TV 2-topp i finalekamp om Amedia-jobb – ny sjef hentes igjen fra egne rekker

Anders Opdahl blir den femte konsernsjefen i Amedia på rad som hentes fra egne rekker.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Mandag formiddag kom nyheten om at Anders Opdahl (41) var den som fikk jobben som ny konsernsjef i Amedia etter Are Stokstad. Stokstad varslet allerede tidlig i mars at han ga seg som leder av Norges største lokalaviskonsern med en omsetning på snaue 3,8 milliarder kroner.

Les også: Han blir ny sjef i Amedia: - Ydmyk for den tilliten jeg er gitt

Kampanje kan i kveld avsløre hvem det stod mellom i finalen med tanke på å få toppjobben i ett av våre tre store, norske aviskonsern. Helt inn til det siste skal nemlig styreleder i Amedia, André Støylen, og rekrutteringsselskapet hatt TV 2s organisasjons- og kommunikasjonsdirektør, Sarah Willand (42) i finalekampen, etter det Kampanje får bekreftet fra flere uavhengige kilder.

- Var du aktuell til jobben som sjef i Amedia?

- På prinsipielt grunnlag kommenterer jeg aldri slike prosesser, og det gjelder både om jeg er kandidat eller ikke, men siden du først ringer så la meg benytte sjansen til å gratulere Anders Opdahl med jobben og Amedia med ny konsernsjef. Det ser ut som et godt valg av begge parter, sier Willand til Kampanje.

Willand har den siste måneden stått i en mediestorm uten sidestykke i forbindelse med TV-konflikten mellom Telias TV-distributør Get og TV 2, men skal samtidig ha vært høyaktuell for jobben som ny konsernsjef i Amedia. Willand ble i sin tid hentet til TV 2 fra Egmont Publishing, der hun tidligere hadde jobbet med sin nåværende sjef, TV 2s sjefredaktør og administrerende direktør, Olav T. Sandnes. Willand skal være en av Sandnes aller mest betrodde medarbeidere i TV 2.

- Jeg kommer ikke til å kommentere dette noe ytterligere, sier Willand til Kampanje.

Les også: TV-krangel til flere hundre millioner - toppsjefene måtte til slutt rydde opp i den bitre striden

 

Jeg kan bekrefte at det var kvinnelige kandidater som seriøst var med i diskusjonen om hvem som skulle få jobben. André Støylen, styreleder i Amedia

- Kvinnelige kandidater var med i diskusjonen

Styreleder André Støylen sier til Kampanje at det har vært stor interesse for stillingen som ny konsernsjef i Amedia og at Amedia-styret gjennomførte en grundig prosess der flere, både interne og eksterne kandidater, er blitt vurdert.

- Med sin sterke publisistiske forankring og erfaring fremsto Anders Opdahl som den beste og mest fremtidsrettede løsningen for konsernet, sier Støylen.

- Var det noen kvinner med i toppsjiktet i prosessen?

- Det er mange dyktige kvinner både i og utenfor organisasjonen i Amedia, sier Støylen.

- Du vil ikke bekrefte navn?

- Nei, det vil jeg ikke.

- Var det med kvinner med helt inn?

- Jeg har ikke lyst til å kommentere andre navn enn Anders Opdahl, men jeg kan bekrefte at det var kvinnelige kandidater som seriøst var med i diskusjonen om hvem som skulle få jobben. Jeg konstaterer også at to andre mediekonsern har fått kvinnelige konsernsjefer, så det viser at det går an og det kunne meget godt skjedd hos oss også, sier Støylen.

Som kjent har både Schibsted og NHST fått kvinnelige toppsjefer med Kristin Skogen Lund og Hege Yli Melhus Ask og Willand selv har også vært en pådriver med tanke på å få flere kvinner inn ledende stillinger i norsk medieindustri. Hun ble selv kåret til «Årets kvinnelige medieleder» i fjor mye på grunn av sin «utrolige omstillingskraft» i sine snart fem år i TV 2.

Les også: Sarah Willand er årets kvinnelige medieleder - BT-sjef årets ledertalent

 

Jaktet ny toppsjef:

Styreleder i Amedia, André Støylen, har denne våren vært på jakt etter en ny konsernsjef i mediekonsernet. - Vi hadde en ambisjon om å lande dette før sommeren, sier han.

Femte toppsjefen fra egne rekker

Når Amedia til slutt likevel valgte en mann, slik konsernet også har gjort helt siden Alf Hildrums dager på begynnelsen av 1990-tallet, så ble det også denne gangen en intern kandidat.

