Artikkelen er oppdatert med nye kommentarer fra Schibsted. De skal nå ha fått kontroll på dataangrepet. Nå skal de fleste brukere oppleve minimalt med ustabilitet, opplyser mediekonsernet.

- Flere av våre mediehus har hatt problemer. For VG er det bekreftet at det skyldes et tjenestenekt-angrep. Det jobbes nå med å sørge for at dette skal påvirke brukerne våre i minst mulig grad. Samtidig pågår det et arbeid for å skaffe oss oversikt over omfanget, skriver Bjørn-Martin Bache Nordby i en tekstmelding til Kampanje. 

Han er kommunikasjonsdirektør for Schibsted News Media. Kampanje skal være kjent med at Schibsted nå jobber med en orientering. 

Dagbladet rapporterte tidligere at det i Killnet sin kanal på Telegram var en dialog om ikke NRK, VG og Dagbladet også skulle angripes.

- OK, svarte en Killnet-konto.

Nå opplever altså Schibsted-avisene VG, Aftenposten, Aftenbladet, E24 og Bergens Tidende tekniske problemer. Førstnevnte har nå bekreftet at det dreier seg om et dataangrep. 

I en oppdatering onsdag kveld forteller Bache Nordby at de nå har fått kontroll over dataangrepet:

- Flere av våre mediehus fikk i en periode tekniske problemer da VG.no tidlig i ettermiddag ble utsatt for et såkalt tjenestenekt-angrep. Dette innebærer at store mengder trafikk blir sendt mot en nettside med mål om å overbelaste og skape ustablitet for vanlige brukere. Vi jobbet på spreng med å håndtere dette, og utover ettermiddagen har vi fått kontroll på situasjonen slik at de fleste brukerne våre nå skal oppleve minimalt med ustabilitet. Vi fortsetter å følge situasjonen nøye og skaffer oss ytterligere innsikt i hendelsen.

Les også: NRK og Amedia øker beredskapen: - Ikke usannsynlig at vi også kan være et mål for angrepet

- Vi kan også være et mål for angrepet
Tidligere i dag bekreftet både NRK og Amedia at de skjerpet beredskapen i lys av hackerangrepe som har rammet flere sentrale norske nettsider og tjenester. 

Thomas Walter Van Deurs, leder for teknologidivisjonen i NRK, sier de «følger situasjonen ekstra nøye.»

- Det er ikke usannsynlig at vi også kan være et mål for angrepet. Vi har ekstra beredskap på pass og overvåker situasjonen, sa leder for teknologidivisjonen i NRK Thomas Walter Van Deurs til Kampanje. 

Kommunikasjonsdirektør i Schibsted, Atle Lessum, fortalte tidligere i dag at de hadde bedt sine ansatte om å være ekstra på vakt.

- Vi har likevel varslet våre ansatte om å være ekstra vaktsomme - eksempelvis på aktivitet som ligner på phishing-eposter og ukjente linker, sa han til Kampanje.

- Et maktspill når man viser at man kan angripe mediene
Tidligere direktør i IKT-Norge, Torgeir Waterhouse, som nå driver sitt eget rådgivningsselskap innenfor teknologi og teknologianvendelse, sier det er opplagt og forståelig at hackerne nå også har angrepet mediehuset Schibsted.

- Det føyer seg fint inn i rekken av andre ting de går etter som skaper støy og oppmerksomhet. Skal du ta ned noen som gir oppmerksomhet så er jo mediehusene en sentral del av det norske samfunnslivet. Mediene spiller en utrolig viktig rolle her, og derfor er det også et maktspill når man viser at man kan angripe oss der og, sier han til Kampanje. 

- Angrepene i dag har stort sett bestått av såkalte DDoS-angrep - hva sier det om hackerne og betyr det at det vil komme flere angrep?

- Det kan man aldri vite, dette kan være det eneste angrepet som vi ser i dag. Samtidig kan det også være en avledningsmanøver, men det blir bare spekulasjon. Dette angrepet viser at hackerne har ressurser til å utrette støy, men det sier ikke noe om hva de kan eller ikke kan, sier Waterhouse og fortsetter:

- Det som også er et poeng i dette er at dataangrepene i dag er av en mindre type krevende angrep, men det har fortsatt konsekvenser. Om norske aktører bruker tre eller syv timer på å komme seg opp igjen har ikke så mye å si for effekten, og hva hackerne ønsker å oppnå. De vil nok skape oppmerksomhet rundt sine utsagn, vise seg frem og skape usikkerhet og forvirring. Og det har de nok oppnådd.

En rekke sentrale norske nettsteder angrepet
Onsdag formiddag denne uken meldte en rekke medier at et større russisk hacker-angrep var på gang, som angrep flere sentrale nettsider- og tjenester i Norge. 

Blant dem som er rammet er både Arbeidstilsynet, BankID, Altinn og Nav, som alle har bekreftet at det er snakk om dataangrep. 

Senere kom det også frem at den russiske hacker-gruppen, Killnet, som angivelig står bak angrepet har truet Natos generalsekretær Jens Stoltenberg. 

Ifølge flere eksperter og Nasjonal sikkerhetsmyndighet, må angrepet sees i sammenheng med situasjonen i Ukraina, og Norges bistand til konflikten mot Russland. 

- Angrepene er rettet mot en rekke store norske virksomheter som tilbyr viktige tjenester til befolkningen, sa NSM-direktør Sofie Nystrøm i en pressemelding tidligere i dag.

- Vi har sett lignende angrep i andre land den siste tiden, men ingen av disse har meldt om varige konsekvenser. Angrepene vil likevel kunne skape usikkerhet i befolkningen, og gi inntrykk av at vi er en brikke i den pågående politiske situasjonen i Europa, fortsetter Nystrøm.