TV 2 ruster seg til Amazon-kamp om Premier League – åpner for allianser

Også Discovery er klar for budkrig.

Publisert / Oppdater

Erlend Fossbakken og Dag Robert Jerijervi

Torsdag ble det kjent at et av verdens største tech-selskaper, netthandelsgiganten Amazon, har kjøpt rettighetene til to fulle serierunder for tre Premier League-sesonger med start i 2019. Det gir 60 kamper totalt. Kampene blir tilgjengelig på Amazons online video-tjeneste, Prime Video, og vil være tilgjengelig for alle Prime-kundene.

Les mer: Historisk avtale for Premier League - Amazon entrer banen

I Norge er det TV 2 som sitter på de norske rettighetene til verdens mest attraktive fotballiga. TV 2-sjef Olav T. Sandnes mener det er sannsynlig at Amazon også kan ta en andel av de norske og skandinaviske rettighetene til Premier League.

- At aktører som Amazon kommer inn i markedet for sportsrettigheter har vært ventet lenge. Det verserte en del spekulasjoner om Premier League ville gi Facebook, Amazon og lignende aktører en forsmak da en liten del av rettighetene ble holdt igjen. Selvfølgelig kan noe lignende skje også i Norge og Skandinavia, da dette er blant de markeder som har kommet lengst digitalt i verden. Det blir et mye mer komplekst rettighetsmarked fremover, det er en ventet utvikling, sier Sandnes til Kampanje.

TV 2 og daværende toppsjef Alf Hildrum snappet overraskende rettighetene til Premier League i 2010 på bekostning av Bonnier-eide Canal+ (nåværende C More), som hadde sittet på de gylne rettighetene i en årrekke. I oktober 2015 forsvarte TV 2 og Olav Sandnes rettighetene etter en heftig budkamp med Discovery. Kampanje kunne avsløre at TV 2 måtte strekke seg helt til 1,8 milliarder kroner før en ny avtale var sikret. Det var 130 prosent mer enn det TV 2 betalte for den forrige rettighetsperioden.

Les mer:  TV 2 vant Premier League-kampen

Les mer:  Slik avgjorde TV 2 Premier League-kampen

- Vi må arbeide annerledes med rettighetene fremover

Når Kampanje spør TV 2-sjefen om giganter som Amazon vil presse prisene på rettighetene enda mer oppover, svarer han slik:

- Det er vanskelig å spekulere i hvordan prisutviklingen blir, men vi kan registrere at det er stor interesse for denne typen rettigheter. Det betyr at vi må arbeide annerledes med rettighetene fremover.

Betyr det allianser i kampen om rettighetene?

Ja, det kan bety det, svarer Sandnes, uten å røpe mer.

Tidligere har TV 2 inngått store rettighetssamarbeid med Telenor. I 2005 bladde TV 2 og Telenor opp en milliard kroner for rettighetene til norsk eliteseriefotball. TV 2 har også stått sammen med NRK i flere rettighetskamper. Det er mye som tyder på budkampen om rettighetene fra 2019 i Norge og Skandinavia avgjøres til høsten. TV 2, Discovery, internasjonale IT- og strømmegiganter og tele- og distribusjonskonsern regnes som sannsynlige budgivere.

Jobber TV 2 nå med et bud på Premier Legue-rettighetene for neste periode?

- Vi kommenterer aldri rettigheter vi arbeider med, men på generelt grunnlag er det nå aktuelle rettigheter til salgs i markedet nesten til enhver tid, sier TV 2-sjefen.

Klar for budkamp:

Det er ventet at Discovery og toppsjef Tine Austvoll Jensen vil kaste seg inn i kampen om Premier League-rettighetene.

Discovery-sjef: - Jeg tror mange er interesserte i Premier League

For knappe tre år siden måtte pengesterke Discovery og daværende toppsjef Harald Strømme strekke våpen i budkampen om Premier League-rettighetene. Nå er tv-konsernet klar til å innta banen igjen og nok en gang utfordre TV 2 i en rettighetskamp.

- Jeg tror mange er interesserte i Premier League. Det er ikke ofte det er så spennende rettigheter tilgjengelige på markedet, og spesielt i disse dager hvor mediebransjen er i så kraftig endring. Alle rettigheter som kan gjøre en så stor forskjell i landskapet er interessante, sier Discovery-sjef Tine Austvoll Jensen til Kampanje.

Nylig ble det kjent at TV 2 etablerer en ny sportskanal, TV 2 Sport, der de skal tilby over 1.000 timer sport fra rettigheter som Champions League, Europa League og kvalifiseringskamper til EM og VM, i tillegg til Premier League. 

- Hva tenker dere om konkurransen fra TV 2s sportskanal?

- TV 2 har vært en sterk konkurrent på sport i lang tid. Nå har vi fått nye knallsterke rettigheter, og de har fått noen nye, og vi ser at de kommer med en sportskanal hvor de legger noen av rettighetene. Vi tror ikke det ene utkonkurrerer det andre, men jeg synes det er kjempespennende det de gjør.

TV 2 ruster seg til Amazon-kamp om Premier League – åpner for allianser