- Det begynner å bli tradisjon å velge internt i Amedia, eller?

- Nå er ikke jeg så beheftet med den tradisjonen ettersom vi kom inn for noen år siden, men det er riktig at det de siste par gangene har vært valgt konsernsjef fra egne rekker, sier Støylen.

Som leder for Sparebankstiftelsen DNB kom Støylen inn som eier og ny styreleder i 2016.  Men før Anders Opdahl har lederjobben i Amedia vært gitt til personer som allerede jobbet i konsernet.. Både Are Stokstad, Even Nordstrøm og Thor Gjermund Eriksen kom til konsernsjefjobben i Amedia fra aviskonsernets egne rekker, selv om Eriksen har sin bakgrunn fra Dagbladet-systemet. Men selv Alf Hildrum som satt i sjef i sjefsstolen gjennom hele 1990-tallet og frem til midten av 2000 kom fra det som den gang het A-pressen.

- Vi følte ikke at vi måtte velge internt. Det har vært et åpent heat, sier Støylen.

Han sier det både har plusser og minuser ved å velge en intern kandidat.

- En intern kandidat kjenner strategien og organisasjonen og mister således ikke så mye fart i starten. Vedkommende har med seg historien og kulturen noe en ekstern kandidat ikke vil ha i samme grad, sier Støylen.

Jeg representerer en ganske bestemt profil med tung redaksjonell erfaring, og er en som har jobbet aktivt med våre redaksjonelle strategier. Anders Opdahl, Amedia

- Amedia er på en god kurs

Den nye Amedia-sjefen Anders Opdahl har sin bakgrunn fra blant annet Nordlys hvor han jobbet som redaktør. De siste par årene har vært en av selskapets konserndirektører med regionansvar for mediehus, forbrukermarked og produktvikling. Han tiltrer som konsernsjef 10. august.

- Det var ikke vanskelig å takke ja til denne utfordringen?

- Nei, jeg er topp motivert for jobben, men samtidig er det også et element av ærefrykt i meg. Jeg har ikke så lang fartstid på det øverste nivået,  selv om jeg de siste par årene har vært en av konserndirektørene i Amedia. Jeg har først og fremst vært ute og jobbet med journalistikken og posisjonene i en annen rolle enn det jeg har hatt i konsernledelsen. Nå får jeg et større ansvar for helheten og vil jobbe aktivt for å etablere på plass et godt samarbeid med alle ansatte i Amedia. Det er avgjørende. Den store jobben gjør vi sammen, sier han.

Om sitt eget kandidatur til jobben sier Opdahl det var en prosess hvor man snakket med ledelsen og ulike andre med tanke på om man «anså seg som en kandidat til stilligen».

- Ikke blir du spurt direkte og ikke søker du heller på jobben, men så søker du likevel jobben gjennom å engasjere deg og si ja til å ta del i en prosess, sier han.

- Trodde du fra starten det ville gå hele veien inn? 

- Jeg representerer en ganske bestemt profil med tung redaksjonell erfaring, og er en som har jobbet aktivt med våre redaksjonelle strategier. Det er det jeg har jobbet aller mest med. Men det var ikke gitt at det var den profilen Amedia ønsket seg. Du vet jo heller ikke helt hva jobben innebærer før du får den i midten av august og du har ikke alle svarene. Men her er det mye kompetanse både på leder og medarbeidernivå som jeg vil dra veksler på, sier Opdahl.

- Du blir den femte Amedia-sjefen som kommer fra egne rekker, er det sunt?

- Jeg vil si det er et kvalitetstegn, ikke minst basert på hva vi har fått til. Amedia er i god shape. Vi ekspanderer, vokser og har tatt en posisjon på det digitale markedet og er på riktig vei. Amedia er på en god kurs selv om det også er store utfordringer, men i denne sammenhengen tolker jeg det som om et tillitssignal om at jeg representerer en del av den samme kursen som har skapt svært gode resultater for oss. 

På spørsmål om han noen gang tenkte at det kunne bli en kvinne som gikk til topps, sier Opdahl følgende:

- På generelt grunnlag ville det bare vært bra. Vi har fått en god debatt om kvinner i ledende stillinger i mediebransjen og jeg ville sett frem til det å få en dyktig kvinne som leder, men når det først ble meg er jeg veldig glad og ydmyk for det, sier Anders Opdahl til Kampanje.  

TV 2-topp i finalekamp om Amedia-jobb – ny sjef hentes igjen fra egne rekker