Get-kunder kan gå glipp av «gratis» fotballfest – TV 2 flytter Premier League-kamper over på åpen kanal

Premier League-fotballen kan bli en viktig brikke for å løse opp i den bitre TV-konflikten.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Manchester City – Arsenal, lokalderby mellom Everton og Liverpool samt Ole Gunnar Solskjærs Manchester United mot Sheffield United med Sander Berge er noen av godbitene TV 2 nå vil vise på åpen kanal, når Premier League starter opp om en drøy uke. Det skjer parallelt med at TV 2 og Get ligger i en bitter konflikt om verdien på den nye distribusjonsavtalen.

- For å markere at Premier League endelig er tilbake sender vi storkampen Manchester City mot Arsenal på hovedkanalen. Det blir et heftig comeback. Så går det slag i slag med kamper spredt ut over alle ukedager og ulike klokkeslett helt frem til søndag 26. juli. Hvert spark blir vist, sier sportsredaktør Vegard Jansen Hagen i TV 2.

Men ikke for de rundt en halv million Get-kunder som i dag sitter med svarte skjermer. De vi naturlig nok gå glipp av fotballfesten TV 2 inviterer til, ettersom TV-distributøren ikke har kommet til enighet med TV 2 om en ny distribusjonsavtale. Den gamle avtalen utløp nemlig 31. mai og siden har det vært svarte TV 2-skjermer.

- På grunn av denne ufrivillige liga-pausen skal det nå avvikles så mange kamper, over så kort tid, at TV 2 må ta i bruk alle plattformene sine. Det er naturlig at man forsøker å skape ekstra oppmerksomhet rundt ligaen etter så lang pause. Det gjør vi lettest ved å vise kamper med lag med bredest publikumsappell på TV 2, sier kommunikasjonsdirektør Sarah Willand i TV 2 til Kampanje.

- Ville dere lagt så mange kamper på åpen kanal dersom det ikke hadde vært en konflikt med Get?

- TV 2 skulle vist både fotball-EM og Tour de France i sommer. Vi vet alle at det ikke ble helt slik. Når sportsverdenen nå våkner til live igjen, er det for oss naturligvis logisk å bruke de mulighetene vi har til å vise live-idrett for TV 2-seerne. Av samme grunn har vi også valgt å satse ekstra mye på norsk underholdning i sommer. Det blir en god sommer på TV 2 i år, sier hun.

Les også: Telia-topp om reklamepremiere midt i TV 2-konflikten: - Ikke optimalt

Reagerte kraftig på Telia-framstøt

Etter at partene forlot forhandlingsrommet for en uke siden, har det vært jevnlig dialog mellom partene og nå sist fredag ble det fra Telias side sendt over et omfattende forslag til løsning og avtale til TV 2. Men fremgangsmåten til Telia provoserte TV 2 voldsomt, ikke minst på grunn av at TV 2 ikke fikk tilsendt forslaget før de gikk ut i mediene.

Les også: Telia åpner for kortsiktig TV-avtale – TV 2 reagerer kraftig på fremstøtet

Det nye forslaget til Telia skal være basert på dagens prisnivå og med et noe lengre tidsperspektiv enn hva TV 2 skal ha foreslått på onsdag.

- Vi forsøkte på en konstruktiv og løsningsorientert måte å komme TV 2 i møte med vårt forslag på fredag om at det vil være til kundenes beste at vi inngår en avtale basert på dagens prisnivå med et noe lengre tidsperspektiv enn hva TV 2 foreslo på onsdag. Det virket ikke som om det ble positivt mottatt av TV 2 i mediene, men vi håper at TV 2 synes dette er et bra forslag, og vi er trygge på at deres forhandlingsteam vil gå igjennom det på en seriøs måte selv om det dessverre ble litt storm i et vannglass på fredag, sier Lunde.

Det er en dyr rettighet, men vi har gitt TV 2 et tilbud om en bedre pris på dette.

- TV 2 sier selv det er for å markere starten på Premier League, men tror du på dem og kan det være at TV 2 gjør dette med tanke på å legge press på Get og få til en løsning?  

- Den uenigheten som er mellom TV 2 og Get handler verken om Premier League, EM i fotball eller Tour de France. Eller satsning på norsk innhold for den saks skyld. Den handler om å finne frem til en bærekraftig løsning for et fremtidsrettet samarbeid hvor ikke bare prisene galopperer fra år til år og valgfriheten til kundene ivaretas, fortsetter Lunde.

Han sier det også er slik at Premier League «er en del av forhandlingene».

- En liten prosentandel av våre kunder kjøper i dag PL-produktet, og selvsagt er disse kundenes interesser også noe vi vil forsøke å ivareta. Det er en dyr rettighet, men vi har gitt TV 2 et tilbud om en bedre pris på dette forutsatt at vi bare betaler for de kundene som faktisk får tilgang og benytter seg av produktet, sier Lunde.

- Telia bør slå på signalene igjen

Kommunikasjonsdirektør i TV 2, Sarah Willand, kan ikke utelukke at TV-konflikten med Get vil strekke seg frem til Premier League starter, men sier kanalen «har som mål å komme til enighet med Telia».

- Vi lager journalistikk og programmer for seerne, både Premier League-sendinger og alt annet vi har planlagt av godt norsk innhold i sommer lager vi fordi vi ønsker at seerne våre skal se det. At Get-kundene nå ikke har TV 2 er en situasjon vi liker veldig dårlig. Samtidig opplever vi at Telia ikke ønsker enighet, sier Willand.

Hun sier videre at det hele ser ganske mørkt ut.

- De kom til forhandlingene med et krav om å betale mindre for mer innhold, der de allerede betaler mindre enn markedet ellers. De slo av signalet midt i en pågående forhandling, der vi hadde varslet at vi ønsket å forhandle på overtid, og de har nå avvist vårt tilbud om å forhandle videre med signalene på. Vi håper selvsagt på enighet, men akkurat nå ser dette veldig vanskelig ut, sier Willand.

- Hva sier du til alle de Get-kundene som eventuelt ikke får se disse kampene?

- Det er ikke noe mer vi ønsker oss, enn at seerne våre og Gets kunder nå skal få tilbake TV 2-kanalene. Vi har derfor sagt til Telia at de bør slå på signalene igjen, og forhandle videre på bakrommet uten at det går utover seerne. Det har de dessverre avvist foreløpig. De vil heller fortsette å forhandle med svarte skjermer. Vi håper de ombestemmer seg, sier Willand.

Get-kunder kan gå glipp av «gratis» fotballfest – TV 2 flytter Premier League-kamper over på åpen kanal