Reagerer på NRK-toppenes millionavtaler: - Høres helt vanvittig ut

At tidligere NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen fikk med seg nærmere åtte millioner kroner i sitt siste år kaller hun «råflott».

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist
Tobias Fredø
Nafisa Zaheer Journalist

Denne uken kunne Kampanje avsløre at tidligere NRK-topp, Thor Gjermund Eriksen, dro med seg nær åtte millioner kroner da han sluttet som kringkastingssjef i 2022. Snaue fem millioner kroner av hans totale utbetaling kom fra en svært lukrativ pensjonsavtale der en fast sats på 25 prosent av Eriksens lønn over 1,4 millioner kroner ble betalt inn til en egen pensjonskonto som Eriksen sto fritt til å disponere da han sluttet i NRK.

- Dette var helt spesielt knyttet til Eriksens avtale. Det er ikke ett sluttvederlag, men en utbetaling av et beløp han hadde opptjent, svarte styreleder i NRK, Birger Magnus, på spørsmål om det var vanlig for NRK å utbetale pensjon slik. 

Mediepolitisk talsperson i Fremskrittspartiet, Silje Hjemdal, reagerer på NRKs lederlønninger og Eriksens millionutbetaling med et forbehold «om at hun ikke kjenner avtalen eller bakgrunnen for avtalen».

- Men det høres ut som at NRK har muligheten til å gi råflotte avtaler andre kan se langt etter, sier hun til Kampanje.

Pensjonsavtalen kommer til syne i NRK lederlønnsrapport og det gjør også Eriksens grunnlønn det året han sluttet.

- Hva tenker du om at Eriksen fikk utbetalt 2,8 millioner i grunnlønn for fire måneder som NRK-sjef og fem måneder som konsulent, er det en god kompensasjon for ni måneders arbeid?

- Det er vanskelig å legge meg opp i lønnsforhandlinger, da jeg ikke kjenner til dem. Men jeg forstår at folk reagerer på at noen får en sånn utbetaling for å jobbe deler av året. Det kan virke som NRK sparer på andre ting, mens når det gjelder lederlønninger, sitter pengene ganske løst, svarer hun.

I forbindelse med fremleggelsen av statsbudsjettet i fjor ble det klart at NRK måtte spare over 300 millioner kroner på årets budsjett.

- Jeg skjønner at det provoserer folk. NRK er en statlig finansiert kanal, det er skattebetalerne som betaler, så man kan stille spørsmål ved en sånn praksis. Jeg synes det er bra at man setter lys på det, ingen har vondt av diskusjoner om lederlønninger i det offentlige, sier Hjemdal.

Les også: Tidligere NRK-topp fikk med seg nesten åtte millioner ut døren: - Avtalen var uvanlig

- Høres helt vanvittig ut

I NRKs lederlønsrappport som Kampanje har fått innsyn i, fremkommer det også at NRK-toppene, medregnet Eriksen, dro med seg godt over 30 millioner kroner i utbetalinger i 2022 (se tabell nederst i saken). Samtidig skal gjennomsnittslønnen for øvrige NRK-ansatte ha ligget på 810.000 kroner. For journalistenes del var snittlønnen i 2022 på 690.000 kroner. 

- Min umiddelbare reaksjon er jo at jeg synes dette er nok et bevis på at NRK har rikelig med penger. Andre mediehus har det vesentlig mer krevende, og det er langt i fra alle som har den luksusen NRK kan unne seg, sier hun.

Som en følge av statsbudsjettet og kuttene ble det klart at NRK måtte nedbemanne opp mot 120 ansatte.

- Det er ikke så lenge siden det var snakk om store kutt, og at NRK måtte kutte ned på ansatte og produksjoner, nettopp av økonomiske hensynDette er moment som selvsagt ikke gjør det vanskeligere for Frp å forsvare kutt i NRK, men jeg kjenner ikke til detaljene i avtalene. Men det høres jo helt vanvittig ut, fortsetter Hjemdal.

