Abonnér på Kampanjes nyhetsbrev
Ved à klikke på "Abonner" godtar du vår personvernerklæring
INNSIKT
2023 ble nok et sterkt år for P4-gruppen som passerer 400 millioner kroner i omsetning for første gang på seks år. Norges største kommersielle radioselskap omsatte for 405,1 millioner kroner, nesten ti millioner mer enn i 2022.
Dette er tredje år på rad at inntektene til radiokanalene P4 og P5 øker. P4-sjef Kenneth Andresen mener tallene viser at radio står sterkt i befolkningen og at de treffer godt med innholdet de lager.
- Oppslutningen om våre kanaler er gjennomgående høy og daglig blir nesten 1,2 millioner nordmenn underholdet og oppdatert av oss. Vår posisjon som den klart største kommersielle aktøren gir oss et godt grunnlag for å kunne tilby attraktive annonseprodukter som gir rask dekning, høy oppmerksomhet og gode resultater for kundene. Så ligger det i bunn for alt dette en real laginnsats fra en motivert og arbeidsom gjeng i alle avdelinger på hele huset, sier han.
P4-gruppen henter alle sine inntekter fra reklamemarkedet, og mens andre mediekanaler opplever at annonsørene strammer igjen pengebruken, opplever radiokanalene det motsatte.
Ifølge Mediebyråforeningens oversikt vokste radioreklame med 14 prosent i fjor, samtidig som reklamemarkedet som helhet falt med fem prosent.
- Det sier meg at stadig flere annonsører oppdager hvor effektiv radio er og at de som allerede har brukt kanalen over tid velger å øke investeringene sine på radio. I andel av totalmarkedet er radioinnvesteringene i Norge fortsatt et stykke unna mange andre sammenliknbare markeder, så jeg spår at vi vil se en fortsatt sterk utvikling i årene som kommer, sier Andresen.
- Hvor stor del av omsetningen til P4-gruppen er i dag digital?
- Målrettede digitale annonseformater for lyd har vær et viktig satsingsområde for oss de siste årene. Vi ligger langt fremme når det gjelder teknologiske løsninger som gir muligheter som stadig flere annonsører oppdager effekten av. Gjennom vår egen digitale lytteplattform «Lyden av Norge» samler vi store mengder data som gjør at vi i dag kan målrette lydannonser med en presisjon som vi bare kunne drømme om for noen år siden, sier Andresen.
- Så skal det sies at tradisjonell radio i overskuelig fremtid kommer til å være den klart største delen av virksomheten vår, men det digitale vokser fint og begynner å bli en viktig inntektsstrøm.
P4-gruppen består av to selskaper, P4 Radio Hele Norge og P5 Radio Halve Norge. Det er flaggskipet P4 som er desidert størst og det er også her veksten kommer, både i omsetning og resultat, mens P5 går tilbake både på topp- og bunnlinjen. Kenneth Andresen er imidlertid lite lysten på å brette ut om tallene i de enkelte selskapene.
- Forholdet mellom inntektene i de to selskapene vil variere noe ut fra kanalenes relative markedsandeler og hvordan vi velger å avvikle det totale reklametrykket. For oss som gruppe er det uansett de samlede inntektene som er vesentlige.
Målt i omsetning er P4-gruppen omtrent dobbelt så store som sin største konkurrent i det kommersielle reklamemarkedet, Bauer Media. De la tidligere i sommer frem tall som viste at reklameinntektene for første gang har passer 200 millioner kroner på det norske markedet. Samtidig faller resultatet og det er ingen tvil om hvem som tjener best på radio i Norge.
Bauer Media rapporterer om et resultat på drøye åtte millioner kroner, mens det samlede resultatet i P4-gruppen endte på 129 millioner kroner. Det utgjør en liten vekst på tre prosent.
- Jeg mener det er et resultat som vi har god grunn til å være fornøyd med, sier Andresen.
Det ligger med andre ord an til et solid og sårt tiltrengt konsernbidrag til P4-gruppens eier, Viaplay. Hele 98,3 millioner kroner er øremerket Viaplays hovedkontor i Stockholm.
P4-gruppen* | 2023 | 2022 | Endring i prosent |
Omsetning | 405,1 | 395,2 | + 2,5 |
Driftsresultat | 124,0 | 123,7 | + 0,2 |
Resultat før skatt | 129,3 | 125,9 | + 3,2 |
* P4-gruppen består av selskapene P4 Radio Hele Norge og P5 Radio Halve Norge