Kampen om milliardavtalen til Sporveien er over – JCDecaux overtar kontrakten fra rivalen

- Selvsagt er vi skuffet, sier Clear Channel-topp som har sittet med avtalen siden 2013.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger
Knut Kristian  Hauger
Tobias Fredø Journalist

Norges største kontrakt for utendørsreklame har denne våren vært ute på anbud, og igjen har det vært kamp mellom de to utendørsrivalene JCDecaux og Clear Channel om kontrakten. Nå foreligger resultatet av konkurransen, og utfallet er det mest dramatiske tenkes kan. For milliardkontrakten til Sporveien bytter nå hender mellom de to utendørsrivalene. Etter at Clear Channel har tatt hånd om reklamesalget på trikk, buss og T-bane de siste årene, er det nå konkurrenten JCDecaux som vinner kontrakten.

- Vi er stolte over å ha fått tillit fra Sporveien Media til å operere og ikke minst videreutvikle denne kontrakten, som er den største innen vår bransje, sier Øyvind Markussen, administrerende direktør i JCDecaux Norge til Kampanje.

Det er ikke første gang Markussen skal jobbe med Sporveien.

- Du har hatt kontrakten før?

- Jeg har vært med og kjøpt den, jeg har vært med og tapt den og nå har jeg også vært med å vinne den, sier Markussen.

Da JCDecaux tapte kontrakten tilbake i 2012 til Clear Channel kom det et skifte i utendørsmarkedet. Den gang hadde JCDecaux en omsetning på nærmere 380 millioner kroner og var den største aktøren i utendørsklassen. Men etter tapet av kontrakten falt omsetningen ned mot 250 millioner kroner, og Clear Channel suste forbi som størst. 

- Nå skal vi tilbake der vi var i 2012 som markedsleder og vi skal utvikle digital utendørsreklame enda kraftigere enn det vi har gjort til nå.  Denne kontrakten er en game changer for organisasjonen vår. Dels fordi du får en markedslederposisjon og det er viktig. Det er markedsleder som blir spurt og det er markedsleder som får best mulighet til å påvirke egne rammebetingelser, så det er viktig også blir det en ny giv for hele organisasjonen, sier han.

Etter det Kampanje kjenner til endte JCDecaux opp med en omsetnig på godt over 300 millioner kroner i 2022, men med den nye Sporveien-kontrakten er det ventet at selskapet vil krysse en halv milliard i 2024. 

Les også: Frister med reklamekontrakt til over en milliard kroner – JCDecaux lover å gi Clear Channel kamp

Må ansette rundt 30 mennesker

Øyvind Markussen sier at JCDecaux nå må ansette rundt 30 nye mennesker som en følge av seieren.

- Det er veldig mye driftsfolk og en kraftig oppbygging av kommersiell avdeling innenfor salg og marketing. Sporveien stiller jo også ganske strenge krav til oss, og vi vil komme hurtig ut av startblokken når vi starter opp 1. januar neste år, sier Markussen.

Sporveien inntektsfører pengene fra sine kontraktspartnere i selskapet Sporveien Media og i 2022 var denne omsetningen på snaue 140 millioner kroner. Dette er imidlertid ikke et bruttobeløp som tallfester verdien ut i reklamemarkedet. Men her ligger garantisummen som utendørsselskapene lover Sporveien.

- Hvor mye har du lovet Sporveien denne gangen?

- Mye, sier Markussen.

- Er det en milliardkontrakt?

- Ja, vi har lovet Sporveien et milliardbeløp, sier Markussen.

Tilbake på (T)-banen:

Daglig leder i Sporveien Media, Inge Aasen, gratulerer toppsjefen i JCDecaux, Øyvind Markussen. Etter å ha stått på perrongen de siste ti årene er utendørssjefen tilbake på banen eller T-banen for å si det sånn. Foto: Knut Kristian Hauger.

- Dette er en viktig avtale for oss

Kampanje har tidligere anslått verdien av den forrige avtalen på 11 år til opp mot 1,5 milliard kroner. Men denne gangen er det en kontrakt som løper i åtte år med oppstart i 2024.

