Forsvaret deler mediebyråkontoen i to: - Konkurransen blir hard

Avtalene har en samlet verdi på 80 millioner kroner.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Forsvarssjefen har i kjølvannet av krigen i Ukraina vært klar på at det norske forsvaret trenger mer penger og flere folk, og har gitt regjeringen råd om at personell- og kompetansesitasjonen er den «største risikofaktoren for utviklingen av Forvaret». Det rådet legges også til grunn når Forsvaret nå lyser ut ny mediebyråavtale, for denne gangen deler de opp avtalen i to for å få inn spesialkompetanse på rekruttering og stillingsannonser. 

Det betyr at mediebyråavtalen som Dentsu-byrået Carat sitter på i dag i kommende avtaleperiode vil bestå av én delkontrakt innen mediestrategi, omdømme- og utdanningskampanjer og én innen employer branding og stillingsannonser. Det betyr også at Forsvaret eventuelt kan ende opp med to byråer denne gangen. 

- Det krever ulik kompetanse, og vi har derfor delt medieavtalen i to, slik at vi kan få den beste tilbyderen innenfor begge områdene, forteller markedssjef i Forsvaret kommunikasjon, Gry Bohne Hauge, til Kampanje. 

Hun påpeker at siden de inngikk avtale med Carat i 2019, har behovet for å kunne håndtere mange stillingsutlsyninger og ad hoc-kampanjer mot jobbmarkedet blitt stadig viktigere. 

- Vi lyser ut flere stillinger nå enn tidligere, og i jobbsøkers marked kan det være krevende å få gode kandidater til alle stillingene våre. Vi må derfor jobbe smart og effektivt her også, og trenger spesialkompetanse fra mediebyrået innen dette fagfeltet, fortsetter Hauge. 

Fristen for å melde sin deltakelse i det nye anbudet er satt til 29. juni i år, og Forsvaret har som mål å signere de to avtalene i slutten av september i år. Avtalene skal dekke behovet til Forsvaret, Forsvarsmateriell, Forsvarets Forskningsinstitutt i tillegg til at Forsvarsdepartemenetet og Nasjonal Sikkerhetsmyndighet også skal ha opsjon til å bruke den nye avtalen.

- Våre budsjetter har ikke fulgt prisstigningen

Til trosss for at økte budsjetter ligger langt frem i pannebrasken til Forsvarssjefen, som mener de trenger åtte milliarder mer hvert år fra 2025 til 2031, økes ikke totalverdien på mediebyråkontoen sammenlignet med for fire år siden.

- Ja, verdien er den samme. Kostnader knyttet til annonsering på Finn er ikke inkludert i denne avtalen, det utgjør et par millioner årlig, kommenterer Hauge. 

Maksimalverdien for de to avtalene er på 80 millioner kroner, som er likt med forrige avtale, og verdien på de to delkontraktene er henholdsvis 50 millioner kroner over fire år for delkontrakt én og 30 millioner kroner for delkontrakt to.  Siden sist avtale ble inngått i 2019 og frem til mai i år har samtidig prisstigningen vært på 17 prosent. 

- Forventer dere å få like mye ut av 80 millioner i dag som for fire år siden?

- Det er slik at våre budsjetter ikke nødvendigvis har fulgt prisstigningen i markedet, noe som betyr at vi må jobbe så smart som mulig for å få best mulig effekt av de midlene vi får tildelt, svarer Hauge.  

Hun opplyser samtidig at de estimerer et totalt forbruk på 60 millioner kroner over fire år på de to avtalene tilsammen. 

Les også: Forsvars- og sikkerhetssjefer advarer Medie-Norge: - Russland har renvasket saker gjennom norske mediehus

- Svært fornøyd med samarbeidet med Carat

Det sier markedssjef i Forsvaret kommuniksjon, Gry Bohne Hauge, som nå må ut på nytt anbud etter fire år med Carat.

- Konkurransen blir hard

Byråleder i Dentsu-byrået Carat, Stian Jansen, bekrefter at mediebyrået har tenkt å delta i det nye anbudet. 

- Vi håper selvfølgelig å kunne vinne en ny avtaleperiode, men det er mange andre som også ønsker seg denne avtalen så konkurransen blir hard, sier han til Kampanje. 

Jansen forteller at de har hatt et tett og fint samarbeid med Forsvaret de siste fire årene. 

- Forsvaret er en veldig meningsfylt kunde å jobbe med, da de jo har en stor betydning for Norge og alle vi som bor her, sier Jansen. 
 
Han ønsker derimot ikke å si noe om Carat ønsker å kjempe om begge delkontraktene. 
 
- Det jeg kan si er at vi aldri går inn i pitsjer hvor vi ikke mener vi har mulighet til å levere og vinne.
 
- Vil Forsvaret få mindre ut av millionene de legger på bordet denne gang kontra i 2019?
 
- Jeg kan dessverre ikke si noe om avtalens omfang eller hva Forsvaret får ut av den nå versus for fire år siden. Men en av våre oppgaver som byrå er jo å sørge for at våre kunder til enhver tid har de riktige betingelsene på de kjøpene de skal foreta. 
 
Foruten dagens avtale med Carat, samarbeider Forsvaret blant annet med reklamebyrået Anorak og NoA-systemet. De vant Forsvaret fra Try i fjor høst. 
 

Forsvaret deler mediebyråkontoen i to: - Konkurransen blir hard