Norge svikter reklame-VM - hvert tredje  Cannes-bidrag er borte

Reklamebyråsjef er kritisk til endringene som er innført.

Publisert / Oppdater

Hilde Nyman
Hilde Nyman Journalist

Denne helgen starter årets store Reklame-VM i den franske middelhavsbyen Cannes. Men i kjølvannet av Cannes Lions i fjor, var det duket for en «oppvask» og krav om nedskalering av festivalen fra flere hold.

Tidligere reklametopp Sir Martin Sorrell var blant dem som tok til orde for at det hadde blitt for dyrt å delta og sende inn til konkurransen. Samtidig proklamerte gigant-konsernet Publicis at de skulle ha en pause fra alle kreative konkurranser både som deltakere på festivaler som Cannes Lions, jurydeltakelse og innsendte bidrag.

Cannes Lions møtte kritikken med å redusere antall dager som festivalen strekker seg over, kuttet tre kategorier – Cyber, Integrated og Promo & Activation, og har også tatt grep som å redusere størrelsen på juryene.

Nå har Cannes Lions gått ut med de totale tallene på innsendte bidrag og de viser at det har vært en nedgang på over 21 prosent.

Men nedgangen er enda større for de norske byråene. Fra Norge har det kommet inn nesten 32 prosent færre bidrag. Der det i fjor ble sendt inn 242 bidrag i de ulike Cannes Lions-kategoriene, er det i år sendt inn 165 bidrag. Det betyr at hvert tredje norske bidrag er borte.

Ingen av de andre, nordiske landene opplever et like stort fall (se de nordiske tallene nederst i denne saken). 

- Jeg er ikke veldig imponert over endringene

Et av byråene som har pleid å stå for flest innsendte bidrag, vinnersjanser og løver er Try Reklamebyrå. Byråleder Kjetil Try svarer følgende på spørsmål om de har valgt å sende inn like mange bidrag som tidligere.

- Forskjellen er ikke så stor, men muligens litt færre bidrag enn i fjor, sier Try.

I Norge er det Capa som representerer Cannes Lions, og Espen Strand Henriksen ivaretar rollen som lokal representant. Han innrømmer at tallene for Norge ikke er som han hadde håpet.

- Ja, det er skuffende, og jeg er nysgjerrig på årsaken, sier han til Kampanje.

De maser til og med for å få oss til å sende inn i flere kategorier.

Lovnaden fra Cannes Lions om å kutte kostnaden for å delta, glimrer med sitt fravær, mener Kjetil Try.

- Jeg er ikke veldig imponert over endringene som har blitt gjort. De skulle gjøre det enklere og billigere, men de har tatt bort to helgedager og det å være deltaker med festivalpass er minst like dyrt, sier han.

For et byrå er det likevel deltakelse i konkurransen som koster penger. Cannes Lions tjener størsteparten av inntektene på fakturere byråene per innsendte bidrag. Ifølge hjemmesidene til Cannes Lions koster det mellom 525 og 1.445 Euro eller rundt 5.000-15.000 kroner per bidrag. Også på denne fronten ble det lovet et priskutt.

- De har skrudd opp prisen på innsendelse og fremdeles kan man sende inn bidrag i opptil seks kategorier. De maser til og med for å få oss til å sende inn i flere kategorier. Så jeg vil tippe at Cannes Lions stort sett er like dyrt i år, sier Try til Kampanje.

Cannes Lions: - Det var rett beslutning

Festivalen som helhet har altså opplevd en nedgang fra fjorårets 41.170 innsendte bidrag til 32.372 innsendte bidrag i år. Det er altså en nedgang på 21,4 prosent. I en pressemelding fra Cannes Lions forklares storparten av fallet med færre kategorier.

- I fjor ble beslutningen tatt å trykke på «reset-knappen» for Cannes Lions. Vi stengte tre store Lions-kategorier og fjernet og slo sammen flere under-kategorier. Vi visste at å gjøre dette ville bety et mindre volum på bidrag, men det var den rette beslutningen på lang sikt, sier Philip Thomas, som er styreformann for Cannes Lions.

I meldingen står det at fallet i antall bidrag står for 13 prosent av den totale nedgangen. Resten av fallet forklares med Publicis’ konkurranse-pause. Men man har merket seg at mange annonsører har sendt inn kampanjer på vegne av Publicis-byråer.

- Dette viser hvor viktig de mener kreativitet er for businessen. Men selvfølgelig har Publicis’ midlertidige beslutning om å ta en pause hatt innvirkning, sier Thomas i meldingen.

Cannes Lions arrangeres 18-22. juni i år. Følg Kampanjes dekning av festivalen på Kampanje.com og i sosiale medier. 

Norge sender inn minst i NordenInnsendte bidrag til Cannes Lions

  2017 2016 Endring i %
Norge 165 242 - 31,8 
Sverige 490 619 - 20,8
Danmark 264 273 - 3,3
Finland 197 124 58,9
Alle land 32.372 41.170 - 21,4

Kilde: Cannes Lions

Norge svikter reklame-VM - hvert tredje  Cannes-bidrag er borte