TV 2 vinner mest på EM-festen - nå vokser TV-seingen igjen

NRK forsvarer sin posisjon i markedet, tross veksten for TV 2.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi og Øyvind Hofsrud

Selv om gjenåpningen i Norge går sin gang, sola titter frem og koronarestriksjonene blir stadig færre, ser nordmenn mer på den tradisjonelle TV-skjermen i forrige måned enn vi gjorde på samme tid fjor. I snitt så vi 86 minutter TV hver dag i juni, så vidt to omganger av en fotballkamp, og det er grunn til å tro at det er nettopp fotball som holder folk inne.

Det europeiske fotballmesterskapet hadde avspark 11. juni og både NRK og TV 2, som deler på rettighetene, har høye andeler i juni på den offisielle TV-målingen til Kantar.

Likevel er det bare TV 2 som vokser, av ulike årsaker. Totalt hadde TV 2-huset en andel på 30,3 prosent i juni, opp nesten ti prosentpoeng fra i fjor. Det skyldes også at TV 2 i fjor lå i en konflikt med Telia gjennom hele juni. Det gjorde at én million seere mistet tilgangen til TV 2s kanaler.

- Det som er vanskelig med juni-tallene er at de nesten ikke kan sammenlignes med i fjor. Da var det både korona, vi var i Telia-konflikt og vi hadde ikke fotball-EM, sier kanaldirektør Trygve Rønningen i TV 2 til Kampanje.

Han har sett lengre tilbake i tid og funnet at årets juni-tall er de beste for TV 2 siden fotball-VM i 2018.

- Det sier noe om at vi har gjort et bra juni selv om vi sammenligner med odde tall fra i fjor.

- Er dere fornøyd med jobben fotball-EM gjør for dere?

- Det er kjempebra å ha et mesterskap inn i en sommersesong. Det er absolutt bra for oss, og det er et veldig fint samarbeid med NRK der vi tar ut det beste av hverandre.

NRK holder på seerne - Discovery faller mest igjen

TV 2s EM-kollegaer i NRK har en totalandel på 40,9 prosent i juni. Det er på desimalen den samme andelen som NRK-huset hadde i samme måned i fjor.

Analytiker Håkon Sørensen i NRK mener imidlertid markedsandelen ikke forteller alt om hvordan de gjør det i TV-markedet.

- Dersom vi legger til gjennomsnittlig tid brukt på våre kanaler ser vi en økning i konsum juni i år mot juni i fjor. Vi ser at økningen er spesielt sterk i de yngre aldersgruppene, sier han til Kampanje til Kampanje.

Håkon Sørensen legger også til at andelen er høyere enn i 2019, da de hadde en andel på 36 prosent, og 2018, da de viste fotball-VM og hadde en andel på 39 prosent.

Befolkningen brukte i snitt 43,2 minutter på NRKs kanaler og strømmetjenester i juni 2021, mot 43,6 minutter for tre år siden.

- Konkurransen om folks oppmerksomhet har blitt enda tøffere på tre år, med flere strømmetjenester på det norske markedet. Så å klare å holde nivået fra 2018 må vi si er sterkt, sier Sørensen.

Mens Discovery gjør seg klar for sommerens neste idrettsfest - OL i Tokyo - fortsetter seerne deres å forsvinne til konkurrentene. I juni hadde Discoverys TV-kanaler en totalandel på 12,2 prosent, ned åtte prosentpoeng fra i fjor.

Les også: Har falt i åtte måneder på rad - slik skal TVNorge hente seerne tilbake

Nent Group holder seg stabil på 7,5 prosent (+ 0,3 prosentpoeng).

- Tar sommeren med et smil og er spente på høsten

Bildet endrer seg ikke dramatisk når vi ser tilbake på første halvår under ett. TV 2 vokser mest, og sikrer seg en andel på 27,2 prosent i årets seks første måneder (+ 3,2 prosentpoeng).

- Det har vært et veldig bra halvår for oss, sier Trygve Rønningen i TV 2, og viser til at seersuksessene har kommet som perler på en snor denne vinteren og våren.

De heter blant annet «Kompani Lauritzen», «The Voice», «Hver gang vi møtes», «Farmen kjendis» og «Sommerhytta».

- Det er summen av mange gode programmer og en sterk Nyhetskanalen som gjør at andelen er så sterk i første halvår. Det må vi si oss fornøyde med.

Hovedkanalen lander på 18,1 prosent (+ 2 prosentpoeng), mens Nyhetskanalen har en andel på 4,6 prosent (+ 0,5 prosentpoeng) og er jevnstor med TVNorge og ett prosentpoeng større enn TV3 halvveis inn i året.

- Hvordan tror du høsten blir, nå som vaksinasjonen har skutt fart?

- Vi har fått noen få indikasjoner, når vi sammenligner koronatall mot koronatall, og det er å forvente at tallene og seerminuttene justerer seg litt ut fra et unaturlig høyt nivå fra våren i fjor. Vi tar sommeren med et smil og er spente på høsten, sier Rønningen.

TV-markedet januar-juni 2021TV 2 vokser mest i første halvår

Kanalgruppe 1. halvår 2021 1. halvår 2020 Endring i prosentpoeng
NRK 45,1 45,2 - 0,1
TV 2 27,2 24,0 + 3,2
Discovery 12,3 14,6 - 2,3
Nent Group 6,8 7,1 - 0,3
Andre 8,5 9,0 - 0,5

Andelstall i prosent blant seere 10-79 år. Kilde: Kantar

TV 2 vinner mest på EM-festen - nå vokser TV-seingen igjen