Reklamekampanjen «Is it even a city?» blir formidlet gjennom den gretne Oslo-borgeren Halfdan som lister opp det han mener er ulemper ved hovedstaden. Tirsdag denne uken ble den kåret til Ad of the Day av det internasjonale bransjemagasinet The Drum

Markedssjef i Visit Oslo, Anne-Signe Fagereng, sier at de ønsket å spille på humor og kreativitet for å skille seg ut fra annen destinasjonsmarkedsføring. 

- Bakgrunnen for kampanjen er Oslos status som underdog som storbydestinasjon, både i Europa og i Norden. Men Oslo har jo gjennomgått en enorm positiv transformasjon de siste årene som vi gjerne vil vise fram, sier Fagereng og fortsetter:

- Det er definitivt på tide at vår selvtillit matcher realitetene – men Halfdan er ikke helt der enda. Vi har også forstått at det av Oslo ikke er like berømt eller fullt av turister som mange andre storbyer er noe som kan kommuniseres til vår fordel, sier Fagereng. 

The Drum beskriver reklamefilmen som en «mesterklasse i antireklame». «Den utnytter sofistikert humor, ukonvensjonell fortelling og kulturelle referanser for å levere et budskap som er underholdende, slik at det skiller seg ut i den overfylte globale reiselivssektoren».

- Det er helt fantastisk å få så stor faglig anerkjennelse for kampanjen, men det aller viktigste er at den blir så godt mottatt av målgruppen der ute. En ting er at vi Oslo-folk selv kan humre litt gjenkjennende av dette synet på vår egen by, men kommentarene viser at humoren slår an og at den skaper både nysgjerrighet og reiselyst blant utenlandske turister. Vi har fått hundrevis av kommentarer fra seere som sier at kampanjen fikk dem til å ønske å reise til Oslo, sier Fagereng.

Reklamekampanjen er produsert av byrået NewsLab med Linn Isaksen som kunderådgiver. Hun tror Oslo fremdeles er en godt bevart hemmelighet for mange.

- Men skulle vi nå mange, og fange oppmerksomheten deres, måtte vi bruke flere virkemidler. Det å spille på humor er ikke alltid er lett – spesielt ikke på tvers av landegrenser. Heldigvis virker det som at vi har truffet en nerve, sier Isaksen, som synes det er kult av Visit Oslo å gå for en slik idé, sier Isaken.

NewsLab-regissør August Jorfald forteller at han fikk ideen til kampanjen etter et besøk i Paris.

- Jeg var så opptatt av å «ikke være turist» at jeg blant annet insisterte på å ikke se Eiffeltårnet. På flyet hjem så jeg meg selv utenfra, og følte meg som en dust.

- Dette var første smakebit på det som skulle bli Halfdan-karakteren: En bedrevitende vagabond som er for kul for all slags turisme, og ikke minst for kul for sin egen by. Samtidig blir Halfdan litt stusselig i sin kontrære «kulhet» – han er jo helt alene, stakkars, sier Jorfald.

Se reklamefilmen her: