Tjener knapt penger på norske podkaster: - Vi har gjort vesentlige investeringer

Toppsjefen i norske Podimo mener selskapet er på vei mot lønnsomhet i Norge. Bak står et dansk podkastselskap som har hentet inn over en milliard kroner for å finansiere veksten.

Publisert / Oppdater

Nafisa Zaheer
Nafisa Zaheer Journalist

Podkastmarkedet kan virke tøft om dagen. I forrige uke la Schibsted frem tallene til sin store podkastsatsing, Podme, og der kom det frem at selv med flere av landets ledende humorister i stallen tapte Schibsted-selskapet store penger i 2022. Nesten 40 millioner kroner forsvant ut av selskapet i fjor.

En av Schibsteds største konkurrenter på lydmarkedet ved siden av de store kringkasterne NRK, P4 og Bauer Media, er den rendyrkede podkastaktøren Podimo.

- Podimo har i løpet av sine to år i Norge gjort vesentlige investeringer i det norske markedet, både i innhold og markedsføring. Vi har satt et godt fotavtrykk i bransjen og styrer nå mot lønnsomhet, sier Podimo-sjefen, Fride Von Porat, til Kampanje.

Målt i omsetning er imidlertid ikke Podimo noen stor butikk i Norge. Ser en på regnskapstallene for 2022, så viser de at selv om strømmetjenesten økte omsetningen med åtte millioner norske kroner er ikke inntektene større enn 12,5 millioner norske kroner. Overskuddet endte på en drøy halv million kroner.

- Hvordan opplever dere konkurransen fra Schibsted-selskapet Podme? 

- Podme er en reell konkurrent i kraft av at de er eid av Norges største mediehus, men vi har andre egenskaper som gir oss noen fordeler, forteller Podimo-sjefen.

De nyeste abonnementstallene til Schibsted for Podme var at de passerte 200.000 betalende abonnenter i 2022 i Norge, Sverige og Finland og selskapet har nå inntekter på 60 millioner kroner. Podimo ønsker ikke å oppgi sine abonnementstall. 

Les også: Schibsted-topp om podkastsmellen: - Vi har nådd de målene vi satte oss

Vi opplever at det er høy betalingsvillighet for godt innhold og ser ingen tegn til at publikum sparer når det kommer til strømming av god lydunderholdning. Fride Von Porat, Podimo

Satser på abonnement

Strømmetjenesten Podimo ble grunnlagt i København i 2019 av Morten Strunge, Nikolaj Koppel, Sverre Dueholm, Andreas Sachse og Eva Lægdsgaard. To år senere inntok strømmetjenesten det norske markedet. Tjenesten tilbyr et abonnement til 79 kroner i måneden, med tilgang til alle eksklusive podkaster og ti timer lydbok, og pluss-abonnement der lytterne får tilgang til alle eksklusive podkaster i tillegg til ubegrenset lytting til lydbøker.

- Podimo er et internasjonalt selskap, noe som gir synergieffekter på tvers av markedene vi opererer i. Rent forretningsmessig gir det muligheter for skalering og effektivisering, men også innholdsleverandørene nyter godt av å kunne se muligheter utover Norges grenser, sier hun.

Podimo er fortsatt i oppstartsfasen og noen av strømmetjenestens mest populære podkastsatsinger er «G-punktet med Iselin Guttormsen», «Råning med Tone», «Åpen journal med Katarina og Harald», «Ekteskapet» og «Baarli og Benjamin går i terapi.»

Men rett før jul i fjor hentet selskapet inn nesten 600 millioner kroner for blant annet finansiere veksten i Norge. Det kom på toppen av en finansieringsrunde på 700 millioner kroner for to år siden. Selskapet har dermed hentet inn nesten halvannen milliard kroner for å vinne kampen podkastlytterne.

– Vår internasjonale ekspansjon går over all forventing, sa Podimo-gründer Morten Strunge i meldingen den gang.  

Les også:  Vokser med Tone Damli, G-punktet og Jan Thomas på menyen - i år skal antall podkaster firedobles

Norgessjefen:

Fride Von Porat leder den norske podkastsatsingen til Podimo.

- Opplever høy betalingsvillighet

Under den store mediekonferansen Nordiske Mediedager tidligere i vår, kom det frem at nesten halvparten av alle nordmenn – 46 prosent – har lyttet til podkast det siste året. Det er en kraftig vekst fra året før, da 34 prosent oppga det samme. Men utfordringen er at betalingsviljen stuper.

31 prosent av podkast-lytterne kunne samtidig fortelle at kunne tenke seg å betale for å slippe reklame, ned fra 41 prosent i fjor. 24 prosent kan tenke seg å betale for å få tilgang til eksklusivt innhold, ned fra 38 prosent.

- Folk snur på kronen nå som alt blir dyrere. Hvordan opplever dere at betalingsviljen er blant lytterne deres? 

- Vi opplever at det er høy betalingsvillighet for godt innhold og ser ingen tegn til at publikum sparer når det kommer til strømming av god lydunderholdning. Tvert imot opplever vi lavere churn i 2023 enn i løpet av vårt første driftsår, forteller Von Porat.

Les også: Podkast-lyttingen vokser kraftig – men nå stuper betalingsviljen

Dansk rakettvekst innenfor norske podkaster

Podimo 2022 2021 Endring i %
Omsetning 12,5 4,4 + 184
Driftsresultat 0,5 0,2 + 150
Resultat før skatt 0,6 0,2 + 200

 

 

- Marked i rask endring

At det begynner å bli ganske folksomt i det relativt ferske podkastmarkedet bekymrer ikke Podimo-sjefen. Von Porat mener at det er bra at flere aktører investerer i markedet slik at produktkategorien vokser.

- Da sikrer vi et bredere tilbud til publikum og flere kan leve av å lage podkast, understreker hun.

På spørsmål om Podimo noen gang kan bli større enn konkurrenten Podme, svarer Von Porat at det er ambisjonen. 

- Er det noe vi har sett i podkastbransjen i løpet av de siste to årene, så er det vel at ingenting er konstant. Dette er et marked i rask endring, så her kan alt skje. Med vår lidenskap for kvalitetsinnhold og vår evne til å tilpasse oss et stadig skiftende landskap, vil vi alltid utfordre eksisterende markedsledere, sier hun.

Podimo teller i dag over 220 ansatte fordelt på 7 forskjellige marked og ser en på tallene internasjonalt er nok Podimo større enn Podme. De norske regnskapstallene gir ikke det totale bildet med tanke på utgifter og inntekter, da Podimo er et datterselskap av danske Podimo. Tall for Podimo i Danmark for 2022 foreligger imidlertid ikke.

Vokser:

Den Store Podrapporten er en årlig undersøkelse om podkastlytting i Norge. Her kommer det frem at NRK Radio, Podme og Podimo alle har hatt vekst i 2023 sammenlignet med 2022. Kilde: Den Store Podrapporten.

Tjener knapt penger på norske podkaster: - Vi har gjort vesentlige investeringer