- Det har utvilsomt vært en krevende tid for Mediacom

Dødsfall, resultatnedgang og altfor mange ansettelser var noe av det som preget fjoråret til et av landets største mediebyråer. Nå er ny sjef på plass.

Publisert / Oppdater

Sara Viken Løvhaug
Sara Viken Løvhaug Analytiker / researcher

Det ferske regnskapet for 2017 viser at GroupM-eide Mediacom fortsatt tjener godt med penger. Ser en på omsetningen alene, er Mediacom i dag Norges tredje største mediebyrå med sine 1,1 milliarder kroner etter Carat og Starcom. 

Men omsetningen for 2017 var en liten nedgang på fire prosent fra 2016. Til sammenligning hadde Carat, som er landets største mediebyrå, en omsetning på 1,75 milliarder og Starcom omsatte for 1,27 milliarder.

Av byråinntekt kan Mediacom skilte med hele 114,7 millioner kroner i fjor. Resultatet ser dog ikke like godt ut – på ett år har byrået mer enn halvert resultat før skatt.

Fallet skyldes tung rekruttering til selskapet. Byrået var ved inngangen til fjoråret 90 ansatte i Norge. Byrået økte så bemanningen og var på det meste nesten 100 stykker. En av dem som selv er blitt rekruttert til Mediacom, er den nye administrerende direktøren, Britt Skjeppestad, og selv om resultatene ble halvert i fjor sier hun at Mediacom fortsatt leverer bra nok til å sove godt om natten.

. Vi synes det er gode tall når vi vet at vi i 2017 brukte mye ressurser på å styrke personalet og kompetansen vår. Vi har investert store summer i nye hoder. Så har vi jo selvfølgelig ambisjoner om å vokse, det vil alltid stå på agendaen til Mediacom. Ser man på tallene for 2016 i forhold til 2017-tallene så kan jeg konstatere at vi fortsatt sover godt om natten, sier Skjeppestad.

- MediaCom har tidligere vært det største mediebyrået i Norge målt i omsetning. Er det et mål å komme dit igjen?

- Det er alltid et mål å være på vinnerlaget, om det så er i form av omsetning eller noe annet. Det som er viktig for Mediacom er å ha en sunn økonomi, og at vi klarer å levere gode tjenester til kundene våre. Men selvfølgelig er det kjempegøy når man vinner såpass store kunder at det fører til gode resultater, sier Skjeppestad.

Les også: Slutter i Norwegian - blir ny MediaCom-sjef

Ser man på tallene for 2016 i forhold til 2017-tallene så kan jeg konstatere at vi fortsatt sover godt om natten. Britt Skjeppestad

- Det har utvilsomt vært en krevende tid for Mediacom

Resultatet tok et stort hopp ned fra 19,5 millioner i 2016 til 9,7 millioner i 2017. Majoriteten av de tapte millionene skal skyldes lønnsutgifter til nyansatte.

- Vi ville likevel ikke gjort det på en annen måte - investering i kompetanse er viktig. I disse dager skjer det store omorganiseringer i Mediacom hvor vi bygger kompetanse for å rigge oss for fremtiden og for å styrke posisjonen vår. Det er skikkelig spennende tider i byrået for tiden, og jeg opplever folk som energiske og giret på fremtiden, sier Skjeppestad.

Noen av dem som Mediacom hentet inn i løpet av fjoråret var Kjersti Nesbakk som kom til Mediacom for tredje gang i tillegg til digital rådgiver Karen Bistrup fra Starcom. Andre nye ansatte Fredrik Bentzen. Jarle Andreas Jensen og Elisabeth Larsen-Vonstett.

Les også: Slutter i McCann - starter i Mediacom for tredje gang

I tillegg startet altså Britt Skjeppestad opp selv, men da først godt ut i 2018. Den ferske byråsjefen kom til Mediacom for bare tre uker siden etter syv år i Norwegian.

Når Kampanje spør om hvordan førsteinntrykket av den nye jobben er, sier hun at hun først og fremst er imponert over hvordan byrået har taklet tiden etter den tragiske bortgangen av tidligere Mediacom-sjef Ståle Gjerset.

- Det har utvilsomt vært en krevende tid for Mediacom etter at deres lengesittende leder gikk bort. Det gjør noe med hele selskapet. Men mest imponerende er det at man har klart å holde på posisjonen sin samtidig som man har startet selskapets største omorganisering på veldig mange år. At man har initiert og startet opp en så stor organisatorisk omveltning i en såpass krevende tid synes jeg sier fryktelig mye om den kraften som finnes her. Det er helt nydelig å føle på, sier Skjeppestad.

Det var i september i fjor at den tragiske nyheten om at Gjerset hadde gått bort i en alder av bare 50 år slo ned i bransjen. 

Les også: - En hedersmann er gått bort

Ståle Gjerset tok over som sjef i Mediacom etter Ruben Søgaard som forsvant til Schibsted og Finn og byrået har etter Gjersets bortgang vært ledet midlertid av Sten Bråthen.  

At man har initiert og startet opp en så stor organisatorisk omveltning i en såpass krevende tid synes jeg sier fryktelig mye om den kraften som finnes her. Britt Skjeppestad

Følger med på eks-arbeidsgiveren

Det var i mars det ble kjent at Skjeppestad forlot jobben som markedssjef i Norwegian – akkurat på samme tid som det ble kjent at Bjørn Kjos vurderer å selge selskapet. Selv om hun nå er i ny jobb, sier hun at hun ikke klarer å la være å følge med på hva som skjer hos sin gamle arbeidsgiver.

- Nei, he he, jeg klarer ikke la vær å følge med. Jeg har vært i Norwegian i syv år og opplevd den største veksten i selskapets historie. Så det er klart at det er veldig spennende for meg å følge med på hva som skjer med Norwegian. Jeg kommer alltid til å fly Norwegian og alltid til å følge med på dem. Jeg leser alt jeg kommer over, sier Skjeppestad.

Mediacom kan for tiden skilte med kunder som Landbruket, Ikea, Harald A. Møller og nå også Boots apotek og Privatmegleren. 

Byrået har nå dratt ned igjen på bemanningen og teller i dag 92 ansatte. 

Mediacom 2018:Slik ble fjoråret for Mediacom

MediaCom AS 2017 2016 Endring i prosent
Driftsomsetning 1.102,254 1.147,857 -3,97
Byråinntekt 114,723 119,169 -3,7
Resultat før skatt 9,776 19,669 -50,3

Alle tall i MNOK.

- Det har utvilsomt vært en krevende tid for Mediacom