Anti-resultatet vokser – men sjefen er bekymret for «bransjesykdom»

- Det er rett og slett en håpløs prosess, sier Kenneth Pedersen.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Anti holder seg flytende i et krevende marked. Resultatene for 2023 viser at det mangefasetterte kommunikasjonshuset har fått til en liten vekst i byråinntekten selv om omsetningen faller. Samtidig øker resultatet fra 716.000 til 2,5 millioner kroner.

Det betyr ikke at administrerende direktør Kenneth Pedersen har en bekymringsfri sommerferie.

- 2023 var nok et tøft år for denne bransjen. Konkurransen er langt høyere for hver eneste kunde og vi opplever at mange kunder presser priser. Spesielt i anbud er dette en sykdom bransjen som helhet må tenke litt på, sier han til Kampanje.

Byråinntekten endte på 68,3 millioner kroner, opp fra 67,5 millioner kroner året før.

- Det skyldes at vi har gjort flere produksjoner internt samt at vi har hatt noen gode kunder på merkevarestrategi som jo ofte fører til enten revitalisering av identitet eller ny identitet, sier Pedersen.

Les også: Anti vokser med fem nye designere

- Rett og slett en håpløs prosess

Anti er kanskje aller mest kjent som designbyrå, men selskapet leverer også reklamekampanjer og de produserer TV og podkaster.

Det er spesielt reklamemarkedet som har vært krevende det siste året.

- Det er også dessverre slik at mange markedssjefer der ute vet fortsatt ikke at Anti gjør reklame. Det må vi endre. Vi er et byrå som har levert reklame i over ti år nå så vi må vel bare bli flinkere til å fortelle om hva vi egentlig driver med i huset vårt.

- Hvordan ruster dere opp for å vinne kampen om de store kundene?

- Vi har blitt et byrå som har svært god kompetanse på å bygge helhetlige merkevarer. Vi jobber faktisk sammen som ett team på tvers av våre fagområder, med null internfakturering eller siloer. Det mener vi er en styrke som mange kunder ville nytt godt av å teste ut. Når vi utvikler merkevarestrategi i styrerommet med kundene våre - så må også den samme strategien tas ut i både design, reklame, innhold og produkt. Man klarer ikke bygge sterke merkevarer om det spriker. Og ja, vi synes ofte at det er mange merkevarer som spriker litt i hytt og pine.

- Hva gjør dere i møte med prispress i byråkonkurranser?

- Store anbud, og spesielt offentlige anbud, er rett og slett en helt håpløs prosess å være en del av. De fleste anbud er svært uklare, de ber om enormt omfattende svar og de presser prisene så bransjen ikke tjener penger. Det er jo ikke akkurat slik at denne bransjen er tett som en sil. Så vi legger oss på den prisen vi oppfatter våre kolleger gjør. Det sagt, så tror jeg aldri at vi har vært best på pris

Klar med ny TV-produksjon

Anti har tidligere produsert TV-serier som «Hjerteslag» og «Mitt dansecrew», men det er en stund siden vi så en ny Anti-produksjon på TV-skjermen. Det blir det forhåpentligvis en endring på snart, for i fjor høst startet de på en ny produksjon som belaster regnskapet med 5,6 millioner kroner i utgifter.

- Kommer dere til å trappe opp aktiviteten på TV- og podkastproduksjon i år?

- Ja, vi har en svært god og tydelig strategi på vår TV- og podkast-satsning som allerede bærer gode frukter. Så vi får håpe de strategiene slår til og at vi får en like god høst på podkast som vi har på TV. 

- Hvordan ser 2024 ut så langt?

- Per april har vi økt omsetningen og resultatet sammenliknet med samme periode i fjor. Så vi får se. Det viktigste for oss er ikke å få de store overskuddene i år, men å beholde de beste folka og gjøre gode jobber for kundene våre.

Les mer: Anti henter Kåss Furuseth til podkast-satsing

Her kan du se resultatene til Anti i 2023. Tall i MNOK.Kraftig resultatvekst tross omsetningsnedgang

Anti 2023 2022 Endring i prosent
Omsetning 91,1 101,4 - 10
Byråinntekt 68,3 67,5 + 1
Driftsresultat 3,0 0,7 + 329
Resultat før skatt 2,5 0,7 + 257

Anti-resultatet vokser – men sjefen er bekymret for «bransjesykdom»