- Aldri har et byrå sprengt disse grensene før

Carat rykker stadig nærmere to milliarder i omsetning. Men konkurrenten tjener mer penger.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Mediebyrået Carat i Dentsu Aegis legger frem tall som viser at selskapet som ledes av administrerende direktør Pelle Stensson klarte en omsetning på 1,75 milliarder kroner. I 2013 for fire år siden var den samme omsetningen på i overkant av én milliard og byrået har aldri vært større noen gang enn det er i dag.

- Dette er en fantastisk reise for Carat og vi er veldig glade for at vi fortsetter den fine veksten i et konkurranseutsatt men veldig spennende marked. Det er andre året på rad med all time high, sier Pelle Stensson.

Veksten sammenlignet med tilsvarende tall for 2015 var på rundt 60 millioner kroner, en vekst på drøye tre prosent. Det var bedre enn hva totalmarkedet presterte i 2016 der veksten på fattige 0,7 prosent.  Stensson mener mye av omsetningen som i dag skapes, ikke fanges opp av statistikkene det være seg omsetning i sosiale medier og i egne kanaler. 

- Det er mye som gjøres i medier i dag som ikke fanges opp av statistikkene, sier Stensson.

Dermed mangler det «bare» 250 millioner kroner i omsetning før Carat-sjefen skulle bikke grensen på to milliarder kroner, men med fortsatt godt kundetilfang er det kanskje ikke noen umulighet?  I fjor sikret Carat seg Maxbo, BI og Røde Kors og i år har blant annet verdens største annonsør Procter & Gamble kommet til.

- Når bikker du to milliarder kroner i omsetning?

- Det er ingen andre som har sprengt de grensene vi har gjort de siste årene og det har i det norske mediebyråmarkedet aldri vært et byrå med større aktivitet og omsetning. Nå har vi et godt driv fremover, men to milliarder kroner har aldri vært noe mål, sier Stensson. 

Kraftig vekst i Carat - nesten en dobling

På fem år har omsetningen i Carat nesten doblet seg og byrået rykker stadig nærmere drømmegrensen på to milliarder kroner. Alle tall i MNOK: 

Konkurrenten bedre på resultat

Men selv om Carat er størst på omsetning må byrået se seg slått på byråinntekt og resultat av landets nest største mediebyrå Starcom. Starcom hadde i 2016 en omsetning på 1,2 milliarder kroner om en ser Starcom og Zenith under ett, mens byråinntekten var på hele 120 millioner kroner.  

Her hadde til sammenligning Carat 98 millioner kroner. Også på overskudd slår Starcom konkurrenten Carat og det med nesten en dobling.

Les også: Nytt rekordår for Starcom - mer enn doblet byråinntekten på fem år

- Det vil alltid variere mellom de ulike konsernene hvordan kostnadene fordeler seg, derfor gir det ofte et bedre bilde å se på totalt aktivitetsnivå, og vi er veldig fornøyde med det.

- Er du fornøyd med lønnsomheten til Carat i år?

- Ja, jeg er veldig fornøyd med utviklingen vår. Vi har god fart fremover og et stort potensial. Våre investeringer i 2016 er uten tvil med på å forsterke vår fremtidige levering. 

Veksten fortsetter - men resultatene går tilbakeResultatfall for Carat

Carat 2016 2015 Endring i prosent
Omsetning 1.754,2 1.698,7 + 3,2
Driftsresultat 16,4 13,2 - 24,2
Resultat før skatt 18,2 14,3 - 27,2

Lønnsomheten svekkes

Samtidig så faller overskuddet i Carat fra 16,4 millioner kroner i 2015 til 13,2 millioner kroner i fjor og med det faller driftsmarginen med fire prosentpoeng til 13,5 prosent. Carat-sjefen forklarer nedgangen med «økte investeringer i personal, teknologi og nye verktøy» 

- Vi har brukt både tid og penger på å rigge oss for fremtiden. Vi har justert organisasjonen, ansatt enda flere dyktige folk for å kunne være enda tettere på våre kunder og vi har brukt både tid og penger på teknologiutvikling fordi dette vil være et avgjørende element for å lykkes i de neste årene. forteller Stensson.

- Koster veksten mer enn den smaker?

- Nei absolutt ikke, den har gitt oss mulighet til å utvikle byrået ytterligere. Det er den som gjør at vi får lov til å investere for fremtiden og vi er veldig glade for at vi har et konsern bak oss som har gitt oss lov til å gjøre disse investeringene. Det er helt nødvendig. Selv om vi er et ledende byrå i dag øker konkurransen og vi beveger  oss også over i consultingarenaen og da må vi investere for å lykkes.

- Stolte over førsteplassene

Stensson sier Carat «skal være et fullservicebyrå» fremover og skal dermed drive med alt fra «innsikt og merkevarebygging til taktisk implementering av kampanjer og effektanalyse.»  Han sier byrået «vil fortsette å jobbe offensivt fremover».

- Ja vi skal holde «speeden» oppe, og vi har akkurat nå et godt utgangspunkt. Vi har startet 2017 veldig bra med en rekke gode seiere noe som gir oss rom for ytterligere investeringer både i flere rådgivere og fremtidsrettede produkter. Vi har fokus på områdene innsikt, data, effektmåling og digitale tjenester. Disse blir uten tvil viktige for vår utvikling fremover postulerer byrålederen.

- Må disse investeringene gjøres hvert år?

- Nei, vi skal ikke ta like tore investeringer hvert år, men som et ledende byrå må vi også drive kontinuerlig med investeringer. Hvis ikke klarer vi ikke å skape verdier for våre kunder og da minsker vår attraktivitet.

Den gode utviklingen har gjenspeilet seg på flere arenaer, ikke minst har byrået toppet Carat Recmas offisielle rankingliste for norske mediebyråer 4 ganger i rad, nå senest i mai 2017.

- Vi er veldig stolte over disse førsteplassene. De viser at vi, som Norges største byrå, også scorer høyt på finansiell utvikling, kvalitet, fullservicetilbud og omdømme, noe som er svært viktig i konkurransen med de andre dyktige aktørene i bransjen.

Les også: Carat topper byrå-kåring - se listen over landets beste her

- Aldri har et byrå sprengt disse grensene før