Markedstopp i Norsk Tipping slutter på dagen: - Kan høres dramatisk og plutselig ut

Etter 20 år hos spillgiganten Norsk Tipping sluttet markeds- og merkevaretoppen Thorbjørn Unneberg brått i stillingen sin før helgen.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Fredag forrige uke forlot Thorbjørn Unneberg sin stilling som en av de øverste merkevare- og markedsføringslederne i spillgiganten på Hamar uten forvarsel. Det ble informert om avgangen internt samme dag, og mandag denne uken ble Roger Soleim konstituert som ny direktør for Kundemøte. Det bekrefter Norsk Tipping-toppen overfor Kampanje.

- Jeg hadde ikke min siste arbeidsdag fredag, men jeg hadde siste dag som leder for Kundemøte, sier Unneberg til Kampanje.

Han har sittet i ledergruppen i en årrekke, og hatt et bredt ansvarsområde for alt fra Norsk Tippings markedsoperasjoner, distribusjon, salg, spilloperasjoner, markedsføring og merkevare som direktør for Kundemøte. Unneberg påpeker at beslutningen om å gå har vært en del av hans «egen tankeprosess.»

- Jeg har vært i Norsk Tipping i 20 år, og jeg har jobbet med alt fra attraktivitet til spillansvarlighet og gjort veldig mye forskjellig. Siden juletider har jeg tenkt at jeg vil gjøre noe annet, og så måtte meldingen komme en gang slik at dette ble kommunisert på fredag. For meg har det vært en tankeprosess som kulminerte med denne avgjørelsen.

Han vil nå bistå Norsk Tipping frem til høsten og skal fortsatt rapportere til den nye Norsk Tipping-sjefen Thor Gjermund Eriksen. Både Eriksen og hans arvtager Soleim beskriver Unneberg som instrumentell i i utviklingen av Norsk Tipping i årene han har tilbragt der.

- Jeg trenger noe nytt å gripe i, og jeg skjønner at det kan høres dramatisk og plutselig ut, men for meg og Eriksen er ikke dette overraskende. Vi har hatt diskusjoner omkring dette, og jeg tror vi har kommet frem til en veldig god konklusjon.

- Er det en spesiell grunn til at man løste det slik at du fratrådte din stilling på dagen, og at dette først ble kommunisert internt samme dag?

- Nei, det var rent praktisk. Det er viktig med kontinuitet og at jeg kan hjelpe ny ledelse med å komme i gang. Det er Roger Solheim som tar over, og han har vært leder for min enhet for Omnikanal distribusjon. Han er en meget dyktig kar og det passet bra at han tar over nå inn mot sommeren. Jeg takker for flotte år i Norsk Tipping, som nå har en flott ny leder. Avgjørelsen har ingenting med ham å gjøre.

- Har det vært uenigheter mellom deg og Thor Gjermund Eriksen?

- Nei, det kan jeg svare avkreftende på.

Kjempet mot Lotteritilsynet

Denne våren har Thorbjørn Unneberg sammen med resten av Norsk Tipping-ledelsen stått midt opp i en dragkamp med Lotteritilsynet. Utfallet her kan medføre at Unnebergs etterfølger, Soleim, vil få mindre å rutte med enn sin forgjenger. Tilsynet har nemlig bedt Norsk Tipping om å kutte minst 60 reklamemillioner i 2023, og har gått til det skritt å gi spillmonopolisten varsel om vedtak. Norsk Tipping har på sin side stått på sitt og bestrider kuttet. 

- Har føljetongen med Lotteritilsynet påvirket din beslutning om å gi deg?

- Nei, på ingen måte. Det har vært masse ulike avgjørelser opp gjennom årene som har påvirket og styrt Norsk Tipping som instrument i spillpolitikken. Det er vi godt vant med, samtidig som det ikke er lett å tilpasse seg hele tiden. Likevel er vi godt trent til å tilpasse oss disse grepene som kommer hele tiden for å skape et trygt og godt spillmarked. 

- Hva har din rolle vært i denne prosessen?

- Ulike nøkkelfunksjoner og spesialister svarer alltid opp denne type saker som et lag hos Norsk Tipping. Her er det mange involverte inkludert meg selv, svarer Unneberg.

Les også: Historisk varsel mot Norsk Tipping - må kutte reklamebudsjettet

Ferdig med spill:

Thorbjørn Unneberg fratrer sin stilling som direktør på dagen i selskapet han har jobbet i de siste 20 årene. Foto: Norsk Tipping.

- Hatt et utmerket samarbeidsforhold

Norsk Tipping-sjef Thor Gjermund Eriksen avviser også at det ligger dramatikk bak avgangen og forteller at han og Unnerberg har «hatt fine samtaler» i forkant av sistnevntes valg om å tre til side. Eriksen sier Unneberg ønsket nye utfordringer etter 20 år hos spillmonopolisten.

