NRK og TV 2 sliter med å få Telia i debattstudio – telegiganten har takket nei flere ganger

- Vi møter gjerne TV 2 til debatt hvor som helst, sier Telia-direktør i dag.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi og Knut Kristian Hauger

Over to uker ut i den bitre konflikten med TV 2, har telegiganten Telia takket nei ved flere anledninger til å stille opp i debatt med TV-kanalen som nå ligger i svart for rundt én million TV-seere. For første gang har et brudd i en distribusjonsforhandling med en TV-distributør resultert i at TV 2 er tatt av lufta med sin hovedkanal.

Tirsdag denne uken forsøkte NRK å få partene til å stille i studio under en sending i «Dagsnytt 18», men også denne gangen måtte Telia takke nei. Det bekrefter vaktsjef for NRKs debattsending, Siri Finnema Moen.

- Vi inviterte kommunikasjonsdirektør Henning Lunde fra Telia til sendingen i går, men fikk til svar at verken han eller noen andre i Telia kunne stille i studio eller på Skype. Vi spør da, som vi alltid gjør, om det er noen andre dager som passet bedre, men de svarte at de heller ikke fikk til å stille i dag, på torsdag eller fredag, sier vaktsjefen til Kampanje.

NRK valgte likevel å gå videre med saken i tirsdagens sending av «Dagsnytt 18» der blant andre Arbeiderpartiets Trond Giske og Høyres Tage Pettersen stilte sammen med TV 2s Sarah Willand var gjester. Moen sier at de nok en gang tok kontakt med Telia.

- Vi opplyste at Telia om vi ville ha et innslag slik at de visste hva som skjedde, men de takket fortsatt nei, sier Moen.

Les også: Giske kaster seg inn i striden mellom Get og TV 2: - Det er ille

Kampanje gjør oppmerksom på at Kampanjes ansvarlige redaktør, Knut Kristian Hauger, også var gjest i tirsdagens «Dagsnytt 18».

- Vi måtte dessverre takke nei

Når kommunikasjonsdirektøren i Telia, Henning Lunde, blir konfrontert med NRKs uttalelser svarer Lunde at Telia tirsdag var forhindret fra å stille.

- Vi måtte dessverre takke nei til deltakelse i «Dagsnytt 18» i går da det av privatmessige årsaker var umulig for oss å stille, sier Lunde. 

Han sier at Telia var åpne for å stille andre dager denne uken, enn tirsdag og onsdag.

- Vi forsøkte å si at vi kunne stille torsdag eller fredag, men respekterer at NRK valgte å kjøre saken i går, sier Lunde.

- NRK sier dere takket nei også torsdag og fredag?

- Jeg sa jeg kunne sjekke kalenderen på torsdag eller fredag, men at de selvfølgelig måtte bestemme når de ønsket å kjøre den. Mulig det ble litt misforståelser og da er det jo bare å beklage, men fikk jo aldri sjekket kalenderen før de sa at et ble debatt den dagen, sier han.

Les også: Get-kunder kan gå glipp av «gratis» fotballfest – TV 2 flytter Premier League-kamper over på åpen kanal

- Det er synd Telia ikke vil stille

Det er ikke første gang Telia har takket nei til å stille i debatt. Også TV 2 har forsøkt å få Telia i studio for å debattere saken som har ført til at i underkant av en halv million Get-kunder ikke lenger får tilgang til TV 2s mange kanaler.

- Rett etter bruddet hadde vi et innslag på TV 2 Nyhetskanalen hvor vi intervjuet Olav Sandnes for seg også intervjuet vi Henning Lunde etterpå. Dagen etter den 2. juni ønsket vi å få til en debatt på Nyhetskanalen mellom Sara Willand og Lunde, men kommunikasjonsdirektøren til Telia takket nei til å møte Willand i studio. Det ville han ikke og begrunnet det med at det var bedre partene brukte tiden ved forhandlingsbordet, sier nyhetsredaktør Karianne Solbrække til Kampanje.

Solbrække synes det er synd at Telia og Get ikke ønsker å være del av den åpne sammfunnsdebatten og være med i en direktesendt debatt.  

- Da skulle vi gjerne stilt spørsmålet om «hva de tenker om at Telia, som er  delvis eid av den svenske stat, har skrudd av signalene til en av Norges to allmennkringkastere i en tid hvor informasjonsbeovet i befolkningen er høyt», sier nyhetsredaktøren og fortsetter. 

- Vi har mange spørsmål vi ønsker å stille begge parter som for eksempel «hvorfor Telia skrur av signalene og ikke lar se seerne se TV 2s kanaler mens de forhandler videre» og «hvorfor de vil betale mindre enn alle andre distributører». Samtidig ønsker vi at TV 2 kan fortelle «om de føler de gjør nok for å tilgjengeliggjøre kanalene for kundene» og «om det stemmer at det er mindre innhold som tilbys Get», sier Solbrække.

- Er det vanskelig å behandle seg selv i slike saker?

- Det er generelt krevende å dekke seg selv, men jeg har full tillit til våre journalister og opplever at de er bevisste på sin rolle. Samtidig er de også arbeidstagere i en bedrift hvor det innholdet de jobber så har med å lage hver eneste dag blir unntatt så mange som én million nordmenn og det er vanskelig å ikke la seg prege av det. Det synes vi er fryktelig trist og vi får veldig mange henvendelser på sosiale medier fra Get-kunder som savner spesielt Nyhetskanalen og programmer som «God morgen, Norge», sier Solbrække.

Vi møter gjerne TV 2 til debatt hvor som helst og når som helst det måtte passe

Tilbake hos Telia sier kommunikasjonsdirektør Henning Lunde at de ikke forsøker å unngå TV 2 i debatter på noe som helst vis.

- Vi møter gjerne TV 2 til debatt hvor som helst og når som helst det måtte passe, men aller helst tenker jeg det ville vært fint om vi kunne møtes rundt forhandlingsbordet. Vår dør står åpen og vi har invitert til daglige forhandlingsmøter for å komme til enighet, men det ønsker de ikke. Hadde TV 2 brukt like mye tid rundt forhandlingsbordet som de gjør på å løpe rundt i mediene kan det jo tenkes at konflikten ville vært løst, sier Lunde.

Lunde mener også at TV 2 har begått noen klare presseetiske overtramp i sin dekning av denne konflikten.

- Når det gjelder TV 2s redaksjonelle vurderinger så er det stor grunn til å trekke deres dømmekraft i tvil i denne konflikten. Det startet allerede første dagen vi gikk i brudd da Nyhetskanalen intervjuet Olav Sandnes om bruddet, og kommenterte at vi var blitt inviterte, men ikke ville stille. Dette var fullstendig feil, vi hadde ikke blitt invitert, og da jeg gjorde de oppmerksom på det fikk jeg en beklagelse på sms og vi fikk komme til ordet litt over to timer senere, sier Lunde.

Solbrække svarer følgende på Telia-direktørens foreløpige siste beskyldninger. 

- Poenget må jo være at han kom til ordet og hvis han har fått en beklagelse så er vi vel ferdig med den saken, sier nyhetsredaktøren.

NRK og TV 2 sliter med å få Telia i debattstudio – telegiganten har takket nei flere ganger