- Det er en litt kortere kontrakt som består av seks år pluss mulighet til forlengelse i to år, men det er nok til å gi forutsigbarhet til begge parter, sier Inge Aasen.

Selv om det er en kortere kontrakt som nå underskrives mellom de to partene er det like fullt snakk om milliardverdier.

- Den samlede verdien er høy. Dette er en viktig avtale for oss, sier Aasen i Sporveien Media.

- Var det noen andre som ga bud?

- Vi hadde gode kvalifiserte tilbydere her med høy forståelse for denne type anskaffelser, men samlet sett var det JCDecaux som leverte best på økonomi og kvalitet, sier Aasen.

- Var det stor forskjell mellom budene? 

- Det vil jeg ikke kommentere, sier han.

Sporveien Media-sjefen sier det er blitt lagt stor vekt på høy kvalitet i drift og vedlikehold, innovasjonsevne, samt bærekraft og miljøaspekter.

- Vi er godt fornøyde med å kunne inngå avtale med JCDecaux Norway som vant konkurransen. Valgt leverandør hadde samlet sett den beste helhetsløsningen; det vil si det beste forholdet mellom økonomi og kvalitet. Gjennom avtalen sikrer vi videre innovasjon og utvikling av i forvaltningen av Norges største utendørsreklameavtale. Annonseavtalen bidrar med viktige inntekter til forbedring av kollektivtransporten i Oslo-området, sier han.

- Hva kan du si til dagens avtalepartner som nå mister kontrakten?

- Vi har en god og profesjonell relasjon til de og har en annen viktig kontrakt som løper med dem. Vi har et veldig godt forhold til denne aktøren, sier Aasen.

- Selvsagt er vi skuffet

Norgessjefen i Clear Channel Norge, Dennis Højland Nyegaard, sier de «selvsagt er skuffet over å miste Sporveien som samarbeidspartner.» Samtidig gratulerer han konkurrenten JC Decaux med den nye kontrakten.

- Denne gangen mistet vi dessverre en attraktiv kontrakt, men vi har vunnet mange store og viktige kontrakter den siste tiden og er glade over det. Vi vil rette en stor takk til Sporveien for et godt og fruktbart samarbeid gjennom det siste tiåret, sier Nyegaard til Kampanje.

Til tross for at de nå må gi slipp på Sporveiens milliardkontrakt, påpeker norgessjefen at de er vant til å håndtere endringer i porteføljen. I 2021 hadde selskapet en omsetning på 429 millioner kroner. 

- Vi har mange gode kontrakter, og vil bruke tiden fremover til å utvikle og investere i dem. Det er business as usual frem til 31. desember. Vi jobber med en plan for hvordan organisasjonen skal se ut fra 1. januar. Uavhengig av Sporveien har vi et stort varelager som skal selges og driftes, sier han.

Nyegaard forteller samtidig at Clear Channel sitter på reklamerettighetene til Thon-kjedene og sier det er den største nasjonale kontrakten i utendørsbransjen både for tradisjonelle og digitale flater.

 - Vår nasjonale dekning blir ikke berørt av å miste Sporveien. Vi har vært desidert størst i Oslo, nå blir byen fordelt mellom aktørene. Vi har fortsatt en svært sterk tilstedeværelse i Oslo, med premiumflater som er ute i bybilde på gateplan, sier Nyegaard og fortsetter:

- Selv om vi ikke lenger vil være til stede i T-banemiljøet, er vi uunngåelig i bybildet.

Tapte budkampen:

Dennis Højland Nyegaard, norgessjefen i Clear Channel, tapte kampen om den lukrative utendørskontrakten til Sporveien. - Denne gangen mistet vi dessverre en attraktiv kontrakt, men vi har vunnet mange store og viktige kontrakter den siste tiden , sier han.

Kampen om milliardavtalen til Sporveien er over – JCDecaux overtar kontrakten fra rivalen