Reklamerådgiver ut mot Freia-boikott: - Savner mer nyansert debatt

Flere byråledere har tatt til orde for å boikotte Freia-eieren. Lina Aas-Eng i Pol tar til motmæle.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Mandag denne uken tok byråleder Bente Kvam Kristoffersen i Trigger til orde for en boikott av selskaper som står på svartelisten til ukrainske myndigheter over internasjonale selskaper som har opprettholdt en virksomhet i Russland etter invasjonen.

- Rent prinsipielt mener jeg vi skal si nei. Man må støtte opp i solidaritet med Ukraina. Det synes jeg er viktig at vi gjør, sa Kvam Kristoffersen til Kampanje.

Hun fikk støtte fra Anti-sjef Kenneth Pedersen, som fortalte at det var uaktuelt for dem å jobbe med selskaper som står på listen. Anti har tidligere lagd kommunikasjon for den ukrainske ambassaden i Oslo.

Les mer: Byråleder oppfordrer til boikott: - Si nei

Det er reklamebyrået Try som har Freia på kundelisten. De har foreløpig ikke stilt til intervju om saken, men sa i en uttalelse mandag at de er i dialog med Freia.

Les mer: Try varsler Freia-møte etter svartelisting

- Vil kunne svekke legitimiteten

Nå går rådgiver Lina Aas-Eng i reklamebyrået Pol, som er et datterselskap av Try, ut mot kravene om boikott.

- Skal man bedrive denne formen for symbolpolitikk bør man tenke seg nøye om og vurdere konsekvensene på både kort og lang sikt. Man skylder både Ukraina og norske arbeidstakere å ikke kaste seg på lettvinte svar i denne situasjonen. Jeg savner mer nyansert debatt, sier hun.

Aas-Eng tror en boikott i verste fall kan virke mot sin hensikt.- Svartelisten til Ukraina går langt utover det EU har på sin sanksjonsliste, og her må man vurdere hvert enkelt tilfelle, men også konsekvensene som følger av å utvide den, sier hun.

- Jeg mener det er viktig at sanksjonene har legitimitet blant folk. Hvis symbolpolitikken resulterer i permitteringer eller oppsigelser i Norge, på varer produsert her, uten at det gir noe positivt bidrag for Ukraina ut over symbolverdien, er jeg redd det vil kunne svekke legitimiteten til sanksjonsregimet.

Les mer: - Mondelez driver med selvskading

Kritisk til boikott:

Pol-rådgiver Lina Aas-Eng mener en boikott av Freia vil ha lite for seg. Her er hun avbildet ved en tidligere anledning.

- Usikker på hvor mye det hjelper ukrainere

En boikott av Freia vil utelukkende ramme norske arbeidsplasser, ikke Putin-regimets krig mot Ukraina, mener rådgiveren.
- Jeg er også usikker på hvor mye det det hjelper ukrainere å tenke på at folk mister jobben i Oslo. Men det føles kanskje flott for de i trygge Norge, som ikke risikerer jobben, å mene at man ikke kan kjøpe sjokolade fra Freia.- Det at ukrainske myndigheter i det hele tatt har laget denne listen, viser ikke det at det betyr noe for dem?- Ukraina er i en helt umenneskelig situasjon og det er ikke vanskelig å forstå hvordan de tenker, men vi som sitter utenfor kan ta oss råd til å tenke på hva som er lurt med tanke på støtten til Ukraina og sanksjonsregimet mot Russland. At Ukraina har et sterkt fokus på internasjonalt næringsliv og stater for å bringe Russland i kne, kan man utelukkende ha forståelse for.- Er det noen som helst grunn til å legge press på Mondelez for å trekke seg ut av Russland?- Slik jeg forstår det er det ingenting som tyder på at Mondelez ikke følger sanksjonsregimet. Man kan selvsagt mene at sanksjonsregimet er for svakt og at man ønsker å utvide det. Da må man se på de reelle konsekvensene av å utvide sanksjonsregimet, slik at det ikke får utilsiktet virkning, men det er langt utenfor mitt kompetanseområde å vurdere.
- Try har som kjent Freia på kundelisten. I hvor stor grad forsvarer du egen kunde her?- Dette står for egen regning. Jeg jobber i Pol og kjente ikke til at Try hadde Freia som kunde før nylig, sier Aas-Eng.

Flere store norske selskaper har valgt å droppe Freia-varer fra sortimentet sitt, og det er spesielt reiselivet som har valgt å ta avstand. Tirsdag ble det klart at de store dagligvarekjedene ikke tar samme grep på nåværende tidspunkt.

Les mer: Dagligvaregiganter boikotter ikke Freia nå: - Ikke aktuelt

Reklamerådgiver ut mot Freia-boikott: - Savner mer nyansert debatt