Byråleder forsvant ut døren etter oppkjøp – nå blir hun hodejeger

- Jeg ble headhuntet til å headhunte, sier tidligere designsjef og fersk hodejeger, Elizabeth Matre-Aas.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Det har vært stille rundt Elizabeth Matre-Aas etter Studio Vues annonserte at det danske strategi- og designhybridselskapet Manyone kom inn på eiersiden på tampen av 2021, og overtok majoriteten av aksjene i designoppstarten. Matre-Aas ble ikke med videre i selskapet som hun hadde brent for siden 2019, da hun og Michelle Cole forlot Designit for å starte for seg selv.

Nå tar hun bladet fra munnen og annonserer at hun er i en helt ny bransje:

- Jeg har gått fra å være designleder til hodejeger. Jeg ble altså headhuntet til å bli headhunter, humrer hun fra en internasjonal hodejegersamling i Helsinki. 

Det er hodejegeren Filip Skogstad som står bak hennes karrierevending, og nå skal Matre-Aas være med å bygge opp hans selskap, Skogstad & Co (tidligere Lederhagen, red. anm.), som daglig leder og medeier. Det siste halvåret har de staket ut en ny kurs, og kledd opp i selskapet i ny visuell drakt, med nytt navn. 

- Jeg skal lede et hodejegerselskap, og hadde du spurt meg om det tidligere, hadde jeg aldri trodd at det var det jeg skulle bli. Det er fortsatt overraskende for meg, men jeg begynner å gro inn i det nå, sier Matre-Aas til Kampanje.

Les også: Designit-topper starter for seg selv - har europeisk konsern i ryggen

Det er et nytt fag og en ny profesjon, som krever noen nye egenskaper, så jeg følte at jeg måtte prøve det ut først. Nå føler jeg meg veldig på riktig hylle. Elizabeth Matre-Aas, daglig leder og hodejeger

- Jeg trengte tid

Elizabeth Matre-Aas er kjent for flere i byråbransjen etter å ha jobbet som både rådgiver og byråleder i en årrekke. Siden hun fullførte sin master i Design Management i Köbenhavn tilbake i 2004, har det gått slag i slag med flere lederstillinger i byråer som jobber i skjæringspunktet teknologi og design.  Hun har blant annet vært innom Noa Ignite og Designit. Hos sistnevnte ledet hun arbeidet med Æ for Rema 1000, og var byråleder før hun startet opp Studio Vues (nå Manyone Oslo). I tillegg har hun også vært med på oppbyggingen av det kreative teknologibyrået Dekode. 

- Jeg trengte litt tid for å finne ut av hvor jeg sto i dette. Det er et nytt fag og en ny profesjon, som krever noen nye egenskaper, så jeg følte at jeg måtte prøve det ut først. Nå har jeg prøvd en stund, og føler meg veldig på riktig hylle, forteller hun. 

Hun ble kontaktet av Filip Skogstad i desember i 2021, før hun så hadde sin første offisielle arbeidsdag 1. februar i år. Nesten et halvt år etter går de endelig ut med sine nye planer. 

- Nå skal vi posisjonere Skogstad & Co som et selskap som jobber mer personlig og nært med kandidater og kunder. Vi blir mer som et «boutique»-byrå, i kontrast til de fleste hodejegerselskaper i Norge som er veldig «corporate». Det er en plass å ta i markedet, og jeg ser et kjempepotensial her, sier hun.

Rekrutteringsselskapet består i dag kun av Matre-Aas og Filip Skogstad, men de har som mål å vokse «forsiktig de neste årene». Selskapet spesialiserer seg på rekruttering av ledere på tvers av bransjer og blant selskapene de bistår finner man Coop, Schibsted, Norges Idrettsforbund og Everland. De kan også trekke på internasjonal kompetanse gjennom det globale hodejegernettverket Inhunt World.

- Når jeg sier at jeg er hodejeger, så er det viktig for meg å vite at dette kan jeg nå, selv om jeg fortsatt har mye å lære, sier hun. 

- Viser til suksess i sin ledelse

Elizabeth Matre-Aas og Skogstad har vært bekjente i flere år, og sistnevnte har flere ganger ymtet frempå at hun ville passet godt inn i rollen som hodejeger. Da han fikk nyss om at den tidligere byrålederen var på utkikk etter nye muligheter, så han sitt snitt til å realisere en løs plan han hadde tenkt på i flere år. 

- Elizabeth kommer fra en bransje som har mange likhetstrekk med «executive search», og der det også handler om å være god på å kjøre grundige prosesser, stille kloke spørsmål, se muligheter utover det åpenbare og forstå både menneske og forretning, sier Skogstad til Kampanje. 

Han poengterer at å finne nye ledere «ofte innebærer å veilede oppdragsgivere gjennom endringsprosesser.»

- I tillegg tar hun med seg et godt hode til å tenke nytt og tydeliggjøre våre tjenester, og hun har gang på gang vist til suksess med de foretak hun har ledet. Hun er allerede kommet godt i gang her og jeg har stor tro på fortsettelsen», fortsetter Skogstad.

