Radioselskap med lite pluss «etter tøft år» – men nå må eierne skyte inn mer penger

Samtidig har Metro Sounds startet jakten på nye investorer. - Vi ser på mulighetene for å selge deler av selskapet, sier radiosjef.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Metro Sounds, selskapet som styrer radiokanalene Radio Metro og produserer flere podkaster som «Kriminalkrøniken» og «Historier som endret verden», har vært gjennom mye motgang i koronaårene, ikke minst som en følge av svært tøffe annonsemarkeder. Både i 2020 og 2021 var omsetningen rundt 30 prosent lavere enn i 2019. Men til tross for motgangen, har Metro Sounds likevel levert overskudd både i 2020 og 2021.

Årsregnskapet for 2021 viser et resultat på rundt 0,6 millioner kroner.

- Det har vært noen tøffe korona-år, og jeg er derfor skikkelig stolt over at vi for andre år på rad har klart å levere et driftsoverskudd til tross for all motgangen, sier radiodirektør Hilde Apneseth i Metro Sounds til Kampanje.

Hun sier «mange av mediehusets faste annonsører valgte å spare på annonsekronene» under pandemien, noe som også ga den konsekvens at selskapets svenske annonsører satte på bremsen når grensene til nabolandet ble stengt.

 - Til tross for kraftig nedgang i annonseinntektene og påfølgende nedbemanning, har vi likevel klart å lansere vår digitale radiobingo Diggo, den digitale underholdningsplattformen Oneplay, og vårt nye podkastbyrå Gjenklang. Det er mulig jeg tar munnen for full, men jeg tror ikke det er så mange andre medieselskaper med tilsvarende mangel på økonomiske og menneskelige ressurser som hadde klart det samme, sier Apneseth.

Hun legger til at hun «ekstra stolt og glad over det fantastiske teamet i Metro Sounds.»

- De er årsaken til at vi ikke bare har overlevd, men også fått flere forretningsben å stå på gjennom disse vanskelige årene, sier Apneseth.

Tøff start på nytt år

Men også det nye året fikk også en tøff start som en følge av nye begrensninger og innskrenkninger i samfunnet. Delvis nedstenging på grunn av omikron-viruset i desember i fjor førte til det selskapet kaller «et betydelig inntektsbortfall i første kvartal» i år.

- Etter et etterlengtet oppsving i markedet og en relativt normal høst i fjor, fikk vi nok et tilbakeslag med den siste nedstengningen i desember i fjor. Det er derfor ingen tvil om at koronapandemien har fått store konsekvenser for driften i selskapet, og nedstengningen av samfunnet i vinter var virkelig det siste vi trengte, sier Apneseth.

Hun vil ikke tallfeste tilbakegangen i omsetning, men sier «det var den dårligste Metro Sounds har opplevd på mange år.»

- I andre kvartal åpnet samfunnet opp igjen og markedet ble mer normalt, og dette førte til at annonsesalget endte som forventet, sier Apneseth.

- Hva tenker du om markedet fremover?

- Vi opplever at markedet for våre produkter er bemerkelsesverdig styrt av psykologi. Selv om AS Norge har gått over all forventning så langt i år, føler fortsatt mange mindre annonsører utrygghet og velger å holde igjen på markedskronene.  Markedet for produksjon av podkast er også noe tregere enn vi skulle ønske, sier hun.

Kampanje omtalte mandag de ferske mediebyråtallene for årets første halvår og de vista at markedet for radioreklame er i vekst og det med hel 14 prosent, mens podkastmarkedet utvikler seg helt flatt.

Les også: Reklamekjøperne trår på bremsen – TV får den største nedturen i juni

Trenger mer kapital

I årsregnskapet til Metro Sound står det også lese at selskapet har hatt et kapitalbehov og at nye kapitalinnskudd ikke utelukkes utover den emisjonen på 1,2 millioner som selskapet gjennomførte i fjor høst «for å styrke balansen»

- Vi fikk styrket likviditeten gjennom et konvertibelt lån fra selskapets to største aksjonærer, som har sagt seg villige til å bidra med ytterligere kapital dersom det blir nødvendig, sier hun.

De største eierne i Metro Sounds etter emisjonen i fjor høst er Exp Group og investor Tharald Nustad og den opprinnelige Metro-gründeren og tidligere daglig leder Svein Larsen med sitt investeringsselskap 21st Venture. Etter emisjonen har disse nå 50,1 prosent og 18,8 prosent av selskapet. Metro Sounds har også Venture Factory på eiersiden som en av de store, men selskapet til Even Aas-Eng skal ikke ha deltatt i kapitalinnsprøytningen og er dermed blitt utvannet. I tillegg jobbes det med ulike alternativer «for å bedre selskapets finansielle situasjon på sikt.» 

- Er et salg et alternativ?

- Det jobbes aktivt og parallelt med å finne nye investorer til Metro Sounds. Vi ser nå på mulighetene for å selge deler av selskapet, enten i sin nåværende form, eller skille ut avdelinger slik som Gjenklang og Oneplay i egne AS som gjør at vi kan tiltrekke oss flere alternative investorer, sier radiosjefen som selv er inne på eiersiden.

Her kan du se alle regnskapstallene til Metro Sounds for året 2021. Alle tall i MNOK. Lite plussresultat for storbyradiokonsern

Metro Sounds 2021 2020 Endring i %
Omsetning 38,1 37,3 + 2
Driftsresultat 0,6 0,8 - 25
Resultat før skatt 0,6 0,7 - 14

Radioselskap med lite pluss «etter tøft år» – men nå må eierne skyte inn mer penger