Storsalg i gjeldstynget Clear Channel – nå kan norgeskontoret få ny eier

- Det har lenge vært kjent at vi er en amerikansk virksomhet, og de ønsker å være en virksomhet som kun opererer i USA, sier britisk toppsjef.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist
Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Etter å ha unnagjort sitt siste år med en av Norges største avtaler for utendørsreklame, Sporveien-kontrakten, kan Clear Channel Norge-sjef Dennis Højland Nyegaard klaske i bordet med utendørsselskapets beste resultater siden den amerikanske reklameselgeren kom inn på det norske markedet i 1996. Nå har derimot selskapet fått smake på seks måneder uten Sporveien-kontrakten med en verdi på over 100 millioner kroner i året, og samtidig kan det være enda større endringer i gjære for det amerikanskeide utendørsselskapet.

Kampanje kan nemlig erfare at eier, Clear Chanel Outdoor Holdings, over lengre tid har arbeidet med å selge virksomheten sin i Norden. Ifølge Kampanjes kilder skal de nå sitte i due diligence-samtaler med interesserte parter. 

Det betyr at Clear Channel nå åpner bøkene for potensielle kjøpere. Det er ofte et tegn på at man har kommet langt i forhandlingene, og nå har for øvrig Clear Channel sondert terrenget for potensielle kjøpere av deres virksomheter i Nord-Europa i syv måneder. 

Men dette ønsker ikke norgessjefen å kommentere. 

- Vi kan ikke kommentere på et eventuelt salg siden vi er et børsnotert selskap, sier Nyegaard

Norske resultater trakk ned veksten i Nord-Europa

En potensiell kjøper vil måtte ta over en litt annen virksomhet enn det Clear Channel Norge var for ett år siden. Til tross for at den norske grenen fortsatt sitter på store milliardkontrakter med Olav Thon og Avinor, vil tapet av Sporveien bli merkbart.

I fjor loggførte Clear Channel Norge en omsenting på 571 millioner kroner og et resultat før skatt på 38,1 millioner kroner. Overfor Kampanje, fremholder Clear Channels norgessjef at de har rigget seg slik at tapet av Sporveien har fått «minimale konsekvenser» for organisasjonen.

Les også: Disse kjemper om flyplass-milliarden til Avinor - mediegigant snuser på kontrakten

Til tross for dette, skrev morkonsernet i sin kvartalsrapport for første kvartal i år at Norge bremset veksten til den nordeuropeiske divisjonen i årets tre første måneder.

- Høyere inntekter i Storbritannia, Sverige og Belgia, hovedsakelig på grunn av økt etterspørsel og digitale implementeringer ble delvis motvirket av tapet av en transittkontrakt i Norge, heter det i morskonsernets kvartalsrapport.

Clear Channel Norge forteller at de har tatt kostnadskutt for å optimalisere driften, men Nyegaard svarer ikke inngående på hvilke grep de har tatt og om de har måttet nedbemanne.

- Vi har fokusert på å gjøre operasjonene våre mer effektive, samtidig som vi har opprettholdt høy kvalitet i tjenestene våre. Når det gjelder tapet av milliardkontrakten med Sporveien Media, har vi hatt en plan klar for slike situasjoner, sier han.

Les også: Kampen om milliardavtalen til Sporveien er over – JCDecaux overtar kontrakten fra rivalen

Her kan du se Clear Channel Norges regnskapstall for 2023. Alle tall i MNOK.Lønnsomheten øker markant

Clear Channel Norge 2023 2022 Endring i prosent
Omsetning 571,4 572,1 - 0,1
Byråinntekt 178,7 172,4 + 3,6
Driftsresultat 33,5 24,1 + 39,0
Resultat før skatt 38,1 22,1 + 72,4

Har solgt unna fire landskontorer

Det var i oktober i fjor at en børsmelding tikket ut fra hovedkontoret om at morkonsernet så på muligheter for å selge unna segmenter og virksomheter i sin nord-europeiske divisjon. Da hadde selskapet akkurat solgt virksomheten sin i Frankrike.

Den nord-europeiske divisjonen består for øvrig av Storbritannia, Belgia, Finland, Nederland, Irland, Polen, Danmark, Estland, Latvia, Litauen, Norge og Sverige.

