Gullblyanten-vinner nærmer seg 150 millioner kroner i omsetning: - En perfekt start på Atyp sin reise

Og nå har byråleder Haagen Pettersen i Atyp satt seg et nytt omsetningsmål.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Siden det kombinerte reklame- og mediebyrået Atyp så dagens lys på tampen av 2019, da Ernö og Futatsu fusjonerte, har byrået hatt et uttalt «hårete» mål om å nå 150 millioner kroner i omsetning. Etter planen skulle dette skje i 2020, men pandemi og lockdown sendte de nær 60 millioner kroner ut av kurs. Sommeren 2021 spådde byråleder Haagen Pettersen at omsetningsmålet først ville nås i 2022. 

Atyps årsregnskap for 2021 viser derimot at den store gullgrossisten fra Gullblyanten så og si har nådd målet sitt allerede. Omsetningen ender nemlig på 146,8 millioner kroner, en oppgang på 54 prosent fra 2020 da de endte på 95,4 millioner kroner. 

- Ja, vi veldig nære i år, og vi opplever vel det at kreativt norsk hybridbyrå er minst like relevant som vi hadde håpet. Den digitale fragmenteringen som har skjedd under pandemien har også talt i vår favør, sier Pettersen til Kampanje. 

Han beskriver 2021 som et fabelaktig år i tråd med det som var planen med å bli Atyp. 

- At det også endte med at hardt arbeid ble belønnet med heder og ære, gjorde det enda bedre. Ikke bare var tallene bra, men prisdrysset kom også. Det var et fabelaktig år, og jeg vil heller ha det året nå, enn å vente 5-6 år til det kommer. 

- Var det et perfekt år?

- Jeg vil heller si en perfekt start på Atyp sin reise med vår filosofi og arbeidsform. 

Les også: Atypisk gullgrossist på Gullblyanten - Tar revansje etter fleip om fusjon

- Byråinntekten vokser etter planen

Til tross for at omsetningen gjør et byks og nærmer seg der Atyp ønsker å være, øker varekosten med større fart i året der de blant annet hanket inn større mediekontrakter med Statnett og Flytoget, samt vant reklamekontoen til Skatteetaten. 

Varekostnadene øker med nær 80 prosent og ender på 106,4 millioner kroner. Pettersen bekrefter at dette henger sammen med omsetningsøkningen, og peker på større kontrakter og mediekjøp som årsak. Veksten på byråinntekten blir dertil også mer beskjeden, og ender på 40 millioner kroner, opp 5,3 millioner fra 2020. 

- Med tanke på alle de store kontraktene dere har hanket inn - er dere fornøyd med økningen på omtrent 5 millioner i byråinntekt, eller skulle dere helst sett at dere hadde en bedre inntjening?

- Byråinntekten vokser helt i takt med planen. Det er topplinjen som øker mer enn man hadde våget å håpe på. Det handler jo om at i et selskap i vekst, må man investere i flinke folk. Når man har planlagt for det bruker man den tiden man trenger for at bunnlinja skal komme etter, man må ha en plan på hvordan bunnlinja skal vokse.

Les også: Flytoget avviste de store byrånettverkene - Atyp kaprer avtale til en verdi på opptil 100 millioner

Ble de store vinnerne på Gullblyanten:

Atyp ble hedret for sitt arbeid i 2021 med fosterhjemskampanjen «Tusen spørsmål til de tusen hjem» på vegne av kunden Bufdir. Under årets Gullblyanten vant de flest gull av alle, hvor Bufdir-kampanjen hanket inn fire gull.

Tror på 180 millioner neste år

Selv om Pettersen poengterer at de skal ta seg tid med bunnlinja, rundes 2021 av med en sterk vekst på nær tre-gangeren på driftsresultatet, som ender på 2,6 millioner kroner, opp fra en million i 2020. 

Resultatet før skatt øker med hele 357 prosent og ender på 2,5 millioner kroner. Årsresultatet på nesten to millioner kroner sluses tilbake inn i selskapet, ifølge Pettersen.

- Jeg er veldig fornøyd med utviklingen, og veksten er god, men det kommer også litt an på hva man vokser fra. Modellen vår har større tall i seg, rett og slett. Ambisjonen er at vi skal fortsette i positiv utvikling enda noen år til.

- Hva er neste mål i vekststrategien deres nå?

- Den samme prosentuelle vekst som vi hadde fra 2020 til 2021 kommer vi ikke til å ha, for 2020 var et særår vil jeg håpe, men vi skal jo vokse, så jeg sitter og tror på at vi skal klare over 180 millioner kroner i omsetning til neste år.

Pettersen forteller at de ligger i rute for inneværende år. Han trekker frem at de gjør det særlig godt på tilstedeværelse og synlighet. 

- Vi merker at vi er attraktive og at folk er nysgjerrige på oss og det vi holder på med. Der føler jeg vi ligger veldig godt an. Vi er i en tøff bransje med mange flinke folk, så vi må fortsette å jobbe hardt for det vi tror på og da regner vi med at vi skal klare å nå målene våre. 

Se Atyps tall for 2021 her:Vokser godt på både topp- og bunnlinje

Atyp 2021 2020 Endring i prosent
Omsetning 146,8 95,4 54
Byråinntekt 40,4 35,1 15
Driftsresultat 2,6 1,0 260
Resultat før skatt 2,5 0,7 357

Gullblyanten-vinner nærmer seg 150 millioner kroner i omsetning: - En perfekt start på Atyp sin reise