Sp og Ap vil ikke gi Høyre sommerfri: - Dette valget er ikke vunnet

Høyre avviser at de er slitne etter åtte år i regjering og halvannet år med korona. De er sultne på valgkamp.

Publisert / Oppdater

Johannes Enli Kalleberg og Tobias Fredø

Sommeren er godt i gang, og det samme er valgkampen frem mot stortingsvalget i september. I den forbindelse har Kampanje vært i kontakt med Arbeiderpartiet, Høyre og Senterpartiet, som stiller med hver sin statsministerkandidat, for å høre hva deres planer er for sommerens valgkamp.

Både Senterpartiet og Arbeiderpartiet gjør det bra på meningsmålingene for tiden, og ligger an til å kunne danne en ny rødgrønn regjering etter høstens valg. Til tross for en god start er Senterpartiet klare på at de ikke har planer om å ta ferie med det første. 

- Interesse- og verdikampen tar aldri ferie. Valg er ikke toppidrett, det handler om å vise hvilke verdier vi står for, sier Lars Vangen, leder for kommunikasjonsavdelingen i Senterpartiets stortingsgruppe, til Kampanje.

Les også: Mediene kaster seg over Statsminister-Vedum - parkerer Jonas på omtaletoppen

- Åpenbart at Sp har vind i ryggen

Denne våren har Sp vært et av de mest omdiskuterte partiene og distriktsforkjemperen har stadig vekk preget mediene. Det eksploderte for fullt da Trygve Slagsvold Vedum ble lansert som statsministerkandidat i begynnelsen av juni. 

På NRKs siste partimåling er partiet nå Norges tredje største med 17,7 prosent. Vangen erkjenner at de har vind i ryggen, men sier at de ikke tenker på de andre partiene. 

- Vi er opptatt av å få frem våre verdier om nærhet, og vår retning for Norge. Vi bruker ikke så mye tid på å tenke på andre partier. Men det er åpenbart at SP har vind i ryggen inn mot valget. Så er det uansett velgerne som er suverene i september.

Han mener at årets valgkamp ikke blir så ulik andre selv om pandemien ikke har sluppet taket helt enda:

- Det eneste er at vi kom litt senere i gang med reisingen. Det var litt synd. Det er i møte med vanlige folk, hvor vi også kan lytte på deres utfordringer at god politikk skapes.

- Hvilke politikere kommer dere til å kjøre frem i sommer foruten Vedum?

- I Senterpartiet er det mange flinke tillitsvalgte og folkevalgte. Vi ønsker å løfte både stortingspolitikere og våre ordførere eller andre lokale tillitsvalgte. Spesielt stolte er vi at vi har så mange unge flinke kvinner i partiet vårt som har blitt svært synlige, fortsetter Vangen.

- Dere er i medvind, og de borgerlige sliter på meningsmålingene, er planen å sette inn nådestøtet i sommer eller skal dere gi et slitent regjeringsapparat tid til å komme til hektene?

- Jeg skjønner at Høyre og regjeringen er litt slitne. Det har vært en tøff vår og krevende åtte år i regjering. Men vi har vår plan for Norge og valgkampen, og den følger vi uavhengig av om Høyre er slitne eller ikke, svarer Vangen. 

På reisefot:

Lars Vangen, rådgiveren til Trygve Slagsvold Vedum, er klar for en heftig valgkamp i sommer og ser frem til å møte nordmenn igjen. Foto: Berit Roald/NTB

- Vi har ikke tenkt å gi Erna Solberg fri

Arbeiderpartiet og Jarle Roheim Håkonsen har heller ikke tenkt å la Høyre-regjeringen få en pustepause i sommer. På NRKs juni-måling ligger partiet knapt foran Høyre, og er med det Norges største parti i skrivende stund.

- Vi har ikke tenkt å gi Erna Solberg fri, og vi har heller ikke planer om å ta fri selv. Det er jo for såvidt ikke Solberg vi har som hovedfokus, men de store utfordringene som Norge har. Det er mange som ikke har råd til å gi ungene sommerferie selv og mange som er bekymret og kjenner pandemien på kroppen. Vi kan ikke ta politisk fri når vi mener at det er såpass mange akutte problemer etter åtte år med Høyre-regjering, så sommeren vil brukes til å peke på våre løsninger, sier kommunikasjonssefen for Aps stortingsgruppe til Kampanje.

- Tror dere velgerne har lyst til å høre om mer politikk og korona over sommeren, eller er de litt lei?

- Vi unner folk fri fra oss om de er litt lei av politikk og korona, men det er mange som ikke kan unne seg den luksusen og ta seg fri fra de problemene Norge står overfor, og derfor vil vi fortsette arbeidet vårt. For mange mennesker er ikke dette en lek, men du har et godt poeng i at folk er litt slitne nå. Vi må tenke på det når vi driver med politisk kommunikasjon, at mange ikke tenker valgkamp gjennom sommeren, og at vi må smøre budskapet slik at vi ikke plager folk med ting som oppleves som hakking, polemisk, masete og unødvendig. Vi tror at folk vi ha ekte vare om de skal ha politikk, svarer Håkonsen.
 
