Bilbransjen øker reklametrykket etter koronakrisen - her er Norges ti største annonsører akkurat nå

Harald A. Møller er tilbake i toppen. Nå rigger de seg for økt konkurranse.

Publisert / Oppdater

Ragnhild Aarø Njie
Ragnhild Aarø Njie Journalist

Markedsanalyse- og meningsmålingsbyrået Nielsens månedlige reklamestatistikk – som følger utviklingen på det norske reklamemarkedet – viser at Harald A. Møller igjen er blitt en av Norges største annonsører.

Totalt har reklamemarkedet en oppgang på 4,1 prosent i juni siden samme måned i fjor. Det er finanserings- og forsikringsbransjen som har størst økning i juni, med hele 46,3 prosent. Bilbransjen har nest størst økning i reklametrykket, med 28 prosent. 

I både mai og juni havnet Harald A. Møller – leverandøren av bilmerkene Volkswagen, Audi, Škoda, Seat og Cupra– på åttende plass over landets største annonsører. Tall fra Nielsen viser at de brukte hele 28 millioner på reklame i mai og 20 millioner i juni. 

Sammenlignet med samme måned i fjor, betyr det en økning i reklametrykket på 424 prosent i mai. Sammenlignt med juni i fjor er økningen på 200 prosent.

Administrerende direktør Ulf Tore Hekneby sier til Kampanje at den store økningen fra i fjor skyldes situasjonen Harald A. Møller var i for et år siden.

I 2019 lå nemlig reklameinvesteringer enda høyere enn i vår - på 57 millioner kroner i mai og juni. 

- Vi tok ned investeringene i marketing betydelig på grunn av den svært usikre situasjonen vi da stod i, som følge av pandemien som brøt ut for fullt i mars i fjor. I tillegg har vi hatt en aktiv vår i år med mange lanseringer på tvers av merkene, som Audi e-tron GT, Audi Q4 e-tron, Volkswagen ID.4 og Skoda Enyaq, sier Hekneby. 

Brukte penger på bil under korona

- Kommer dere til å fortsette å øke trykket fremover?

- Ja, det kommer til å bli et hektisk år hvor vi vil følge opp all våre lanseringer av nye elbil-modeller, sier Hekneby.

Han forteller at de samarbeider med reklamebyrået Pol om Audi, Try med Volkswagen og Skoda, og Nord DDB på Seat og Cupra. 

- I tillegg har vi en egen avdeling, Marketing Operations, som støtter merkene med kundedialogen på tvers av merkene. I tillegg jobber Audi og Skoda med Carat, og Volkswagen med Red i Dentsu-gruppen, legger han til. 

Atle Falch Tuverud, sjefredaktør og administrerende direktør i Bilforlaget, sier til Kampanje mye av Harald A. Møllers økte reklametrykk den siste tiden dreier seg om nylanseringer. Han sier også at bilbransjen nå har god økonomi til å markedsføre seg.

- Bilbransjen klarte seg godt gjennom koronakrisen. Det største problemet deres var ikke å selge biler, men å få tak i biler og å få levert dem til kunden til riktig tid. 

Han forteller at bilsalget var godt da Norge og store deler av verden var i «lockdown»

- Bil er en av de tingene forbrukerne har brukt penger på. Både nye og brukte biler, og på service. Bilbransjen har aldri hatt så gode tall som i 2020. Det gjelder særlig bilforhandlerne, avslutter Tuverud.

Les også: Polestar vil bytte bil mot kunst i ny PR-kampanje: - De ønsker ikke å gå i samme fella som BMW

Klampen i bånn:

Konsernsjef Ulf Tore Hekneby (til høyre) i Harald A. Møller med Dentsu Aegis-topp Pelle Stensson, som håndterer bilimportørens mediekonto.

Rigger seg for økt konkurranse

Økningen av reklamekronene er synlig i hele bilbransjen – ifølge Nielsen brukte bransjen 29,3 prosent mer på reklame fra januar til juni i år, enn i fjor. 

- Jeg tror først og fremst at økningen i reklameinvesteringer skyldes den vanskelige situasjonen bransjen var i for et år siden, og at ikke bare vi tok ned markedsbudsjettene i en svært turbulent tid som følge av pandemien, sier Hekneby. 

Han innrømmer likevel at de nå rigger seg for økt konkurranse. 

- Ja, for vår del har vi lansert mange nye rene elbiler på tvers av merkene, som treffer godt i dagens elektrifiserte nybilmarkedet i Norge. Vi har kommet langt i elektrifiseringen på tvers av våre personbilmerker, og som en av de største aktørene i Norge er det viktig for oss å gå foran i forhold til det grønne skiftet. 

- Den kinesiske elbilgiganten Nio har nylig satset stort i Norge. Spiller konkurransen fra dem inn?

- Vi ønsker nye aktører velkommen til Norge, men vi har først og fremst fokus på våre egne merker og modeller, hvor vi har vist at vi bidrar stort i elektrifiseringen av det norske markedet for nye personbiler, sier Hekneby. 

Les også: Slik skal kinesisk bilgigant bygge merkevare i Norge - tar opp kampen med Audi, Tesla og VW

Norges ti største annonsører i juni 2021

Plass Selskap Annonsekroner (i millioner)
1. Rema 1000 64,1
2. Kiwi (Norgesgruppen) 59,5
3. Coop Extra 49,2
4. Spar (Norgesgruppen) 39,2
5. Telenor 37,6
6. Power 24,3
7. Meny (Norgesgruppen) 21,7
8. Harald A. Møller 20,5
9. Coop Obs 20,3
10.  Coop Prix 18,5

Bilbransjen øker reklametrykket etter koronakrisen - her er Norges ti største annonsører akkurat nå