«Senkveld»-vraking rammer reklame- og TV-gründere - overskuddet i The Oslo Company halvert

Men The Oslo Company holdt inntektene oppe og tjente fortsatt fem millioner kroner i fjor.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det var mange som lurte på hva slags reklamebyrå og TV-produksjonsselskap The Oslo Company skulle bli da de to gründerne Christian Steen, tidligere sjef i reklamebyrået SMFB, og TV-produsent Trond Kvernstrøm, bestemte seg for å slå seg sammen for å lage et nytt hybridbyrå.

Siden starten 2016 har selskapet vokst i omsetning år for år, men i 2021 stanset veksten og inntektene landet på 147 millioner kroner. Dette var svakt ned sammenlignet med tilsvarende omsetning i 2020 da tilsvarende tall var på 150 millioner kroner.

- Fjoråret er vel et «greit nok» år. Vi er drøye fem år gamle nå, og tallene viser vel at vi har klart å bygge en solid grunnmur og en lønnsom virksomhet. Det er jo fint, men samtidig er jo ambisjonene våre større.  De siste to årene, eller rundt en tredjedel av livet vårt, har vært preget av pandemien, men heldigvis har vi  kommet oss igjennom uten noen større slagsider, sier Christian Steen, gründer, daglig leder og partner i The Oslo Company  til Kampanje.

Resultatet i The Oslo Company endte på snaue fem millioner kroner i fjor og det var klart svakere enn de 10,7 millionene som byrået og produksjonsselskapet klarte i 2020.

- Det som påvirket 2021 aller mest var at TV 2 valgte å legge ned et stort konsept som «Senkveld», sier Steen.

- Hvordan ser det ut med tanke på omsetning i år? 

- Det er litt tidlig å si. Men det blir neppe den store veksten med tanke på at vi får helårseffekten av «Senkveld» i år.  Vi er i gang med flere nye prosjekter og noen nye reklamekunder, så jeg håper vi kan gjøre et solid år i år også, sier Steen.

Les også: TV 2 legger ned Senkveld - setter punktum for programmet etter 20 år

Vi er optimistiske med tanke på 2023 og 2024. Det er en stor etterspørsel etter innhold og fra vårt ståsted er det gledelig.

Tapte titalls millioner i omsetning

For som TV-produksjonsselskap har The Oslo Company gjennom flere sesonger stått for produksjonen av det populære underholdningsprogrammet «Senkveld» som startet med Thomas Numme og Harald Rønneberg og som gikk inn med programlederne Stian Blipp og Helene Olafsen i hovedrollene. I fjor vår tok TV 2 beskjeden om å legge ned talkshowet etter over 20 år.

Her kan det også legges til at The Oslo Company har TV 2 på eiersiden og det med 20 prosent av aksjene.

- Hvor stor del av omsetningen stod «Senkveld» for? 

- Jeg vil ikke gå inn på tall, men det var et viktig oppdrag på mange måter. Det var et stort konsept som gikk ukentlig og som var en viktig motor både for kulturen og økonomien vår, sier han.

Produksjonen ble avsluttet allerede etter første halvår i fjor og omsetningen sammenligner seg dermed med et 2020 der det var to sesonger med «Senkveld». Etter det Kampanje kjenner til kostet produksjonen av «Senkveld» TV 2 flere titalls millioner kroner i året. 

- Det er selvsagt en utfordring å kompensere for «Senkveld», og bortfallet av inntekt får full effekt i år, men jeg føler vi har håndtert utfordringen ganske bra. Vi har puttet mye energi og resurser i å utvikle nye prosjekter og konsepter, og dette vil alltid påvirke lønnsomheten på kort sikt. Forhåpentligvis så vil innsatsen bære frukter på etterhvert, sier Steen. 

Reklame- og TV_gründere:

Christian Steen og Trond Kvernstrøm har drevet The Oslo Company i fem år. Men i 2021 stoppet veksten i omsetning opp.

- En leken og litt annerledes oppdragsgiver

Helt avhengig av «Senkveld» er The Oslo Company ikke, og selskapet jobber med flere av de største TV-kanalene i Norge og har ifølge Steen «prosjekter gående med alle de store TV-kanalene». Nye produksjoner i fjor var «Follo og Almaas» og «Drømmeprinsen» for Warner Bros. Discovery og «Hev stemmen» på NRK. I tillegg leverer The Oslo Company stadig flere produksjoner til Schibsted og VGTV med programmer som «Ikke lov å le på hytta» og «Da vi styrte internett».

- Samarbeidet med Schibsted er kult og spennende. Det er en leken og litt annerledes oppdragsgiver, og det passer oss bra, sier han.