Nå mener han at det er et markant skifte i bransjen, og at det krever noe annet av arbeidsgivere å tiltrekke seg og beholde de gode hodene. Han vil nå vri det om til å være «personlig, profesjonelt og ryddig i alle ledd».  Det er noe Matre-Aas har brent for i sin fartstid i designbransjen.

- Så dette passer helt perfekt, jeg sitter med en skikkelig god følelse rett og slett. Filip utfordret meg til å bytte bransje og så potensialet i meg, og det føles veldig inspirerende for meg selv. Samtidig så vet jeg at Studio Vues, som ble kjøpt av Manyone, er i veldig gode hender. Lasse Jensby Dahl (medgünder av Manyone, journ. anm.) satt i samme ledergruppe som meg i Designit, så jeg er trygg på at de viderefører alt det som var viktig for meg og oss da vi startet, sier hun.

- Min rolle ble endret


Da det danske selskapet Manyone kjøpte 51 prosent av aksjene i Studio Vues i september 2021, ble det aldri annonsert et lederskifte for oppstartsselskapet som nå har gått inn som Manyones Oslo-avdeling. Til tross for at Matre-Aas hadde tatt en aktiv offentlig rolle på vegne av Studio Vues, forlot hun selskapet i all stillhet en måned etter at Manyone-salget var gjennomført. 

- Det var jo aldri et reelt lederbytte, også var det Manyone som sto for hele kommunikasjonen i overgangen. De som alltid har vært der er der fortsatt, og nå er det Michelle Cole og Jon Haukaas som deler rollen jeg hadde, sier hun.

Hun sier det er «naturlig at når man får eiere som kjenner businessen godt, så styres det mer ovenfra.»

- Det har blitt en litt annen struktur slik jeg har forstått det, og det er et tettere lederskap fra ledergruppen i Manyone. Under Devoteam (fransk konsulentselskap som tidligere eide Studio Vues og i dag er medeier med 49 prosent) var det riktigere med en tydelig ledelse fra studio selv, mens de nå er en avdeling i et større designselskap, så strukturen der har endret seg. 

- Lå det noe mer bak avgangen din og var det helt dramafritt at du gikk av?

- Jeg har snakket mye med Lasse Jensby Dahl om det, og vi skulle gjerne jobbet mer sammen. Vi har et godt forhold og vi jobbet godt sammen i Designit. Det kan være det skjer igjen, og det håper jeg at vi kommer til, fordi vi deler de samme verdiene og jeg har tro på Manyone, sier hun.

Hun sier hun fulgte salgsprosessen helt frem.

- Det at jeg fikk Studio Vues over i Manyone, og fulgte salgsprosessen til døra, var veldig gøy. Da ble også min rolle endret i det, og de fleste valgte å bli med videre mens blant annet jeg og tidligere partner Therese Jacobsen, valgte å gjøre andre ting. Nå skal jeg fortsette med en ny karriere. 

Jobbet sammen:

Elizabeth Matre-Aas og Michelle Cole jobbet sammen i sin tid i Designit, før de startet opp Studio Vues sammen tilbake i 2019. - Vi har vel gått litt hver til vårt, sier Matre-Aas. Foto: Studio Vues

- Åpner seg opp helt andre muligheter

På spørsmål om Manyone ønsket å ha med seg Elisabeth Matre-Aas videre da de tok over aksjemajoriteten fra Devoteam, svarer medgründer av Manyone, Lasse Jensby Dahl, at Matre-Aas forlot Studio Vues før de hadde overtatt.

- Hun forlot Studio Vues om sommeren like før den ordentlige salgsprosessen, men ja, hun var en del av introduksjonsmøtene. For øvrig er vi fornøyde med den ledelsen vi har i Manyone Oslo i dag, sier Jensby Dahl til Kampanje.

Da Matre-Aas sluttet hadde hun loset byrået gjennom sitt første hele regnskapsår i 2020. Det endte med en omsetning på 26 millioner kroner og et underskudd før skatt på nesten syv millioner kroner. Tall for 2021 foreligger ikke. Det var likevel ikke av økonomiske grunner at man ønsket Manyone inn på eiersiden. 

- Nei, det gikk fint i 2021, men det bremset litt under pandemien, og det er fortsatt ambisiøse vekstplaner. Det handlet mer om det strategiske med tanke på fag. Med Manyone som eiere så åpner det opp helt andre faglige muligheter for de som jobber der, men også for kundene. Manyone var en mye bedre eier for alle parter. Så sitter fortsatt Devoteam på litt av eierskapet til Oslo-kontoret, sier hun. 

Manyones Oslo-kontor ledes i dag av Michelle Cole og Johan Haukaas. Cole og Matre-Aas har fulgt hverandre i tykt og tynt fra sine dager i Designit, før de brøt ut for å starte Studio Vues.

- Har dere noe kontakt den dag i dag?

- Vi har vel gått litt hver til vårt, og vi har forskjellig fokus nå. Jeg følger tett med på Manyone Oslo, og jeg synes det er veldig gøy å se hvordan det utvikler seg nå i en ny kontekst. Jeg har hørt at det går veldig bra, og det er fortsatt bygget på det samme fundamentet som da vi etablerte. Det er ingenting jeg heller vil enn å se at det blomstrer videre, sier hun. 

Byråleder forsvant ut døren etter oppkjøp – nå blir hun hodejeger