Mediebyråene Initiative og UM med millionunderskudd: - På ingen måte godt nok

Fersk norgessjef i IPG Mediabrands, Cato H. Drægebø, føler seg imidlertid trygg på at byrågruppen går lysere tider i møte.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

For en måneds tid siden skrev Kampanje om Kei Grieg Toyomasu som forlot stillingen som norgessjef i IPG Mediabrands. Grunnen til avgangen skal ha vært skuffende lønnsomhet.

- Det er trist å forlate et så spennende fagmiljø med mange dyktige folk jeg er blitt glad i. Samtidig har jeg ikke klart å tilføre verdier som kan forsvare den dedikerte rollen som norgessjef, og da er det ikke lenger forsvarlig at jeg forblir i selskapet, sa Toyomasu på tidspunktet.

Les også: Skuffende resultater tvinger byråtoppen til å gå av: - Burde ikke tatt jobben

Og nå er resultatene for 2023 klare. For Mediabrands sine mediebyråer, Initiative og UM, er tallene fortsatt røde.

- 2023 var et bra år for Mediabrands Norge på mange måter, og utfordrende på andre, men resultatet som ble levert for fjoråret var på ingen måte greit nok for verken eiere eller ledere, sier fersk norgessjef i IPG Mediabrands, Cato H. Drægebø.

Økonomisjef i byrågruppen, Christian Skråmm, forteller til Kampanje at de ikke har anledning til å sende ut regnskapstall på UM- og Initiative-nivå, men at disse byråene leverte et driftsresultat på totalt 4,4 millioner kroner i minus.

- Heller ikke tallene for 2022 var tilfredsstillende. For å klare å snu dette må vi være konsistente, målbevisste og villig til å jobbe for det. Vi må jobbe for å snu de negative resultatene fra 2022 og 2023, sier Skråmm.

Byrågruppen slapp imidlertid unna permitteringer i fjor. Mediabrands Norge teller i dag 48 ansatte.

- Hva gjorde at dere havnet 4,4 millioner i minus?

- Det var et godt år for nye kunder som Burger King, Fortum og Strawberry, men det tar litt lenger tid å få disse i gang og se effekten av det. Samtidig er det noen kunder som holder igjen i den tiden vi er inne i nå, sier Skråmm.

Drægebø fortsetter:

- Carlsberg og Ringnes har vært en stor kunde i Initiative i lang tid. I fjor hadde de en pitch, som nettverket valgte å trekke seg fra. Det er klart at det har en påvirkning. Det er en grunn for at vi har gjort endringer – det handler om fokus og strategisk retning.

Her kan du se regnskapstallene til hele Mediabrands-gruppen i Norge for 2023. Alle i MNOK.Driftsresultatet svekkes

Mediabrands-gruppen 2023 2022 Endring i %
Omsetning 697,9 737,4 - 5,4
Driftsresultat 0,6 3,6 - 83,3
Resultat før skatt 0,6 2,8 - 78,6

- Starter med blanke ark

Mediabrands-gruppen i Norge besto tidligere av foretakene Mediabrands og Kinesso, som i fjor slo seg sammen. Gruppen i seg selv representeres av mediebyråene UM og Initiative i Norge. Da 2022-tallene kom kunne hele gruppen vise til et resultat på 3,6 millioner i pluss.  

Nå er overskuddet slanket ned til 0,5 millioner kroner. Drægebø vil jobbe for å snu trenden, både i gruppen, og i mediebyråene.

- Det har vært fravær av akseptabel lønnsomhet og moment på de riktige tingene, men nå tror jeg vi er på god og har lagt den riktige strategien for veien videre.

- Hva er det som er de riktige tingene for dere?

- Markedet endrer seg raskt, så vi må være enda raskere på implementering av nye ting. Vi må være i front av endringsbehovet på fag og implementering, vi må være solide i alle biter av driften og sørge for riktig avkastning, og vi må ha en virkelig god prestasjonsorientert og kundefokusert kultur, forklarer Drægebø.

Med endringene i lederposisjonene unnagjort mener Drægebø at byrået allerede er innstilt på «de riktige tingene».

- Nå starter vi med blanke ark, og det er et fantastisk utgangspunkt. Det er god stemning, god fart og gode tilbakemeldinger fra kundene. Vi skal bite greit fra oss fremover, sier Drægebø.

Ikke godt nok:

Christian Skråmm og Cato Drægebø erkjenner at hva IPG Mediabrands leverte i fjor, ikke er godt nok. Foto: Øyvind Hofsrud.

Vil ikke se effektene før 2025

Men selv om det er blanke ark herfra og ut 2024, er allerede halve året tilbakelagt. Ifølge Drægebø og Skråmm er første halvdel av inneværende år er en del av trenden som skal snus.  

- Det er en liten overgang nå i år. Ting har skjedd både på ledersiden og kostnadssiden. Det blir ikke før i 2025 man virkelig ser effektene av de grepene man har tatt, sier Skråmm.

- Endringene skjer midt i året, og vi er mest opptatt av det som kommer. Vi har en solid kundeportefølje, drivende dyktige folk og en solid base for vekst. Vi skal klare å friskmelde oss med bakgrunn i de månedene som har gått. Med månedene som kommer skal vi være i form igjen, sier Drægebø.

- Hvor viktig er det for dere å ha sterke eiere i ryggen?

- Det er kjempeviktig. Det er klart at gjennom omstillinger og store investeringer er det viktig å ha eiere som tenker langsiktig. Vi er tett på nettverket, og det er en styrke, som jeg tror vi skal bli enda flinkere på, sier Drægebø.

- IPG er et av de største nettverkene i verden, men i Norge er vi «midsize». Den kombinasjonen tror jeg er spesielt fin når det her vært år med svake resultater. Da har man gode eiere i ryggen, samtidig som de ansatte skaper tette bånd, sier Skråmm.

Har planer om å ekspandere

- Hva er planen nå - jakte nye kunder eller holde fokus på kundebasen dere har?

- Jeg har lyst til å svare begge deler. Vi skal være stolte av den jobben vi gjør for kundene våre, og må ikke miste dem av syne, sier Drægebø og fortsetter:

- Samtidig har vi planer om å ekspandere og bli større. Nye kunder er kjempeviktig, men det er også viktig for oss at vi passer med dem. Vi skal være selektive og ha en god balanse, særlig med tanke på at det er lokale kunder i et stort nettverk.

Mediabrands Norge har blant annet Equinor, Vy, Synoptikk og Strawberry på kundelisten.

- Med endringene som er gjort i ledergruppen - vil de ansatte kjenne på noen endringer?

- Ja, det vil de jo. Det vil bli justeringer på fokusområder, som er helt naturlig. Vi ønsker å være en kultur styrt av åpenhet med klare målsettinger på fag og på å bidra til vekst for våre kunder. Jeg tror alle er klar over hvor vi skal, sier Drægebø.

- Vi kan prate masse om hvordan vi skal utvikle teknologien vår fremover, men det viktigste er folkene. Det vi får fra nettverket er et veldig godt utgangspunkt, men det er folkene det handler om, og det er dem vi vil investere i, legger han til.

Mediebyråene Initiative og UM med millionunderskudd: - På ingen måte godt nok