Frister med reklamekontrakt til over en milliard kroner – JCDecaux lover å gi Clear Channel kamp

Norges største kontrakt for utendørsreklame er ute på anbud. Konkurransen ventes å stå mellom JCDecaux og Clear Channel.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Saken er oppdatert med kommentarer fra Clear Channel.

Landets største utendørsreklameavtale lyses i disse dager og Sporveien Media sier de forventer tøff konkurranse om rettighetene til å selge reklame på T-banestasjoner, buss og båter i Oslofjorden. Inge Aasen, daglig leder i Sporveien Media, mener kontrakten «er indrefileten av norske reklameflater i utendørsmarkedet»

Det norske utendørsmarkedet har de siste 20 årene vært delt i to av de to konkurrentene Clear Channel og JCDecaux. Markedet i Norge anslås å ligge på 800 -900 millioner millioner så det er en stor kontrakt som nå skal lyses ut.

- Vi merker allerede at det er stor interesse for disse reklamerettighetene i markedet, og håper mange aktører melder seg på i konkurransen som er utlyst. Det har skjedd mye i utendørsreklamemarkedet de siste ti årene, og tallene for 2022 ligger an til å bli all time high, sier Aasen til Kampanje.

De nyeste tallene til Mediebyråforeningen viser at markedet for utendørsreklame er i kraftig vekst for 2022 og hadde etter ti måneder i år en vekst på 50 prosent. Markedet er dermed på full fart tilbake etter noen tøffe pandemiår.

De seneste årene er det Clear Channel som har sittet på kontrakten. Norgessjef i Clear Channel, Dennis Højland Nyegaard, ønsker ikke å kommentere på de økonomiske aspektene rundt kontrakten, men gir følgende kommentar til Kampanje:

- Sporveien er selvsagt en stor og viktig kontrakt og samarbeidspartner for oss. I løpet av samarbeidet har vi bygget ut og modernisert utendørsarenaen i og rundt kollektivtrafikken i Oslo. Vi har stor tro på at vi vil kunne bidra til å videreutvikle og optimalisere arenaen i årene som kommer.

Les også: Går mot slutten for Sporveiens milliardavtale - selger reklame for over 100 millioner i året

Milliardkontrakt og garantisum

Konkurransen om oppdraget fungerer kort fortalt slik at utendørselskapet byr en minimumsgaranti som sikrer Sporveien Media en fast årlig inntekt. Denne garantien slår inn selv om utendørsselskapet ikke oppnår den forventede omsetningen. Per i dag er det Clear Channel som innehar avtalen om rettighetene til trafikkreklamen i Oslo og omegn og ser en i regnskapene til Sporveien Media så kommer det tydelig frem at denne garantisummen først var på 110 millioner kroner og deretter falt til 105 millioner kroner.

- Tror Sporveien Media det vil være mulig øke inntektene utover de 100-120 millionene kontrakten har generert de siste årene?

- Sporveien Media omsatte i 2019, før pandemien, for 129 millioner kroner. I år ligger vi an til omsetningsrekord og vi er optimistiske med tanke på 2023. Alt overskuddet fra vår virksomhet går tilbake til å utvikle og styrke kollektivtilbudet, slik at dette er noe du og jeg og alle andre som reiser kollektivt kan nyte godt av, sier Aasen.

Men legger reklameomsetningen til utendørsselskapet til grunn, kan beløpet bli større. Etter det Kampanje har grunn til å tro kan den reelle verdien fort nærme seg 1,5 milliard kroner i avtaleperioden.

Klar for revansje:

Toppsjefen i utendørsselskapet JCDcaux hadde sporveiskontrakten frem til 2013. Nå er han klar for revansjere tapet til erkerivalen Clear Channel. Foto: JCDecaux

Lover Clear Channel kamp

Før Clear Channel tok over kontrakten var det JCDecaux som satt med kontrakten. Administrerende direktør i det franske utendørsselskapet, Øivind Markussen, sier han er sulten på å vinne kontrakten tilbake.

