt størrelse på fakturaen, ei heller om når de har satt frist for betaling.

- Skatteetaten har taushetsplikt i enkeltsaker, jamfør skatteforvaltningsloven. Vi kan dermed ikke gi noen opplysninger om denne saken, er det eneste Kampanje får ut av Skatteetatens pressehjelp.

Kan komme flere bøter

Det kan dog komme enda flere fakturaer til Trannel og Kindred Group. Nylig tapte nemlig Trannel i Borgarting Lagmansrett i søksmålet mot staten i saken om å tilby pengespill til norske brukere.

- Vedtaket om tvangsmulkt står, men nå har vi akkurat fått dommen og skal bruke litt tid på å lese den før vi bestemmer oss for hvordan vi vil ta dette videre, sa Lotteritilsynets direktør Atle Hamar til Kampanje etter konklusjonen i søksmålet. 

Les også: Unibet-eier tapte pengespill-søksmål mot staten

Lotteritilsynet opplyser nå til Kampanje at man også har fått medhold hos Lotterinemda, hvor vedtaket om tvangsmulkt var innklaget. 

- Vi har stoppet tvangsmulkten i påvente av avgjørelse i Lotterinemda. Nå har alle klageinstansene, og Lagmannsretten gitt medhold i vedtaket om stans av spilltilbud fra Trannel i Norge, sier avdelingsdirektør i Lotteritilsynet, Henrik Nordal, til Kampanje.

- Vi kan likevel ikke starte opp igjen mulkten uten at vi gjør en ny vurdering av hvorvidt vi mener Trannel har gjort tilstrekkelige tiltak for å rette seg etter vedtaket vårt om pålegg av stans av sitt pengespilltilbud i Norge. Det vurderer vi nå.

Les også: Lotteritilsynet gjør helomvending - utsetter tvangsmulkt mot Unibet-eier

- Må gjøre ny vurdering

Nordal opplyser samtidig at om Lotteritilsynet mener Trannel ikke har gjort tilstrekkelige tiltak, «må vi vurdere om det er nødvendig og riktig å la tvangsmulkten løpe igjen»

- Da vil vi også måtte gjøre en ny vurdering av hvor stor i kroner og ører tvangsmulkten skal være, og vi gjør da vurderingen basert på forholdene de har per i dag.  

Da Trannel først ble ilagt dagbøter var de som tidligere nevnt på 1,2 millioner kroner dagen. Bøtene kunne altså komme opp i hele 437 millioner kroner i året.

Det nylig avsluttede søksmålet i Borgarting Lagmansrett kommer for øvrig i kjølvannet av at Lotteritilsynet i 2019 fattet et vedtak mot Malta-registrerte Trannel med pålegg om å slutte å tilby pengespill i Norge uten norsk tillatelse og hvorvidt dette vedtaket var gyldig.

I fjor tapte Unibet-eier Trannel søksmålet mot staten i saken om å tilby pengespill til norske brukere. Trannel anket saken til lagmannsretten.

Unibet-eier får regning på over 20 millioner fra staten