Pol-resultatet mer enn halvert: - Større grad av usikkerhet

Lillesøsteren i Try-konsernet er blitt mindre lønnsom.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Ferske regnskapstall viser at reklamebyrået Pol fikk en markant nedgang i resultatet i fjor. Bunnlinjen endte på drøye tre millioner kroner, ned fra syv millioner året før. 

Dermed speiler Pol utviklingen til «storesøster» Try Reklame, som også opplevde en nedgang i resultatet i fjor. Men i motsetning til Try Reklame, opplever Pol også en nedgang i byråinntekten. Den var i 2023 på 56,6 millioner kroner, og det er 6,5 prosent mindre enn året før.

Omsetningen landet på 151,3 millioner kroner. Det utgjør en nedgang på 27,9 millioner kroner, eller 15,6 prosent.

- Det vi har opplevd er at det er en større grad av usikkerhet i markedet og at prosesser tar lengre tid. Vi lever av å selge timer og det er vanskelig å hente det inn igjen når ting drar ut i tid, sier byråleder Therese Becke.

Les mer: Mindre lønnsom Try-reklame: - Merket nedgangen på høsten i fjor

Har blitt fire færre ansatte

Hun er likevel fornøyd med inntektssiden i selskapet.

- Vi skulle gjerne hatt bedre resultat, men når inntektene går ned på kort sikt er det vanskelig å justere kostnadsbasen tilsvarende raskt.

- Hva har dere gjort for å justere kostnadsbasen?

- Vi gjorde noen tiltak i 2023, primært i form av sluttpakker.

Pol lønnet i snitt 37 årsverk i fjor. Det er fire færre enn året før, og nedgangen gjenspeiler sluttpakkene bekrefter Becke.

- Har dere gjort nye tiltak i år?

- Vi hadde en litt trå start på året og iverksatte graderte permitteringer på noen stillinger, men de ble alle trukket tilbake ganske raskt.

Les mer: Oda velger Pol på nytt: - Det var som å vinne en ny kunde

Her kan du se resultatene til Pol i 2023. Tal i MNOKResultatnedgang i Pol

Pol 2023 2022 Endring i prosent
Omsetning 151,3 179,2 - 16
Byråinntekt 56,6 60,5 - 6
Driftsresultat 3,2 6,9 - 54
Resultat før skatt 3,0 7,0 - 57

- Det begynner å røre seg mer

Etter påske i år opplevde nemlig Pol at etterspørselen økte hos kundene.

- Vi har hatt høyt aktivitetsnivå helt siden påske. Kundene kommer med nye prosjekter og vi har også fått fornyet tillit hos Oda. Vi ser lyst på tiden fremover, og når folk kommer tilbake fra en velfortjent sommerferie har vi mye som ligger i pipeline.

- Hva har ført til dette taktskiftet?

- 2023 har vært preget av usikkerhet hos kundene. Det handler om mange ulike faktorer som valutakurser, endrede rammebetingelser og at forbrukerne bremser forbruket. Nå ser vi et større behov for å komme på med ny kommunikasjon, og det begynner å røre seg mer i markedet. Heldigvis er det flere der ute som har tro på at kommunikasjon og kreativitet er et veldig sterkt virkemiddel for å skape vekst.

- Har briefene fra kundene vært mindre spennende de siste årene?

- Uten å skjære alle over en kam – for det er også kunder som er  opptatt av sterk kreativitet – så er det lett å bli mer trygghetssøkende når man får større krav og forventninger rettet mot seg. Samtidig får vi nå veldig mange spennende oppgaver og lager mye bra sammen med kundene våre.

Les mer: Pol henter gullgrossister fra Nord DDB: - Vi har lett på øverste hylle

Vil ha revansje i prisutdeling

Det gir Pol-sjefen et håp om at reklamebyrået kan markere seg enda sterkere i ulike reklamekonkurranser fremover. Pol fikk to av totalt syv norske shortlist-plasseringer i Cannes Lions tidligere i år, men ingen pris. I Gullblyanten har det vært stang ut de to siste årene med én bronse og to diplomer.
 
- Det aller viktigste målet er å levere på målsetningene til kundene våre og bidra til sterke resultater for dem. Men jeg har tro på at noe av det vi lager også kan markere seg i konkurranser, sier Becke.

Selv om Pol har mer å gjøre nå enn på lenge, tør ikke byrålederen å love bedre resultater i 2024 enn i 2023.

- Det får vi se på. Vi jobber på for å gjøre det beste i klarer og akkurat nå har vi god fart. Så får vi se hvor vi ender.

Pol jobber i dag med store norske annonsører som Posten Norge, Norsk Tipping, Telenor og Tine.

Pol-resultatet mer enn halvert: - Større grad av usikkerhet