Som TV-produsent nyter imidlertid The Oslo Company godt av at det blir stadig flere innkjøpere av innhold og TV. Selskapet har allerede levert sin første produksjon til Netflix med «Hjem til jul».

- Det er mange muligheter der ut, så vi ser muligheter til å gjøre mer og vokse på sikt. Det er riktignok en utfordring at den økte etterspørselen i bransjen, også bidrar til økte produksjonskostnader og kamp om flinke folk.  Det er heller ikke noe særlig med økt inflasjon, men føler vi er ganske godt rustet til å takle denne utfordringen også, sier han. 

Han har drevet The Oslo Company sammen med Trond Kvernstrøm siden starten. Kvernstrøm har jobbet en langt liv i norsk TV-bransjen og bygget i sin tid opp TV-produksjonsselskapet Monster før han forsvant til TV 2 som kanaldirektør. 

- Vi er optimistiske med tanke på 2023 og 2024. Det er en stor etterspørsel etter innhold og fra vårt ståsted er det gledelig. De allerede etablerte aktørene har et stort behov og det kommer også stadig nye aktører inn på markedet og det kommer også gradvis flere nye som også er på jakt etter mer norsk og nordisk innhold. Det er i hvert fall magefølelsen min. Vi ser derfor med optimisme på fremtiden, sier Kvernstrøm.

Les også: TV-bransjen «støvsuges» for folk - nå skal også Amazon kjempe om de norske talentene

- Vil ha mer innhold, kjappere og billigere

Totalt så jobber det en 40-50 ansatte fast i The Oslo Company, og samlet forteller Steen at selskapet hadde 700 forskjellige mennesker på lønningslista i fjor.

- Vi merker at både innenfor TV og reklame så ønsker oppdragsgiverne mer innhold kjappere og billigere, og til samme kvalitet. Dette krever mer og mer av oss som byrå og våre ansatte, men heldigvis har vi flere som som har lyst til å jobbe for eller med oss, sier han.

I tillegg til alt som handler om TV, tilbyr også The Oslo Company reklameproduksjoner og design, og byrået jobber i dag med store annonsører som Norgesenergi, Maarud og Rema 1000 i tillegg til flere mindre merkevarer og startup-selskaper. Selskapet henter i dag snaue 30 millioner kroner i omsetning fra reklamedelen, mens resten kommer fra TV-produksjoner som ofte har langt større budsjetter. 

- Har dere noen kunder som kjøper alle The Oslo Companys produkter, både på TV og reklame?

- Et godt eksempel er «Humoraksjonen» på TV 2 i fjor høst, der vi jobbet tett med Unicef på utvikling av kampanjer, rekruttering og produserte TV-programmet. I tillegg utnytter de fleste av våre reklamekunder seg av vår tv- og produksjonskompetanse, som for eksempel Domino’s Pizza eller Hafslund som vi laget en konsert som ble produsert og streamet live, sier Steen.

Konkurrerer mot kjemper på byrå og TV-siden

Selv om The Oslo Company har med TV 2 på eiersiden står selskapet ganske så alene i konkurransen med de store, globale TV-produksjonskonsernene Fremantle og Banijay som kjøper opp og slår sammen stadig flere aktører. Også på reklamebyråsiden samles nå byråer i stadig, større fullservicehus ledet av Try, North Alliance og Publicis.

- Hvordan føler du The Oslo Company står seg i møte med gigantene?

- Av og til kan det føles litt frustrerende, men som oftest er jeg veldig takknemlig for at vi er helt frie til å gjøre akkurat som vi ønsker og som er riktig for våre oppdragsgivere. Jeg føler utfordrerrollen kler oss godt og er en god kilde til å jobbe litt hardere og våge litt mer, sier Steen.

Kvernstrøm sier han «håper markedet ser behovet for et lite og uavhengig byrå».

- Vi opplever at innhold er blitt globalt, så når vi leverer «Hjem til jul» med Netflix som en norsk og nordisk serie så er det til et globalt publikum. Tiden vil vise, men vi tror ikke at du må være med i et av de store studioene for å levere innhold med bred appell, sier Kvernstrøm.

Her kan du se alle tallene til The Oslo Company for regnskapsåret 2021. Alle tall i MNOK. Veksten stanser opp for The Oslo Company

The Oslo Comp¤y 2021 2020 Endring i %
Omsetning 147,3 150,0 - 1,8
Driftsresultat 4,9 10,7 - 54
Resultat før skatt 4,9 10,6 - 53

«Senkveld»-vraking rammer reklame- og TV-gründere - overskuddet i The Oslo Company halvert