Han forteller at vi vil få se mye til navn som Nils Kristen Sandtrøen, Cecilie Myrseth, Tuva Moflag, Anette Trettebergstuen og Åsmund Aukrust i valgkampen nå i sommer. 

- Det er mange som ikke kan unne seg den luksusen og ta seg fri fra de problemene Norge står overfor

- Vi har flere stortingspolitikere som har hatt suksess med å være mye på, og de vil fortsette også i sommer. I tillegg er vi veldig opptatt av at det er snakk om 19 valgkamper og 19 valgdistrikter, som betyr at det er minst 19 medievirkeligheter, og at de lokale og regionale mediene vil være kjempeviktige for oss, sier Håkonsen.
 
Den tidligere NRK-profilen håper at de nå fremover kan ha flere og flere møter med folk ansikt til ansikt, og peker på at det er viktig for AP, som kanskje har det største apparatet på grasrotnivå. 
 
- Det er fortsatt mest effektivt å møte folk, selv med en eller to meters avstand, og det vil vi fortsette med. Vi må likevel leve med restriksjonene frem til de er over, men ellers tror jeg sommeren blir lik tidligere valgkamper. Det blir om å gjøre å få sakene våre opp til diskusjon, det være seg arbeid, velferd eller klima. Det er saker hvor Ap har høy troverdighet, og får vi debatter på det og omkring velferd i hele landet, har vi hatt en god sommer.
 
- Dere ligger nå godt an på målingene sammen med Sp - er det bare å cruise inn?
 
- Dette valget er ikke vunnet, så vi vil måtte kjempe til valgdagen for denne seieren. Vi vet at Høyre, med sine mektige støttespillere, vil gjøre alt for å hindre at det nå er vanlig folks tur. Vi ser hvem som står først i køen hos Høyre på milliongavene som strømmer inn, og det er de med millioner eller milliarder i aksjeformuer. De vil tape om vi vinner valget så vi tror at de vil mobilisere fra høyresiden, slik at dette blir et jevnt og spennende valg.

- Sultne på å drive valgkamp

Selv om Senterpartiet nå mener at Høyre og regjeringen virker slitne etter en lang koronatid og åtte år i regjering, sier Høyre at de fremdeles er «sultne på å drive valgkamp i sommer»

- Vi har svar på hvordan helsekøene skal ned, hvordan kunnskapshull i skolen skal tettes og hvordan vi skal skape flere jobber, slik at vi får fart på Norge igjen. Og vi gleder oss til å snakke om dette, også i sommer, sier kommunikasjonssjef i Høyre, Daniel Torkildsen Lea, til Kampanje. 

Han avkrefter tvert at de vil spare krefter til etter sommeren. 

- Absolutt ikke. Det er mange politikere fra Høyre som skal være aktive gjennom sommeren, ikke minst rundt omkring i hele landet. Så har Høyre tradisjon for å starte valgkampen tidlig, og i år blir ikke noe unntak, sier Lea, som tror mediedekningen fortsatt vil preges av korona fremover. 

- Vi har sett Solberg og co hver dag på skjermen under pandemien. Kan det være lurt å ligge litt lavt? Eller ligger dere så langt bak at dere er nødt til å være mest mulig i media?

- Vi har absolutt ingen planer om å ligge lavt. Så mener jeg Høyre har et godt utgangspunkt for å gjøre et godt valg. Vi har gode svar på sakene velgerne opplever som viktigst og en populær partileder.

- Erna er full av energi

Høyre ligger ikke så langt bak oppslutningen de hadde i 2017 med 23 prosent på NRKs partimåling for juni, men det ser mørkt ut for en ny Solberg-regjering. Både KrF og Venstre ser ut til å havne under sperregrensen, mens FrP vaker omkring 10 prosent oppslutning. 

- Er Erna sliten etter å ha loset Norge gjennom pandemien, eller kommer hun til å reise rundt i Norge i sommer?

- Jeg opplever at Erna er full av energi, godt humør og klar for valgkamp. Sånn sett er det ekstra deilig at samfunnet nå åpner opp igjen, at vaksineringen tar fart og at vi igjen får reise rundt og møte velgerne. Det får Erna masse energi av.

Nylig var regjeringen på en sjarmoffensiv i Bø for å legge frem distriktspolitikken sin. Der kalte distriktsminister og Høyre-politiker, Linda Hofstad Helleland, Vedum for en propagandamaskin

- Blir det flere slike oppslag i sommer?

- Erna, Nikolai og Linda var i Bø for å snakke om tre distriktsstrategier som regjeringen la frem. Blant annet vil regjeringen legge vi til rette for at statsansatte kan jobbe i staten, men bo i distriktene. Regjeringen foreslo også høyhastighets bredbånd til alle innen 2025 og la frem plan for desentralisert utdanning. Dette omtalte også VG i en annen sak. Så tror jeg velgerne også ønsker at forskjellene mellom partiene skal komme frem, og da er det et poeng at Vedum sjeldent kommer med løsninger på problemene han beskriver, utover å foreslå reverseringer, reguleringer og subsidier, slik Linda trakk frem.

Sp og Ap vil ikke gi Høyre sommerfri: - Dette valget er ikke vunnet