TV 2 kvitter seg med tapssluk: - Vi stod ved et veivalg

Nå forsvinner både «God morgen Norge» og Screen Media til Mastiff.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

TV 2 selger produksjonsselskapet Screen Media til tv-kjempen Banijay. Det skjer kun fem dager etter at TV 2 bestemte seg for å sette bort produksjonen av «God morgen Norge» til Banijay-eide Mastiff. Men TV 2 har vurdert eierskapet i Screen Media lenger enn det, kan organisasjons- og kommunikasjonsdirektør Sarah Willand i TV 2 fortelle.

- Som eier har vi vurdert flere retninger for Screen Media en stund. Helt uavhengig av mulig virksomhetsoverdragelse for «God morgen Norge», sier hun til Kampanje.

Screen Media tilbyr produksjon, bearbeiding og distribusjon av levende bilder. Selskapet hadde en omsetning på 38,8 millioner kroner i 2017 og et negativt resultat på 6,9 millioner kroner. Siden 2015 har Screen Media tapt nærmer 20 millioner kroner. Resultatet for 2018 er ikke klart. Screen Media eier også det mer lønnsomme produksjonsselskapet Screen Story, som står bak tv-programmer som «Korrespondentene», og Aventia, men disse selskapene blir værende i TV 2s eierskap.

- TV 2 er først og fremst en kringkaster, men vi har en lang tradisjon for å utvikle annen virksomhet gjennom datterselskaper. Da vurderer vi løpende hvilke selskaper vi bør eie og hvilke vi bør selge til andre som har bedre forutsetninger for å utvikle selskapene videre. For et par år tilbake, solgte vi OB Team, og før det Storm, Mosart og VizrT. At vi nå selger Screen er derfor hverken en ny retning eller særlig dramatisk. Da Banijay og Mastiff overtok «God morgen Norge», var vår vurdering at Banijay er et bedre selskap for å utvikle Screen Media videre, sier Willand.

Ifølge organisasjonsdirektøren ble Banijay for alvor interessert i Screen Media under forhandlingene om «God morgen Norge».

- I de samtalene vi hadde med Mastiff, tok de tidlig opp et mulig samarbeid med Screen Media. Underveis i de samtalene, ble Banijay oppmerksomme på selskapet, og det endte opp med et salg og det er begge parter fornøyde med.

- Hvor mye selger dere Screen Media for?

- Detaljer i avtalen går vi ikke inn på. Begge parter er fornøyde med avtalen.

Les også: Konkurrerte om «God morgen Norge»-oppdrag - nå kjøper Mastiff-eier rivalen fra TV 2

- Stod ved et veivalg

Historien blir ikke mindre komplisert av at det var nettopp Screen Media som konkurrerte om «God morgen Norge»-oppdraget med Mastiff.

- Screen Media og Mastiff var to finalister til «God morgen Norge»-oppdraget. Nå selger dere Screen Media til Mastiff-eieren. Konkurrerte de i praksis med seg selv om dette oppdraget?

- Overhodet ikke. Det har vært en reell konkurranse med mange alternativer underveis. Vi har hatt omfattende pitsjer med mange før vi stod igjen med Mastiff og Screen Media. En utsetting av  «God morgen Norge» til Screen Media ville forutsatt en betydelig satsing på selskapet videre. Det sterke veletablerte redaksjonelle miljøet i Mastiff ble avgjørende for beslutningen. Da den var tatt og Banijay viste interesse for å kjøpe Screen Media, så var det en god totalløsning.

- Hadde dere ikke solgt Screen Media til Banijay også dersom Screen Media hadde fått oppdraget om å produsere «God morgen Norge?»

- Da hadde vi valgt å utvikle Screen Media videre som et innholdsproduksjonsselskap. Det var et annet veivalg for TV 2. Screen Media har primært vært et teknisk produksjonsselskap, og som har ligget litt på siden av kjernevirksomheten til TV 2. Alle som kjenner bransjen vet at det er krevende å bygge suksessfulle produksjonsselskaper fra bunnen av, og vi valgte i stede å satse på det som ligger nærmere TV 2s kjernevirksomhet.

- Hvorfor beholder dere likevel Screen Story?

- De jobber tett oppimot våre distriktskontorer og har et godt fotfeste utenfor Oslo. Det gir en annen innretning på det selskapet enn på Screen Media.

- Blir alle ansatte med over?

- Dette er et aksjesalg. Banijay kjøper i utgangspunktet selskapet slik det er i dag. Hvordan de ønsker å ta selskapet videre, blir opp til dem.

Vært på jakt etter teknikk

Jacob Houlind, administrerende direktør i Banijay Nordic, bekrefter kjøpet når Kampanje tar kontakt. 

- Det er korrekt, vi har kjøpt Screen Media. Og vi er veldig fornøyde med det, sier Houlind.  

Houlind forteller at de har store ambisjoner om å ta en posisjon på tvers av film- og tv-bransjen.

- For det norske markedet har vi nå Mastiff, Nordisk Film TV og Yellowbird Norge. Vi har lenge sett etter en mulighet til å kjøpe oss inn i teknikk, så vi kan ha en felles etterarbeidssenhet, sier Houlind.

I tillegg fristet det også at Screen Media gjør regi selv på flere av programmene selskapet produserer for TV 2 som  «God kveld Norge» og «TV 2 hjelper deg».

- Det ligger noen synergier vi vil hente ut her. Samtidig har Screen Media begynt å bygge seg opp innen tv-produksjon, og de kommer med et nytt underholdningsprogram på TV 2 til høsten. Det er noe vi nå har mulighet til å kjøpe oss inn i via oppkjøpet av Screen Media, sier han til Kampanje.

Utløste oppkjøp:

Det var under forhandlingene om «God morgen Norge» at Banijay skal ha fattet interesse for Screen Media. TV 2-selskapet kjempet om oppdraget med Banijay-eide Mastiff. Foto: TV 2

TV 2 kvitter seg med tapssluk: - Vi stod ved et veivalg