Brutal kamp om Rema-millioner – reklamebyrå takker nei til ny avtale

Reklamebyrået Foll var inne i varmen. Nå vil de ikke lenger jobbe med dagligvaregiganten.

Publisert / Oppdater

Hilde Nyman
Hilde Nyman Journalist

Når byråleder Ståle A. Møystad Østhaug i Foll reklamebyrå tar imot Kampanje i lokalene på Vulkan, er det med et alvorlig uttrykk i ansiktet.

Gjennom de ti siste årene har byrået vært den viktigste byråforbindelsen for Rema når det gjelder retail-markedsføring. Da Kampanje denne uken kunne skrive om det dramatiske byråvalget og reklamebyråpitsjen forut for dette, svarte markedsdirektør Per Åge Dahl i Rema følgende på spørsmål fra Kampanje om Foll fremdeles er en byråforbindelse for Rema. 

- De benyttes av kategori til ulike oppgaver, og de forvalter nettsiden Rema.no, uttalte Dahl.

Les også: Try kupper Rema1000 i dramatisk byråkamp

Men til Kampanje forteller Møystad Østhaug nå at byrået siden i fjor høst har fått stadig mindre å gjøre fra Rema.

- Det er sendt avgårde et brev til Rema om at Foll har sagt opp samarbeidet og at vi er i samtaler med andre dagligvareaktører, sier han.

Så siste dagen i mai var avtalen sagt opp, og Foll har gitt fra seg alt materiell de har utviklet for Rema 1000. Fremover er det McCann-byrået Drive som skal ivareta det kategoribaserte retail-arbeidet, som for eksempel grill-, påske- eller jule-kampanjer

- Vi kan se tilbake på et begivenhetsriks samarbeid som ofte har satt agendaen i dagligvarebransjen som «Middag til under hundrelappen» og grillkampanjer som «Grill med Craig», og har hatt hovedansvaret for mange synlige og verdiøkende kampanjer, forteller han.

- Hva var reaksjonen fra Rema på oppsigelsen?

- De var ikke overrasket, og flere ga uttrykk for at det er hyggelig at vi har flere ting på gang, sier han.

I perioden byrået har jobbet for Rema har dagligvarekjeden vunnet flere retailpriser både som annonsør og for enkeltkampanjer, så Møystad Østhaug ser stolt tilbake på det byrået har gjort for Rema.

Vi får ikke nok å gjøre. Vi har vært rigget for å betjene Rema 1000 med en høy servicegrad. Ståle A. Møystad Østhaug

Bestemte seg i november

Men på tross av ti år som «Rema-byrå» kommer alt til en slutt. I andre tilfeller er det annonsøren som velger å avslutte, men her er det altså byrået som «slår opp» med kunden.

- Vi får ikke nok å gjøre. Kanskje har vi vært bortskjemte? Vi har vært rigget for å betjene dem med en høy servicegrad, og til syvende og sist har jeg ansvar for mine medarbeidere, sier han alvorlig.

- Når var det dere bestemte dere for å si opp avtalen?

- 24. november klokken 14.00, svarer han kontant. Og fortsetter;

- Da hadde vi styremøte og forsto at vi måtte ta grep. Vi måtte avslutte kontrakten til 12 midlertidig ansatte og åtte faste ansatte. Vi hentet inn advokat for å gjøre dette ryddig og hjelpe de som mistet jobben. Så her har vi gjort alt veldig etter boka, sier han.

For siden høsten 2017 har det kommet stadig færre og mindre oppgaver til byrået fra Rema. Dette sammenfaller med oppstarten til dagens markedsdirektør i Rema 1000, Per Åge Dahl.

- Vi har jobbet med Rema i over ti år og har overlevd seks markedsdirektører. Vi nekter å bli et byrå som skal byttes ut hvert fjerde år. Holdningen vår er at vi skal være et annet type byrå og gjøre oss fortjent til et langt forhold, sier Møystad Østhaug.

Han fortsetter;

- Det er klart at det er fint å ha Rema på byråets CV, men det vi lever av er hverdagsarbeidet. Det ble for lite substans og for lite å bryne oss på, og muligheten til vekst ble borte.

En konsekvens av den fallende arbeidsmengden, var altså at totalt 20 personer måtte finne seg en annen arbeidsplass enn Foll.

Vi nekter å bli et byrå som skal byttes ut hvert fjerde år. Ståle A. Møystad Østhaug

Nedbemanningen kostet

Gjennom årene har Rema 1000 vært en viktig inntektskilde for Foll, som frem til i fjor høst het Fjeldheim & Partners.

- I starten var nok inntektene på seks-åtte millioner kroner i året, men de siste par årene vil jeg anslå at Rema har bidratt med i overkant av 20 millioner kroner i byråinntekt i året, forteller Møystad Østhaug.

Når 2017-tallene nå er ferdig godkjente hos revisor og ligger klare til å sendes inn til Brønnøysund, er ikke Møystad Østhaug bekymret for resultatfallet.

- Dette er jo fordi vi fikk såpass lite å gjøre i høst, og vi måtte bruke penger på nedbemanne på en ordentlig måte, sier han.

Omsetningen i byrået økte fra 108 millioner kroner i 2016 til 131,1 millioner kroner i 2017. Byråinntekten økte fra 74,6 millioner i 2016 til 80,2 i fjor. Men resultatet gikk ned fra 17,5 millioner til 10,6 millioner.

Men byrået allerede rukket å hente inn tre ulike kjeder som kunder, og er nå i samtaler med flere aktører innen dagligvaremarkedet.

- Ja, Coop er i alle fall ledig….?

- Ingen kommentar, sier han uten å ville si noen om hvilke aktører de snakker med.

Han legger til;

- Vi synes konkurranse er bra og er trygg på at uansett hvem som blir vår nye samarbeidspartner, så vil det bli en spennende og fair fight innen dagligvare om markedsandeler fremover.

Svakere resultater fra Foll ReklamebyråVekst i omsetning - resultat faller

Foll Reklamebyrå 2017 2016 Endring %
Omsetning 131,1  108,0   21,4
 Byråinntekt  80,2 74,6  7,5 
Driftsresultat   10,6 17,0  -37,6 
Resultat før skatt 10,6 17,5 -39,4

Alle tall i MNOK. Kilde: Foll Reklamebyrå

Brutal kamp om Rema-millioner – reklamebyrå takker nei til ny avtale