- Etter salget av vår virksomhet i Frankrike, har vi avhendet, eller har gått med på å avhende, alle våre operasjoner i Europa-sør-segmentet. Vi fortsetter å ta betydelige grep for å optimalisere vår portefølje og forbedre vår kapitalstruktur, inkludert å starte en prosess for å selge vårt Europa-nord-segment og gjennomføre en strategisk gjennomgang av våre virksomheter i Latin-Amerika, står det i meldingen.

Foruten salget av den franske virksomheten med sine 800 ansatte til holding-selskapet Equinox, har Clear Channel Outdoor også solgt virksomhetene i Spania og Italia til konkurrenten JCDecaux. I tillegg har Clear Channels eierskap i Sveits byttet hender.

Avviser ikke mulig kjøp av konkurrenten:

- Vi er kjent med at Clear Channel Outdoor Holdings har iverksatt en realisasjonsprosess. Vi kjøpte blant annet deres virksomhet i Italia og Spania for et drøyt år siden, sier JCDecaux norgessjef Gisle Holst Roness. Her flankert av sin forgjenger Øyvind Markussen.

Sitter på gjeld på over 60 milliarder norske kroner

I børsmeldingen fremholdt selskapet at salgsprosessen ble ingangsatt med hensyn til «investorenes beste interesse og for å drive verdiskaping», og blar man gjennom utendørskonsernets tall er det mye å pirke i og nok av insentiver for å lette på ballasten.

Selskapet sitter på høy gjeld og taper penger, og i et usikkert marked med høye renter, ser det ut til at gjelden på 60 milliarder kroner er tung å bære. I årets første kvartal alene, betalte Clear Channel Outdoor Holdings nesten 1,4 milliarder kroner kun i rentekostnader. Samtidig bokførte de et netto tap på 960 millioner kroner, mens driften gikk med et underskudd på rett under 130 millioner kroner. 

I kjølvannet av børsmeldingen i oktober i fjor, lettet også Clear Channels britiske sjef, Justin Cochrane på sløret. Han er også administrerende direktør i Clear Channels europeiske operasjoner.

- Det har lenge vært kjent at vi er en amerikansk virksomhet, og de ønsker å være en virksomhet som kun opererer i USA. De internasjonale delene har vært til salgs i lang tid. Ulike katastrofer har inntruffet, noe som betyr at salget av hele virksomheten ikke har blitt fullført.

Har kuttet kostnader:

Etter tapet av Sporveien-kontrakten har Clear Channels norgessjef, Dennis Højland Nyegaard, effektivisert driften. Hva kuttene går ut på, har ikke Kampanje fått greie på.

Avviser ikke samtaler om kjøp

Ifølge den britiske Clear Channel-sjefen, har konsernet solgt unna deler av den europeiske virksomheten for å gjøre et potensielt salg av hele Clear Channels operasjoner på det europeiske kontinentet mer attraktivt for kjøpere. Så gjenstår det å se om Clear Channel nå er i samtaler om salg av virksomhetene i de enkelte nordiske landene, eller om et kjøp av hele Norden står for tur.

Samtidig er det også et maktskifte på trappene i det norske utendørsmarkedet nå som JCDecaux har sitt første år med Sporveien-kontrakten. JCDecaux-sjefen, Gisle Holt Roness, forteller Kampanje at de får en «solid omsetningsoppgang» i inneværende år.

- Vi har veldig mange planer for hvordan vi vil utvikle kontrakten videre. De neste seks til tolv månedene vil det bli enda større investeringer og høy omsetning, sier han til Kampanje

På spørsmål om de er interesserte i å overta Clear Channel Norges virksomhet, eller har blitt invitert til samtaler svarer han følgende:

- Vi er kjent med at Clear Channel Outdoor Holdings har iverksatt en realisasjonsprosess. Vi kjøpte blant annet deres virksomhet i Italia og Spania for et drøyt år siden, sier Roness til Kampanje.

- Utover det kan jeg selvfølgelig ikke kommentere JCDecaux sine M&A aktiviteter, hverken i Norge eller andre steder.

Her kan du se regnskapstallene til JCDecaux for 2023. Alle tall i MNOKFortsatt resultat på 50 mill. – men lønnsomheten faller

JCDecaux 2023 2022 Endring i prosent
Omsetning 352,4 352,1 + 0,1
Driftsresultat 47,2  53,9 - 12,4
Resultat før skatt 50,1 55,3 - 9,4

Storsalg i gjeldstynget Clear Channel – nå kan norgeskontoret få ny eier