Internasjonal PR-gründer tapte millioner i Norge – nå satser han på bærekraft med ny sjef

- En tydelig bekreftelse på vårt ønske om å satse i Norge, sier den sveitsisk-baserte PR-gründeren Rolf Olsen til Kampanje.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det norske PR- og kommunikasjonsbyrået Leidar er ikke av de største norske byråene, men eier og gründer Rolf Olsen (62) sier det nå skal satses mer på det norske markedet.

- I Norge er det bygget et helt nytt team innenfor strategisk kommunikasjon. Hele kjerneteamet, inkludert Per Bjørkum, er rekruttert inn i løpet av fjoråret. Dette er en tydelig bekreftelse på vårt ønske om å satse i Norge, sier Olsen til Kampanje.

Ved starten av 2021 hentet han inn First House-partner Per Bjørkum for å lede byrået og for å få mer fart i satsingen og snu et underskudd på 3,5 millioner kroner tilbake på rett side av streken.

- Det kommer nå. Vi er i pluss igjen og har hatt noen veldig bra måneder, men det er ikke en rett strek dette. Det kommer sikkert til å svinge litt, men ser du på den norske virksomheten som er delt i to, så går filmavdelingen vår superbra også bygger vi avdelingen vår for strategisk kommunikasjon sten på sten. Det tikker oppover og vi har fått mange nye kunder, sier Bjørkum.

- Visste du at det ville bli et ruglete 2021 da du tok over?

- Vi diskuterte aldr noe nedside da jeg skulle ta over. Vi var opptatt av at dette skal bli et veldig bra og lønnsomt selskap og et selskap som skal opp og frem. Men det er ikke gjort over natten, men det er den veien vi skal følge. Jeg er sikker på at dette selskapet kommer til å bli en stjerne om noen år, sier Bjørkum.

Les også: First House-gründer blir ny sjef i PR-byrået Leidar

Vikingene brukte Nordstjernen eller Leidarstjernen for å navigere, og det er en modell vi har utviklet og bruker når vi hjelper selskaper med å finne sin nordstjerne eller retning. Rolf Olsen, toppsjef i Leidar-konsernet

Følger nordstjernen

Stjerner er definitivt noe som går igjen når en snakker med Leidar-toppene. Navnet Leidar kommer fra norrønt og betyr Nordstjernen eller Polarstjerne. Det er den synlige stjernen som står nærmest himmelens nordpol og som har gitt mange reisende riktig retning på havet.

- Vikingene brukte Nordstjernen eller Leidarstjernen for å navigere, og det er en modell vi har utviklet og bruker når vi hjelper selskaper med å finne sin nordstjerne eller retning, sier Rolf Olsen.

Selv fant han sin nordstjerne i 2010 i Sveits da han etablerte sitt eget PR-byrå tilbake i 2010. Da hadde Olsen vært nesten 20 år på kundesiden som innkjøper av kommunikasjonstjenester i blant annet Motorola. På begynnelsen av 2000-tallet ble han hentet av McCann-eieren Interpublic til å lede det internasjonale PR-nettverket Weber Shandwick.

- Jeg tror jeg har kjøpt kommunikasjonstjenester for milliarder av kroner, jeg fleiper ikke, og det som alltid irriterte meg var at jeg måtte forholde meg til så mange egoer på byråsiden. Det var umulig å få til et samspill som var kreativt og strategisk. Da jeg kom på innsiden som leder av Weber Shandwick så jeg akkurat det samme. Det var et spill for galleriet og byråene konkurrerte bare med hverandre, sier Olsen.

Les også: Avinors reklame- og PR-sjef går til Leidar

Satser på bærekraft:

Rolf Olsen holder til i Genève i Sveits og har vært en del av den internasjonale PR-bransjen i de siste 20 årene. Rett før sommeren var han i Norge for å arrangere et bærekraftsseminar i regi av sitt eget PR-byrå Leidar. Foto: Knut Kristian Hauge.r

Satser på helse og bærekraft

Den utflyttede nordmannen med base i Genève i Sveits er i Norge for være med å arrangere en konferanse om kommunikasjon og bærekraft på Hotel Continental i regi av Leidar. Her la PR-byrået blant annet frem en større rapport, «ESG: Beyond reporting and benchmarking», som viste hvordan oppfatningen av noen av verdens største merkevarer som Samsung, Toyota, Microsoft, Disney og Google endres avhengig av om det handler om tillit eller bærekraft.

- I dag har vi blitt veldig mye mer tydelige på at det dreier seg om ESG, bærekraft, helse og strategisk kommunikasjon for selskaper. Du kan ikke være best på alt og jeg vil anslå at rundt 60 prosent av omsetningen vår internasjonalt er fra enten helse eller bærekraft, sier Olsen.

- Hva er rådet til kundene?

- Du må jobbe med å sette en kurs og lage gode visjoner. Dette kaller vi å utvikle og finne din nordstjerne. Deretter må du navigere, og her kommer narrativet inn om hvordan selskapene kobler seg opp til den samtalen som skjer i samfunnet, også må du kommunisere, sier han.

- Covid ble tøff for oss

Totalt så jobber det rundt 50 mennesker i Leidar internasjonalt og selskapet har kontorer i både i London, Dubai, Brussel og Australia så vel som i Norge. Olsen sier at Leidar internasjonalt hadde et budsjett på 100 millioner kroner før koronapandemien inntraff. I år tror han byrågruppen vil omsette for 70-80 millioner og «er på god vei tilbake til nivåene før pandemien. 

- Covid ble tøff for oss. 35 prosent av vår omsetning var relatert til reiseliv og flybransjen. Vi fikk et fall på nesten 30 prosent i omsetning på grunn av Covid, så det var stressende. Med flere av de største kundene har kommet tilbake. Det er det som gleder meg mest, sier han.

Sammenlignet med 2020 så er resultatforverringen i Norge på 4,6 millioner ettersom Leidar for to år siden fikk et tilsvarende resultat på 1,1 millioner kroner i pluss.

- Investeringene i Norge påvirker regnskapet i 2021 negativt, men nesten to millioner er avskrivninger av goodwill som vi ikke merker på lommeboka. I tillegg har vi investert i ny kompetanse og nødvendig tilpasninger av virksomheten, sier Olsen.

Mer fornøyd er Olsen med topplinjen som økte fra 2020 til 2021 med én million kroner til 26,6 millioner kroner for byrået som i Norge teller 15 stykker.

- På mange måter representerer 2021 en ny start for virksomheten i Norge. Vi er godt fornøyde med hvordan ny daglig leder Per Bjørkum og teamet tar oss fremover.  Vi ser en meget positiv trend i første halvår av 2022 og kommer til å fortsette å investere i å bygge en solid virksomhet i Norge, sier Olsen.

Her kan du se alle tallene til Leidar for regnskapsåret 2021. Alle tall i MNOK. Byråinntektene falt i PR-byrået Leidar

Leidar Norge 2021 2020 Endring i %
Omsetning 26,6 25,6 + 4
Byråinntekt 17,3 19,0 - 9
Driftsresultat - 3,5 1,1 -
Retsultat før skatt - 3,5 1,1 -

Internasjonal PR-gründer tapte millioner i Norge – nå satser han på bærekraft med ny sjef