Mediebyråene Starcom og Zenith, som til sammen utgjør Publicis Media i Norge, legger bak seg nok et rekordår.  Samlet passerte byråinntekten i mediebyrå-gruppen til Peder Mittet hele 121 millioner kroner og omsetningen landet på 1,2 milliarder kroner.

Dermed suser Starcom videre oppover på listen over landets største mediebyråer samtidig som Mittet innfrir målet han satte seg i fjor om en byråinntekt på over 100 millioner. Omsetningsmålet på én milliard ble nådd allerede i fjor.

- Du nådde målet om en omsetning på én milliard i 2015 og i 2016 nådde du målet om 100 mill i byråinntekt. Hva er målet nå?

- Det er vanskelig å spå om fremtiden, og de siste årene har overgått våre egne forventninger. Da vi flyttet til Tollbugata i 2010 var vi 29 hoder, i løpet av 2017 forventer vi å passere 100 ansatte. Målet er å fortsette å vokse, men aldri la det gå på bekostning av kvalitet eller fornyelse. I 2017 har vi blant annet planer om en spennende nylansering innenfor innhold og kreativitet, samtidig som vi fortsetter vår satsing på teknologi og data, sier Mittet.

Tar innpå Carat
Det franskeide Publicis-byrået, som i dag teller i overkant av 90 mennesker, er det første mediebyrået til å legge frem tall for 2016 så det er fortsatt for tidlig å slå fast hvor store Starcom er blitt, men sammenlignet med 2015-tallene til landets største mediebyråer ville en omsetning på 1,2 milliarder sendt byrået opp på en andreplass etter Carat som i fjor toppet listen fullstendig med en omsetning på 1,7 milliarder kroner.  

Les også: Har vokst med 650 millioner på fire år

- Vi tok nye markedsandeler og hadde et meget høyt aktivitetsnivå i et marked som var ganske flatt. Vi rekrutterer etter behov, og ble ti nye i løpet av året. Mange av disse kom i løpet av høsten, og helårseffekten av disse ansettelsene blir først synlige på regnskapet i 2017. Sammenlignet med tidligere, rekrutterte vi flere teknologer, som reflekterer de endringene vår bransje gjennomgår, sier administrerende direktør i Starcom og Publicis Media.

Noen av de store endringene i markedet er dreningen over mot programmatiske reklamekjøp og økt salg av rådgivningstimer. Mittet sier «rådgivning og alt innenfor digital utgjør over 70 prosent av inntektene.»

- Som et digitalt drevet selskap, er vi selvsagt opptatt av debatten som har gått det siste året knyttet til programmatisk, brand safety og ad-fraud, og vi har brukt mye tid med kundene våre på dette.

- Gir dreiningen mot det programmatiske deg bedre lønnsomhet?

- Vårt mål er å ligge rundt 20 prosent margin og der har vi ligget ganske stabilt over tid. Så det er ikke slik at dreiningen mot programmatisk isolert sett er en stor marginbooster hos oss. Når det er sagt, kundene er opptatt av avkastning på sine investeringer, og er heldigvis villige til å betale oss bedre når vi kan dokumentere at vi bidrar til dette med vår kompetanse og teknologi, sier Mittet.

Han mener det store teknologiskiftet innenfor digital, spesielt representert av Facebook, Google og programmatisk, har gitt mediebyråene en "viktigere og mer verdifull rolle i økosystemet."

- Den har vi tenkt å videreutvikle ved å fortsette å investere tungt i folkene våre og ved å videreutvikle vår teknologi, hvis ikke gjør vi oss selv irrelevante, sier han.

Byråinntekten mer enn doblet
Publicis-byrået jobber med flere av landets største annonsører men det store utslaget i fjor var nok at byrået fikk jobben med å forvalte den solide reklamekontoen til Telenor. Anslag Kampanje tidligere har gjort viser at telegiganten fort brenner av 200 millioner kroner netto i året om man legger til digitale kjøp. Andre store kunder er Bertel O. Steen, Storebrand, Cirkle K og Norsk Rikstoto. 

På fem år har Starcom dermed mer enn doblet byråinntekten med noe drahjelp fra nummer to-byrået Zenith. I 2012 var den samme inntekten på 54 millioner kroner.

Mye kan tyde på at Starcom med en byråinntekt på rundt 100 millioner kroner kniver i størrelse om å være landets største mediebyrå målt i byråinntekt med Mediacom og Carat som i 2015 hadde henholdsvis 104 millioner kroner og 93 millioner kroner.

- Bransjen er i enorm utvikling. Vår ambisjon har hele tiden vært å ligge i forkant av utviklingen i vår kategori, og være morgendagens mediebyrå i dag. Tallene viser at vi har ettertraktet kompetanse og attraktive tjenester, sier Mittet.

Han forklarer den sterke veksten de siste årene på følgende måte.

- Vi var fast bestemte på å beholde vår kreative edge blant mediebyråene, og samtidig kraftig trappe opp vår satsing på data og teknologi, sier Mittet.

Driftsresultatet til Starcom endte på 27,8 millioner kroner, en vekst på over syv millioner kroner sammenlignet med 2015.  

Søsterbyrået Zenith, som ledes av Thomas Magnussen, hadde ifølge Publicis «også et godt år med nye kunder og flere nyansettelser.» 

Her ser du tallene til Publicis Media og byråene Starcom og Zenith for 2016. Alle tall i MNOK. 

Publicis Media 2016 2015 Endring i prosent
Omsetning 1.207,4 1.002,8 + 20,4
Driftsresultat 26,8 19,7 + 35,6
Resultat før skatt 26,5 21,3 + 24,4