- Det er ikke noe vanskeligere enn det. Når han sier at det ikke kom overraskende er det fordi han har en så sentral stilling i Norsk Tipping, og at det er slik det må gjøres. Derfor har både Thorbjørn og jeg sagt på fleip at det ikke kommer som en overraskelse på oss, men heldigvis kommer det som en overraskelse på andre. Vi har hatt et utmerket samarbeidsforhold, sier Eriksen til Kampanje.

Han avkrefter at det har vært uenigheter dem imellom, og påpeker at Unneberg har stått «sentralt i utviklingen av Norsk Tipping i over 20 år.»

- Han har bidratt til at selskapet gjør det så godt som det gjør i dag. Det er viktig at han legger igjen kunnskapen han har, så det er uproblematisk, sier Eriksen med henvisning til at Unneberg skal bistå Norsk Tipping frem til høsten.

- Hva er grunnen til at man løste det slik at han forlot sin stilling på dagen og ikke informerte om dette i forkant - hvorfor hadde man slikt hastverk?

- Det har jeg ingen kommentar til utover at vi fant det praktisk hensiktsmessig sånn. Så er det slik at han skulle ut i ferie som mange andre, og det var det som styrte. 

- Unneberg forteller at han ønsker å gjøre noe nytt, men det er vel ikke vanlig at man slutter på dagen selv om man er klar for nye muligheter?

- Det har jeg ingen mening om, det var hans valg det, så det synes jeg vel ikke er så rart. Jeg har ingen kommentar utover det. 

Det var på vårparten i fjor at det ble kjent at Thor Gjermund Eriksen ble ny sjef i Norsk Tipping med oppstart i september i fjor. 

- Hatt et utmerket samarbeid

Det sier Norsk Tipping-sjef Thor Gjermund Eriksen om Thorbjørn Unnebergs avgang. Foto: Scanpix.

- Det kommer ganske brått på

For Roger Soleim som nå tar over, kom nyheten som en overraskelse. 

- Jeg har blitt bedt om å ta over midlertidig etter at Thorbjørn har valgt å slutte. Jeg begynte allerede i går og har blitt bedt om å ta over i et halvår til rekruttering av ny direktør er på plass. Det er situasjonen, sier Soleim til Kampanje. 

Han har jobbet tett med Unneberg i flere år, og har blant annet sittet i hans ledergruppe i nærmere åtte år. 

- Han har valgt å slutte så det må jeg bare forholde meg til.

- Hva føler du om å ta over?

- Det kommer ganske brått på, men selvfølgelig når jeg blir bedt om å gjøre det, så gjør jeg det. Jeg har jobbet tett med Thorbjørn så jeg vet hva det dreier seg om. Jeg skulle ønske han fortsatte, men da tar jeg den på strak arm og gjør det beste ut av det, sier Soleim.

Han trekker samtidig frem Unneberg som en som «virkelig har preget Norsk Tipping.»

- Han skal ha masse skryt for de gode resultatene våre over så mange år. Han har virkelig jobbet med kunde og marked, og skal ha mye av æren for hvordan vi har forvaltet samfunnsoppdraget vårt og fortsatt gjør det, avslutter Soleim.

- Skal tenke meg nøye om over sommeren

Den avtroppende direktøren sier han skal bruke litt tid på å finne seg noe nytt å drive med. Han skal nå ut i ferie og «tenke seg godt om».

- Det er mye spennende som skjer innenfor markedsføringsteknologi og utviklingen av digitale kundeopplevelser, hvor det finnes mange interessante miljøer rundt omkring som jeg kanskje vil være en del av fremover. 20 år er lang tid, og det går så lenge man får noe nytt å jobbe med, sier Unneberg og fortsetter:

- Det har jeg også fått, og det er jeg takknemlig for, og jeg har fått jobbe med flotte folk. Jeg har ingen negative følelser. Jeg må ha noe nytt å bite i, et nytt miljø og nye utfordringer. 

- Har du vært i kontakt med andre mulige arbeidsgivere?

- Man får jo alltid hyggelige meldinger fra kolleger i bransjen i en slik situasjon. Nå skal jeg tenke meg nøye om over sommeren. Så får jeg se hva jeg lander på, sier Norsk Tipping-veteranen.

- Kom brått på:

Det sier ny konstituert direktør for Kundemøte, Roger Soleim, om Unnebergs avgang. Soleim rykker nå opp fra stillingen som leder for omnikanal distribusjon.

Markedstopp i Norsk Tipping slutter på dagen: - Kan høres dramatisk og plutselig ut