Kreativ sjef reagerer på Visit Oslos viralsuksess: - Den er for lik vår

Regissøren bak Visit Oslos virale reklamefilm anerkjenner inspirasjonen, men avviser at det er snakk om en kopi.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Visit Oslos reklamefilm «Is it even a city?» har nådd langt utover hovedstadens grenser med hovedpersonen Halfdans knusktørre blikk på byen – ja, hvis man i det hele tatt kan kalle det en by. Bransjenettstedet The Drum har kalt filmen en «mesterklasse i antireklame» og The Guardian spør om det er «den mest beskjedne reiselivsreklamen noensinne».

Les mer: Oslo-reklame får internasjonal heder: - En mesterklasse

Nå stilles det også spørsmål ved reklamefilmens originalitet. «Is it even a city?» har nemlig flere likheter med en elleve år gammel reklamefilm for den belgiske TV-kanalen Canvas og deres «Scandinavian Week», noe regissøren av Visit Oslos reklamefilm også tidligere har anerkjent.

I Canvas' reklamefilm blir vi med en norsk turistguide som i likhet med Halfdan ikke helt forstår hva turistene er så oppglødd over. Drømmen hans er å åpne en bar i Spania. I Norge finnes det jo ingen strender.

Det var det belgiske reklamebyrået Make Lemonade som i sin tid stod bak denne kampanjen for Canvas, men det var også nordmenn involvert med norske Bacon OSL på produksjon og Kristoffer Borgli på regi.

Nå har tidligere Creative Director i Make Lemonade, Willem Van den Hoof, tatt til LinkedIn for selv å påpeke likhetene mellom filmene.

«Rart å se arbeid du lagde for ti år siden bli skamløst kopiert i dag», skriver han.

Se Visit Oslos reklamefilm her: 

- Ville ikke vært komfortabel med det

Når Kampanje ringer Willem Van den Hoof, er det ikke en veldig sint belgisk reklamemann vi hører.

- Når jeg sier «skamløs», så er ikke det ment å være aggressivt eller negativt, sier han.

Tvert imot vil han også gi Visit Oslo ros for filmen som tar verden med storm.

- Den er bra lagd. Skuespilleren er godt valgt ut og det er bra fotografi, men jeg synes den er for lik vår, sier han.

I dag har Van den Hoof en stilling som Executive Creative Director i Ogilvy Social.Lab. For ti år siden var Canvas den første kunden til det lille byrået Make Lemonade. Opptakene fant sted over fire dager i et novembermørkt Norge og ideen utviklet seg underveis i opptakene.

- Kristoffer Borgli er en magiker med et unikt hode. Når du jobber med en sånn regissør, så må du gi han litt frihet, forklarer Van den Hoof.

Først etter at han la ut innlegget på LinkedIn har han fått med seg at regissøren av Visit Oslos film har vist til deres film som en inspirasjonskilde. Van den Hoof synes det er «overraskende og rørerende» at den kan inspirere folk også i dag. Likevel:

- I reklamefaget har du kreativ stolthet og som en kreatør må vi være sikre på at det vi selger til annonsøren ikke har vært gjort tidligere på samme måte. Jeg ville ikke selv vært komfortabel med å selge noe til en annonsør som jeg vet har vært gjort ganske likt før.

Produsent Magne Lyngner i Bacon OSL mener på sin side at Visit Oslos film er «litt på grensen».

- Det er lov å bli inspirert og låne. Dette er kanskje litt tett på, men det er ikke noe vi irriterer oss over. Folk kan ta en titt selv og se hva de synes, sier han til Kampanje.

Se Canvas reklamefilm fra 2013 her:

- En helt annen karakter

Regissøren bak Visit Oslos virale reklamefilm, August Jorfald, sier at han aldri har lagt skjul på at Kristoffer Borgli og «Scandinavian Week» har vært en stor inspirasjonskilde. Det har han også vært opptatt av at medier som intervjuer han skal nevne i sine artikler.

- Den er absolutt veldig inspirert av Kristoffer Borglis reklame som jeg har elsket i mange år. Den har jeg også vist til Visit Oslo når vi har snakket om hva vi skal lage. Vi har også vært veldig klare på hva vi skal gjøre annerledes for at det ikke skal bli en kopi, sier regissøren til Kampanje.

Det har blant annet vært viktig at hovedkarakteren er en helt annen person, noe han med sikkerhet vil si at de har fått til.

- Karakteren Halfdan er en helt annen karakter, og så har jeg som regissør i samarbeid med Visit Oslo vært opptatt av at bildene i filmen vår skal skille seg fra det karakteren sier. Vi har en karakter som snakker negativt om Oslo, mens Oslo ser helt fantastisk ut. Det er inspirert av Joachim Trier som har vist Oslo som verdens flotteste by i «Verdens verste menneske».

Den tredje inspirasjonskilden er Jorfalds eget liv og en reise til Paris.

- Når man setter de tre elementene sammen så blir det noe annet. Det var ingen av oss som visste at den skulle gå viralt i hele verden og jeg skjønner at det kan være kjipt at noe som ligner på noe annet går såpass bra som den gjør. Det kunne jeg ikke legge inn i beregningen da vi jobbet med filmen.

- Hva tenker du om at Willem van Den Hoof går så hardt ut?

- Folk må få si hva de vil. Jeg er overrasket over hvor positiv responsen har vært. Det er bra at man får litt motstand også. Det kler verden bedre.

- Absolutt ikke klipp og lim

Markedssjef Anne-Signe Fagereng i Visit Oslo er trygg på at de har holdt seg på riktig side av grensen.

- Vi fikk et fantastisk manus fra August Jorfald som vi visste at vi ville sette ut i livet. Flere har plukket opp inspirasjonen fra Joachim Trier som en åpenbar likhet, og så har den en type humor som absolutt ligner på reklamefilmen for «Scandinavian Week». Det er ingen hemmelighet, men det er absolutt ikke noen klipp og lim-øvelse. Hadde vi ment det at det i det hele tatt var i nærheten av plagiat, hadde vi selvfølgelig ikke gått for ideen.

Markedssjefen tror bakgrunnen for suksessen er at de har brukt antireklame-tilnærmingen og den sarkastiske humoren i en turistkampanje.

- Det er en helt annen bransje og en annen kontekst enn den andre reklamefilmen har hatt.

- Har dere sett et behov for å ta kontakt med Kristoffer Borgli på forhånd?

- Nei, og ikke Trier heller for den saks skyld. Dette er et anerkjennende nikk, men det er ikke en idé vi har tatt og på den måten trenger en tillatelse.

Kreativ sjef reagerer på Visit Oslos viralsuksess: - Den er for lik vår