Gulltaggen-vinner danker ut ti byråer i kamp om «gullkunde»

- Vi vinner mot utrolig dyktige og sterke bransjekolleger, sier Tante Randis byrågründer Tore Woll.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Gårsdagens store vinner under Gulltaggen ble Tante Randi med hele tre gull, to sølv og to bronse. I tillegg vant byrået med sin mangfoldskampanje for Integrerings- og Mangfoldsdirektoratet (IMDI) to spesialpriser, «Årets nyskapning» og «Best in show».

Nå utvider de samarbeidet med «gullkunden» som sto i sentrum for prisdrysset under Gulltaggen, og kaprer hele kommunikasjonskontrakten som Dinamo har sittet på siden 2019.

- Vi vinner mot utrolige dyktige og sterke bransjekolleger, og skal jobbe med problemstillinger som inspirer tanter så vel som samarbeidspartnere. Man får både lyst til å slå seg selv på skulderen og klype seg i armen, sier Tore Woll til Kampanje. 

Foruten det sittende byrået Dinamo, var det en lang rekke byråer som knivet om kontrakten som skal ha en verdi på opptil 18 millioner kroner fordelt over to år med mulighet for to års forlengelse.

Try Råd, Geelmuyden Kiese, Atyp, Knowit, Nucleus, Oslo Digital, Per Høj og Allegro Sandefjord var de resterende byråene som kjempet om kontrakten. 

- Vi kjenner IMDi godt, og har vunnet et anbud tidligere for prosjektet vi døpte «Anbefal Mangfold», men vi gjør også arbeid sammen med våre venner i Rambøll for negativ sosial kontroll. Vi har vært sammen om å lage skikkelig god kreativitet, og det gleder en tante at vi skal fortsette med det i mange flere år, sier kundeansvarlig og daglig leder Joachim Skageng til Kampanje.

Les også: Lille Tante Randi ble størst på Gulltaggen: - Tanta mi hadde bedt meg roe meg ned

- Vi vant fordi vi jobber inngående med målgruppeinnsikt

Tidligere i vinter utlyste Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) en offentlig anbudskonkurranse om ny rammeavtale for design- og kommunikasjonstjenester. Hensikten var å finne en leverandør med spesiell kompetanse på digitale leveranser.

Kvalitet ble vektet med 50 prosent, kapasitet og kompetanse med 30 og pris med 20 prosent i IMDi sin evaluering av byråene. 

- Samlet sett har de (Tante Randi, journ. anm) det beste tilbudet, med god forståelse for oppdraget og IMDi, nødvendig kapasitet, erfaring og kompetanse, og en tilfredsstillende pris, skriver IMDi i tildelingsbrevet til Tante Randi, som nå har hentet sin 11. offentlige kontrakt på kun to år. 

Der trekker de også frem at innsiktsarbeid står sentralt i alt byrået foretar seg, og at de har en «svært presis forståelse av IMDis fagområder, rolle i forvaltningen og samfunnet».

Som tidligere nevnt har Tante Randi og IMDi allerede samarbeidet det siste året på kampanjen «Anbefal Mangfold», som hentet priser hjem under Gulltaggen onsdag kveld, og tidligere i våres under Gullblyanten. 

- Tror du deres erfaring med IMDi ble utslagsgivende for at dere trakk det lengste strået?

- Det gir oss god innsikt i hva IMDi har behov for, og hva som er utfordringene de står ovenfor. Å være et direktorat som skal ivareta ulike grupperinger, samtidig ikke sette merkelapper og således forsterke problemet, krever en viss balansegang, og det hjelper å ha jobbet mye med dette. Men jeg opplever at vi vant fordi vi jobber inngående med målgruppeinnsikt, og uten Slabberas begynner man å gjette, noe som ihvertfall fører til at man trår feil. Samtidig har vi vunnet gull i Gullblyanten for IMDi, og ble hedret med prisdryss på Gulltaggen i går - og det har noe å si at vi leverer på et høyt kreativt nivå, samtidig som vi sikrer effekt. Det vet IMDi, siden de var oppdragsgiver, og det spiller nok inn i et valg av leverandør, kommenterer Woll. 

Her kan du for øvrig se en video med gründer og kreativ leder Tore Woll i Tante Randi og daglig leder Joachim Skageng etter seieren i årets Gulltaggen. 

