Shifter-redaktør om å få E24 som investor: - Det smis en lenke mellom oss

- Vi har lyst til å knytte oss tettere til Shifter og deres målgruppe, sier E24-direktør Ida Barth Thomassen.

Publisert / Oppdater

Jacob Andersen
Jacob Andersen

Fredag ettermiddag kom nyheten om at E24 kjøper seg inn i gründeravisen Shifter. Gjennom en emisjon skyter E24 inn frisk kapital i Shifter Media AS, og vil eie åtte prosent av selskapet.

- Våre lesere er interessert i journalistikk om gründere, teknologi og innovasjon, og nå kan vi gi dem mer av det – samtidig som Shifter får flere lesere og en sterkere posisjon. Gjennom E24 kan de sette dagsorden for langt flere enn i dag, sa E24-redaktør Gard L. Michalsen om det ferske samarbeidet.

Investeringen vil bidra til et tettere redaksjonelt samarbeid, der Shifter-saker vil kunne få økt trafikk via fronten på E24. Shifter-redaktør Per-Ivar Nikolaisen, som etablerte gründeravisen sammen med Lucas Weldeghebriel i 2016, sier han har sans for den offensive satsingen som E24 har kjørt i gang det siste året.

- Hvis det er en næringslivsredaksjon som virkelig gir jernet der ute i tillegg til Shifter, så er det E24. De ansetter masse flinke folk og satser tungt på nyheter. De kaster seg rundt på ting og jeg opplever at de forsøker å tenke nytt, så jeg syntes det er en spennende samarbeidspartner. Det er viktig for oss som startup-media og liten nettavis å ha en samarbeidspartner som forstår måten vi tenker på, og til dels tenker sånn selv. Det er ikke alle mediebedrifter som er sånn, sier Nikolaisen til Kampanje.

- Hvor mye penger henter dere inn i emisjonen?

- Vi har bestemt oss av ulike grunner for å ikke gå ut med det, sier Nikolaisen.

- Det ligger et stort potensial her

- Vi lager veldig mye journalistikk av høy kvalitet, og ofte er det artikler som kunne vært interessant for et mye større publikum enn det vi når gjennom Shifter i dag. Det ligger et stort potensial her til å nå ut til flere lesere, noe vi synes sakene fortjener, sier Shifter-redaktøren.

- Hvor stor andel av emisjonen tar E24?

- De er de eneste som går inn i denne omgang. Dette er et strategisk partnerskap. I oppstartselskaper snakker man ofte om «smarte penger», at du vil ha investorer som bidrar med noe konkret, og denne investeringen her er helt åpenbart av det kaliberet.

- Ligger det i kortene at E24 vil kjøpe alt sammen i fremtiden?

- Alt er mulig i denne verden, men det er ingenting i dette som gjør at det er et fastlåst løp på en eller annen vei. Det er rett og slett en god start på et godt samarbeid.

- Hvorfor kjøper de åtte prosent, og ikke fem eller ti?

- Det er bare slik det er blitt. Åtte er et fint tall, sier Nikolaisen og ler, før han fortsetter:

- Det er et resultat av prising og hvor mye kapital som kommer inn, det er ikke noe mer enn det egentlig. E24 går ikke inn og tar et flertall, men det er likevel høyt nok til at det betyr noe for begge parter. Det smis en lenke mellom oss.

Klare for samarbeid:

Shifter og E24. Fra venstre: Gard L Michalsen (E24), Lucas H. Weldeghebriel (Shifter), Aslaug Ingeborgrud Syvertsen (Shifter), Ragnhild Oskarsen (E24), Ida Barth Thomassen (E24), Per-Ivar Nikolaisen (Shifter). Foto: Alexandra Gjerlaugsen

- Prosessen startet før korona

I slutten av mars, da koronakrisen hadde ført til at store deler av norsk næringsliv måtte dra i nødbremsen, intervjuet Kampanje Per-Ivar Nikolaisen som fortalte at Shifter opplevde en voldsom trafikkvekst på artiklene deres.

- Vi har ikke permittert noen ansatte, og har ingen planer om å gjøre det. Jeg tror alle mediebedrifter er bekymret over annonseinntektene sine. Samtidig er jo denne situasjonen en god mulighet til å bygge sterke og nære bånd til leserne og brukerne, sa Nikolaisen i mars.

Les også: De lever av å skrive om kultur, juss og gründere – tre medie-startups møter sin hittil største utfordring

På spørsmål om E24-emisjonen er noe de gjør på grunn av koronasituasjon har ført til økonomiske vanskeligheter svarer Shifter-redaktøren kontant nei.