Det skal også legges til at etter revidert statsbudsjett kom i mai i år, ble det klart at NRK fikk 130 millioner kroner mer å rutte med etter det økonomidirektør Andreas Norvik beskrev som en «krevende høst».

- Avhengige av å ha gode folk i ledelsen

Mediepolitisk talsperson i regjeringspartiet Senterpartiet, Åslaug Sem-Jacobsen, sier hun har «forståelse for at lederlønningene også vokser i takt med at NRK i 2023 er avhengige av å ha dyktig lederskap.»

- Jeg kjenner ikke godt nok til avtalene som er omtalt, men på generelt grunnlag vil jeg si at jeg har forståelse for at lederlønningene i NRK har vokst i takt med at NRK, med sitt store samfunnsoppdrag, er avhengige av å ha gode folk i ledelsen om de skal opprettholde sin posisjon og forbli relevante, sier Sem-Jacobsen.

Hun mener likevel at NRK må ta måtehold på alvor. 

- Det er veldig viktig at en statlig bedrift som NRK tar veldig på alvor det ansvaret jeg mener de har for å utvise måtehold i sin tilnærming til lederlønninger på et vis som ikke setter tilliten til NRK i fare, fortsetter Sem-Jacobsen.

Kampanje har også vært i kontakt med Kulturdepartementet, men har ikke lyktes å få kommentarer før saken ble publisert. 

- Jeg har en god og ryddig avtale med NRK

Torsdag denne uken kommenterte dagens NRK-sjef Vibeke Fürst Haugen at hun «er godt kjent med vilkårene som gjaldt for Eriksen og bakgrunnen for at det ble gjort slik». Hun skal ikke ha en lignende pensjonsavtale som sin forgjenger, og i 2022 fikk hun utbetalt i underkant av 3,2 millioner kroner. 

- For egen del synes jeg at jeg har en god og ryddig avtale med NRK. Min avtale og mine arbeidsvilkår er offentlig kjent og utover det har jeg ingen ytterligere kommentar, sa hun til Kampanje. 

På spørsmål om Fürst Haugen for inneværende år vil være nærmere lønnspakken Eriksen har hatt de siste årene, svarte styreleder Birger Magnus at Fürst Haugen «vil ha samme lønn som han».

- Og den justeres på samme måte som resten av huset prosentuelt sett, sier han.

I sitt siste hele år som kringkastingssjef fikk Eriksen utbetalt rett i underkant av 3,7 millioner kroner i totale ytelser. Det har ikke lyktes Kampanje å få svar på akkurat hvor mye Fürst Haugen vil få utbetalt inneværende år, men det ligger trolig omkring fire millioner kroner. 

Her kan du se en liste over hva de mange NRK-toppene tjente i 2022. NRK-topper dro inn over 34 millioner kroner

Navn Stilling Grunnlønn Totalt 2022 Totalt 2021
Thor Gjermund Eriksen Kringkastingssjef og konsulent 2.837 7.864 3.678
Vibeke Fürst Haugen Direktør Marienlyst og kringkastingssjef 2.740 3.157 2.093
Charlo Halvorsen Direktør Marienlyst 1.520 1.842  
Marius Lillelien Direktør distrikt 1.829 2.126 2.068
Helje Solberg Direktør nyheter 1.865 2.023 1.967
Johan Ailo Kalstad Direktør NRK Sápmi 1.414 1.647 0.514
Øyvind Lund Direktør strategi og medier og teknologi 1.839 2.158 2.100
Jørgen Heid Direktør strategi og medier 1.321 1.450  
Heidrun Reisæter Direktør teknologi 1.797 2.043 1.967
Andreas Norvik Direktør økonomi 2.028 2.172 2.113
Olav Nyhus Direktør juridisk og stab 1.922 2.249 2.194
Olav Hypher Direktør organisasjon 1.894 2.038 1.987
Henning Myhre Daglig leder NRK Aktivum 1.105 1.385 1.385
Jon Espen Lohne Daglig leder Normansløkka og Ensjøveien 7 1.868 2.251 2.197

 

Reagerer på NRK-toppenes millionavtaler: - Høres helt vanvittig ut