Avtaleverdien mer enn dobles i den nye perioden

IMDi skal etter planen jobbe med Dinamo ut august, før Tante Randi slipper til 1. september i år. Til forskjell fra avtalen Dinamo har sittet på, kan Tante Randi le enda litt høyere på vei til banken. 

Den nye avtalen sin verdiramme mer enn dobler seg fra den forrige perioden. Dagens avtale med Dinamo har en verdi på opptil åtte millioner kroner i året, mens den nye kontrakten har en øvrig ramme på hele 18 millioner kroner. 

- Basert på tidligere aktiviteter av ulik størrelse og omfang, antar vi at den årlige omsetningen vil ligge på mellom 3,5 og 4,5 millioner kroner ekskludert merverdiavgift. Både oppdragsmengde og omfang per oppdrag vil variere fra år til år. Vi har derfor valgt å sette den maksimale verdien av rammeavtalen for avtaleperioden på 2 + 1 + 1 år til 18 millioner kroner, ekskludert merverdiavgift. Den reelle omsetningen forventes likevel å bli lavere, skriver IMDi i kontrakten til Tante Randi. 

- Hvorfor ønsker dere øke rammen på avtalen når dere har en regjering som ber det offentlige kutte i kjøp av kommunikasjonstjenester?

- Her er svaret at vi jobber etter regjeringens føringer og vi er bevisste på det i vårt daglige arbeid, men at dette også må sees i sammenheng med størrelsen på virksomhetene. IMDi er et lite direktorat uten tilstrekkelige ressurser innenfor kommunikasjonstjenester. Det betyr at IMDi er avhengig av å kunne out-source mye av dette arbeidet for å ivareta det samfunnsansvaret som IMDi har, forteller samfunns- og myndighetskontakt i IMDI, Jon Li, til Kampanje.

Han trekker for øvrig også frem at de har hatt et godt samarbeid med Dinamo siden de signerte i 2019. 

Øker på omsetning og byråinntekt, men resultatet faller

At IMDi-kontrakten dobles kan være god lesning for «tantene», som også er klare med sine regnskapstall for 2021. 

Til tross for at de har hanket inn flere offentlige kontrakter de siste årene, flater nemlig utviklingen noe ut på både topp -og bunnlinje sammenlignet med veksttakten de har hatt foregående år.

Byrået øker likevel både på omsetningen og byråinntekt, og ender opp med en omsetning på 19,9 millioner kroner og en byråinntekt på 10,2 millioner kroner. Det er en økning på henholdsvis 17,8 og 20 prosent sett opp mot 2020.

- Der har vi en fin utvikling, kommenterer Skageng.

Han må likevel se at driftsresultatet faller fra 2020, og ender på rett over 230.000 kroner. 

- Vi har en sunn lønnsomhet og likviditet i selskapet. Så er dette også litt avhengig av at vi satser, vi skal fremover og vi har ansatt flere gjennom 2021 og 2022, sier Skageng. 

Tante Randis lønnskostnader øker nemlig med 2,4 millioner kroner fra 2020 til 2021. 

- Forventer du at omsetningen vil skryte fart etter seire i Gulltaggen og Gullblyanten?

- Vi skal være litt forsiktige med å si noe konkret om det, men det er viktig for et selskap som oss å få synlighet og positiv oppmerksomhet. Jeg tørr ikke gå ut og si det skyldes Gulltaggen, det handler om at vi leverer solide jobber for flere enn bare IMDi, og det er også flere av kundene våre som har vunnet priser, svarer Skageng. 

Han legger til at det er mye å gjøre, og at de «fortsatt er andpustne på vei inn i sommerferien».

- Vi er et ungt byrå og vi har en positiv trend. Samtidig er det langt opp til de store byråene, men vi skal fortsette å vokse og bli større, avslutter han.

Se Tante Randis 2021-tall her:Kommer seg helskinnet gjennom pandemien, men utviklingen flater noe ut

Tante Randi 2021 2020 Endring i prosent
Omsetning 19,9 16,9 + 17,8 %
Byråinntekt 10,2 8,5 + 20 %
Driftsresultat 0,2 1,1 - 82 %
Resultat før skatt 0,2 1,0 - 80 %

Tall i millioner kroner.

Gulltaggen-vinner danker ut ti byråer i kamp om «gullkunde»