- Et maktspill når man viser at man kan angripe mediene

En rekke norske aviser og nettsteder gikk i dag ned på grunn av et koordinert hackerangrep.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Onsdag formiddag denne uken meldte en rekke medier at et større russisk hacker-angrep var på gang, som angrep flere sentrale nettsider- og tjenester i Norge. Blant dem som er rammet er både Arbeidstilsynet, BankID, Altinn og Nav, som alle har bekreftet at det er snakk om dataangrep. 

- Dagens angrep viser alvorlighetsgraden i det digitale risikobildet. Det har delvis tatt ned viktige tjenester i kortere perioder. Alt tyder på at angrepet kom fra et russisk kriminelt miljø, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) under en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Heller ikke norske nettaviser slapp unna angrepet og mediekonsernet Schibsted kunne også bekrefte at deres aviser ble rammet av et lignende angrep. Tidligere direktør i IKT-Norge, Torgeir Waterhouse, som nå driver et rådgivningsselskap innenfor teknologi og teknologianvendelse som heter Otte, sier det er opplagt og forståelig at hackerne nå også angriper norske medier.

- Det føyer seg fint inn i rekken av andre ting de går etter som skaper støy og oppmerksomhet. Skal du ta ned noen som gir oppmerksomhet så er jo mediehusene en sentral del av det norske samfunnslivet. Mediene spiller en utrolig viktig rolle her, og derfor er det også et maktspill når man viser at man kan angripe oss der og, sier han til Kampanje. 

- Angrepene i dag har stort sett bestått av såkalte DDoS-angrep - hva sier det om hackerne og betyr det at det vil komme flere angrep?

- Det kan man aldri vite, dette kan være det eneste angrepet som vi ser i dag. Samtidig kan det også være en avledningsmanøver, men det blir bare spekulasjon. Dette angrepet viser at hackerne har ressurser til å utrette støy, men det sier ikke noe om hva de kan eller ikke kan, sier Waterhouse.

Les også: VG utsatt for dataangrep - en rekke Schibsted-aviser har tekniske problemer

Det er et stunt som gjøres for å skape støy og få fokus på noe, og det lykkes de jo med. Torgeir Waterhouse, Otte

- Et stunt som gjøres for å skape støy

Waterhouse mener dataangrepene i dag er av «et mindre krevende angrep» selv om konsekvensene fortsatt er der.

- Om norske aktører bruker tre eller syv timer på å komme seg opp igjen har ikke så mye å si for effekten, og hva hackerne ønsker å oppnå. De vil nok skape oppmerksomhet rundt sine utsagn, vise seg frem og skape usikkerhet og forvirring. Og det har de nok oppnådd.

- Er dette det største angrepet på sentrale nettfunksjoner i Norge?

- Det er vanskelig å angi størrelsesomfang, NSM har sagt at dette er et lavterskelangrep. Det man gjør her grovt sett er å forstyrre funksjonsgraden til nettsider, man sørger for at sidene ikke responderer og er tilgjengelig for deg og meg, sier han.

Han mener hackerangrepet er en aksjon som gjøres første og fremst «for å få oppmerksomhet»

- Det er et stunt som gjøres for å skape støy og få fokus på noe og det lykkes de jo med. I den forstand er det stort i omfang. Men ser en på skadeomfanget så er det ubeleilig og litt pinlig, men det er ikke den store skaden som har skjedd. Da er nok skadeomfanget nye større med tanke på hva det koster og rydde opp og gjenopprette tillit. Da kan skaden være ganske betydelig.

Les også: NRK og Amedia øker beredskapen: - Ikke usannsynlig at vi også kan være et mål for angrepet

Huitfeldt: - Jeg ser jo mye yngre ut

Et manipulert bilde av utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) ble også brukt da den prorussiske hackergruppen gikk til dataangrep mot Norge onsdag. Bildet av Huitfeldt var manipulert slik at hun minnet om Disney-heksa Maleficent.

- Det er et bilde av meg som blir spredt, som åpenbart er manipulert. Jeg ser jo mye yngre ut der enn i virkeligheten. Utover det så har jeg ikke noen kommentar, sier Huitfeldt i en kommentar til NTB.

Waterhouse sier denne typen meme-aktige bilder «ikke er uvanlig.»

- Det er vanskelig å si hvor vanlig det er, men den type meme-aktig bilder er heller ikke uvanlig. Her ønsker man nok å skape et innrykk av at dette er det myndighetene som har brakt oss og skal du takke noen så er det «takk til myndighetene». Man mener vel da at dette er hennes fortjeneste eller feil, sier Waterhouse til Kampanje.

 

- Et maktspill når man viser at man kan angripe mediene