B2B-byrå taper penger for første gang siden oppstarten: - Markedet traff oss i trynet

Iteo Consulting hadde rigget seg for vekst. Så kom nedturen.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Iteo-gründer Andreas Thue er den første til å erkjenne at regnskapet for 2023 ikke er lyst lesing, for etter 12 sammenhengende år med overskudd endte fjoråret med omsetningssvikt og et underskudd på 1,6 millioner kroner.

- Det har vært et begredelig år, sier Thue, som også er største eier i Iteo.

Omsetningen falt med ti prosent, mens byråinntekten holdt seg mer stabil med en nedgang på to prosent.

Årsaken til det dårlige resultatet er at byrået gjorde store investeringer i 2022 for å rigge seg for vekst.

- Så kom markedet i 2023 og traff oss i trynet. Det ble et omstillingsår hvor vi håpet ting skulle gå bedre, men så merket vi etter hvert at det ble for tøft. Prosjektene satt lengre inne, det var færre pitsjer og beslutninger ble skjøvet på. Vi ble sittende med for mye ledig kapasitet.

- Har lønnsomhet etter første halvår

I dag rommer Iteo fem årsverk mindre enn de gjorde da de rigget opp i 2022. Det har både skjedd gjennom naturlige avganger og samtaler med ansatte som har funnet nye jobber, ifølge Thue.

- Vi har prøvd å kutte på alle kostnader vi kan uten at det skal gå utover mennesker. Vi gjør mindre sosiale ting, vi har kuttet på kurs og konferanser og vi har skrudd igjen på markedsføringen, selv om vi har prøvd å skjerme det. 

- Må dere ta flere grep på kostnadssiden fremover?

- Vi håper ikke at vi skal måtte ta flere grep. Vi har hatt lønnsomhet i drift etter første halvår, men vi følger nøye med.

Iteo har spesialisert seg på på B2B-markedsføring - fra butikk til butikk - i motsetning til reklame rettet mot forbrukere. Her leverer Iteo et komplett tilbud til selskaper som vil vokse på bedriftsmarkedet. Byrået ble startet i 2011 av Andreas Thue. Han har tidligere også ledet selskapet.

Les mer: «Norges hyggeligste byrå» nærmer seg 50 millioner – nå trer toppsjefen til side

Her kan du se resultatene til Iteo Consulting i 2023. Tall i MNOK.Resultatsmell etter investeringer

Iteo Consulting 2023 2022 Endring i prosent
Omsetning 44,3 49,1 - 10
Byråinntekt 32,1 32,7 - 2
Driftsresultat - 1,6 0,6 -
Resultat før skatt - 1,6 0,6 -

Vil ikke dumpe prisen

Iteo forsøker å beholde en offensiv tilnærming, selv om markedet byr på utfordringer.

- Vi har troen på det vi driver med. Vi er et rendyrket B2B-byrå og er den mest synlige aktøren i dette markedet. Vi jobber hardt med å overbevise markedet om at det er behov for egne B2B-byråer.

- Hvordan har markedet utviklet seg så langt i 2024?

- Det er ikke veldig mye bedre. Vi driver lønnsomt nå og får nok et mye bedre år enn vi gikk i fjor, men du merker at det er tungt og krevende. Vi er ikke med på offentlige anbud og kaster oss ikke inn i pitsjer hvor det er 10-15 byråer med. Det å dumpe prisene er ikke en god løsning heller. Kostnadene våre øker mye og dumper vi prisen går det rett til skifteretten.

- Ser dere at flere dumper prisene når det er tøffe tider?

- I en del anbud stusser vi over at vi ligger langt over i pris på noe vi mener vi er nødt til å ha for å ha lønnsomhet. Jeg skal ikke kritisere andre byråer for å dumpe priser, men for oss er det ikke riktig.

- Har ikke vært borti maken

Iteo har fortsatt penger i kassen, men eierne har tatt flere grep for å sikre likviditet, som å holde igjen utbytte for 2022

- Etter 12-13 år med vekst har vi nå hatt ett og et halvt år der vi har måtte bryne oss på noen utfordringer vi ikke har stått i før. I løpet av mine 25 år som konsulent har jeg ikke vært borti maken til drittmarked.

- Hva skal til for at markedet løsner?

- Jeg tror det skal mer til enn noen rentekutt. Jeg tror tiden må til hjelp og folk må forstå at man kommer til å overleve. Vi trenger en kombinasjon av mer optimisme i næringslivet og at folk forstår at markedsføring er en helt avgjørende investering hvis du skal vokse inn i fremtiden.

Iteo skal gjøre sin del av jobben for at det skjer, forteller gründeren.

- Vi byråer må være mer kreative og mer frempå og vise at vi har en riktig rolle å spille vi også. Vi trenger en felles bransjedugnad for å vise verdien av jobben vi gjør for kundene våre.

Én av utfordringene til Iteo er at mange av kundene deres har base i andre land.

- Veldig mange av våre kunder har sine markedsbudsjetter definert i andre land enn Norge. Jeg vet at det finnes mange superdyktige markedssjefer innen B2B som er frustrert over at de ikke har mer penger å bruke, men de forstår virkeligheten de står i.

B2B-byrå taper penger for første gang siden oppstarten: - Markedet traff oss i trynet