- Det var kjedelig å tape den til Clear Channel i 2012. Da hadde vi operert kontrakten i ti år så det var et surt tap. Det skal jeg være ærlig å si. Vi er veldig motiverte med tanke på søke å ta den tilbake.

- Så det vil være interessant å legge inn et tilbud?

- Det korte svaret på det er ja.

- Er den fortsatt like lukrativ?

- Den er fortsatt viktig med tanke på å generere publikum, og den er viktig med tanke på totaløkonomien i markedet. Leien Sporveien Media mottar fra utendørsoperatørene er et viktig tilskudd til kollektivtrafikken og den er viktig for økonomien til utendørsselskapene, sier Markussen.

- Blir dette oppgjør mellom Clear Channel og JCDecaux?

- Det er jeg ganske trygg på at det blir. Det blir nok en fight mellom oss to. Så får vi se om Ocean melder seg på. Om det blir andre utover det gjenstår å se, sier Markussen.

I anbudsdokumentene i år legges det etter det Kampanje forstår opp til at aktører kan by på både pakker og delavtaler og at det finnes muligheter for at leverandører kan støtte seg på hverandre og samarbeid om tilbud. Det kan åpne døren for det langt mindre utendørsselskapet Ocean Outdoor. 

Færre passasjerer

En utfordring er det imidlertid at det har tatt tid å få passasjertallene tilbake på det samme nivået som vi hadde før korona. Ifølge Sporveien Media er antall reisende på «nær samme nivå som før pandemien og det er forventet en god utvikling i årene som kommer.»

Aasen viser til at en rekke forhold som vi ha positiv effekt på antallet passasjer og reisende som nye Oslo-trikker, Fornebubanen og innfasingen av elektriske busser.  Sporveien Media mener «dette legger til rette også for en solid økning i antall eksponeringer de aktuelle reklameflatene vil gi rettighetshaverne».

- Når regner dere med at antallet passasjerer vil være tilbake på nivå med før pandemien?

- Antall reisende er allerede nesten oppe på samme nivå som før pandemien. Reklamerettighetene i kollektivtrafikken er forventet å øke i verdi fremover, med 87 nye trikker på vei inn i Oslo, som gjør at vi også får digitale reklameflater om bord, og helt nye Fornebubanen for T-banen og elektrifisering av bussparken som pågår nå, sier Aasen. 

- Attraktive rettigheter for flere aktører

Den nye avtaleperioden vil løpe fra og med 2024 og i første omgang løpe til 2029 og deretter med mulighet til å to års forlengelse.

- Vi er opptatt av å gi en god lengde på avtalene om disse rettighetene, slik at vi får en forutsigbarhet både for den leverandøren som blir valgt og for oss. Dette tror vi legger forholdene godt til rette for et konstruktivt samarbeide om å utvikle porteføljen videre, sier Inge Aasen.

Fristen for å kvalifisere seg til å delta i konkurransen er satt til januar 2023 og det er forventet tildeling av kontrakt til vinnende aktør sommeren 2023.

- Hvem andre enn Clear Channel og JCDecaux håper dere på skal søke?

- Hvem som er interessert skal vi ikke spekulere i, vi tenker at dette er attraktive rettigheter for flere aktører og at rettighetene har økt i verdi.  I anbudsdokumentene legges det opp til at aktøren kan by på flere rettigheter knyttet til formidling av trafikkreklame. Det kan finnes muligheter for at leverandører kan støtte seg på hverandre og samarbeid om tilbud. Målt i antall reiser er Sporveien Norges største transportselskap, og gjennom flatene i kollektivtrafikken når man ut til svært mange, med overvekt av ung i en attraktiv målgruppe, sier Aasen. 

Frister med reklamekontrakt til over en milliard kroner – JCDecaux lover å gi Clear Channel kamp