- Denne prosessen startet faktisk før korona. Ikke veldig lenge før, men Shifter har hatt en ganske god økonomisk helse gjennom dette. Vi hadde en sterk abonnementsvekst i mars og april som følge av at vi lagde mye nyttestoff for selskaper som måtte navigere seg gjennom krisa – blant annet hvordan de kunne søke på de ulike krisepakkene. Som de fleste andre var det ikke noe «high time» i annonsemarkedet i mars og april, men på abonnement-siden vokste vi kraftig, sier Nikolaisen.

Han forteller at de investerte tungt i fjor for å sette opp en abonnentsløsning på Shifter.

- Vi gikk fra gratis til delvis betalt, og vi hadde en god vekst på abonnenter fra vi satte i gang i november og en ytterligere vekst i koronatiden. Hvis vi ikke hadde satset på abonnement i fjor hadde vi vært i en mye vanskeligere situasjon nå. Nå får vi en stadig sterkere inntektsstrøm for abonnement, som gjør at vi har hatt flere bein å stå på gjennom de siste månedene. 

- Hva trenger dere penger til?

- Pengene går til videre vekst. Vi ansetter en ny journalist i fast stilling og vi satser hardere enn det vi noen gang har gjort kommersielt ved å ansette der også. Den store driveren fremover er abonnement og stillingsannonser. For å få et produkt som folk er villige til å betale for og som holder høy kvalitet så må vi satse tungt redaksjonelt. Vi har en kravstor målgruppe, og det er viktig at vi gir leserne reell verdi. Da må vi ha en solid redaksjon med gode ressurser til å kunne gjøre det vi ønsker å gjøre.

Nikolaisen mener det er viktig for mediebedrifter å satse, selv om det er krise.

- Noen bedrifter har det selvfølgelig svært vanskelig, men å spare seg til fant midt opp i en krise er ikke nødvendigvis den beste løsningen. Hvis du har rom for å satse for å stå sterkere på andre siden av dette, så bør du gjøre det. Hvis ikke står du så innmari naken når alt dette er over. Hvis du har permittert mange flinke folk, får du en tung start når du skal kjøre på igjen.

E24: - Svært god match

Administrerende direktør Ida Barth Thomassen i E24 sier de gleder seg til å være med å bygge Shifter videre som en selvstendig nettavis, samtidig som de vil samarbeide på en måte som kan styrke begge mediehusene.

- Hvordan kom dere frem til andelen på åtte prosent?

- Fordi vi har lyst til å knytte oss tettere til Shifter og deres målgruppe. Shifters posisjon, merkevare og lesere er en svært god match for E24 og vår nye strategi. Vi ønsker å bidra til Shifters utvikling, samtidig som de må være en sterk selvstendig merkevare. Da endte dialogen med at åtte prosent var ønskelig for begge parter, sier Thomassen til Kampanje.

Hun ønsker ikke å kommentere hvor mye penger de går inn med.

- Er dere på jakt etter flere oppkjøpskandidater?

- Nei, egentlig ikke, men vi er alltid åpne for nye og relevante samarbeid. Akkurat nå er vårt viktigste fokus internt på E24 og samarbeidet med Schibsted-avisene, sier Thomassen.

- Vil E24 være representert i styret?

- For tiden er ikke E24 representert i styret, men dersom Shifter ønsker oss inn i styret, så er vi selvsagt positive til det, sier E24-direktøren.

Shifter-redaktøren svarer på samme spørsmål at det er naturlig at E24 får en plass i styre.

- Det er naturlig at den største eksterne eieren får en plass i styret, og vi gleder oss til at de kan bidra med erfaring og kunnskap også på dette punktet, sier Nikolaisen.

Sjefredaktør Gard L. Michalsen i E24 svarer følgende på spørsmål om samtlige Shifter-artikler vil publiseres på forsiden deres eller kun et utvalg:

 - Nå har vi ikke begynt ennå, så vi har ikke alle svarene - men noen av Shifters saker vil være interessante for E24s lesere. Som hovedregel ved at vi sender trafikken videre til Shifter, men kanskje også noen ganger i E24-drakt. Hovedpoenget er at vi ønsker å styrke Shifter, og gi et bedre tilbud til E24s lesere, sier Michalsen til Kampanje. 

Shifter-redaktør om å få E24 som investor: - Det smis en lenke mellom oss