Norsk medie-startup brenner flere millioner: - Du må tape penger før du tjener penger

Shifter går på sitt største underskudd siden oppstarten - og nå faller også omsetningen.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Det må kunne sies å være et vindskifte på gang i Shifter. 2019-tallene til det hardtsatsende gründermediet Shifter, som spesialiserer seg på teknologi, oppstartselskaper og gründerskap, viser en tilbakegang for vekstselskapet. Shifters omsetning falt med nesten 20 prosent sett opp mot 2018, og endte opp på drøye 4,4 millioner kroner.

Mesteparten av omsetningsfallet skal komme av at de skrinla en av eventsatsingene sine, ifølge daglig leder og medeier Lucas Haile Weldeghebriel.

- Det er veldig enkelt. I 2018 og 2017 hadde vi et event som het «Future Lawyer», som vi kuttet ut i fjor. Det er den direkte årsaken til omsetningsfallet, selv om det også er noen andre ting óg. I 2018 var vi i «break even», og så hadde vi et valg om vi skulle fortsette med det, eller investere i vekst. Vi valgte det siste, og 2019 ble på mange måter et mellomår, hvor vi fjernet en inntektskilde, men samtidig etablerte andre, sier han til Kampanje. 

- Skal dere ikke satse på event lenger?

- Jo, vi satser på event, men ikke Future Lawyer, som omsetningsmessig sto for tapet vi har i 2019. Det var ikke strategisk riktig og bruke krefter på event for advokater, og det ble feil bruk av ressurser selv om det var et lønnsomt arrangement. Det er ganske tungt å ta bort noe som tjener penger, men vi gjorde det fordi vi tror det er viktigere å satse andre steder.

Han forteller at de også har rustet opp med flere ansatte og har brukt tid på å få på plass nytt publiseringssystem.

- Det har blant annet tatt mye kapasitet fra salg. I tillegg har vi innført abonnement på innhold og annonse. Det ble innført i november, så mesteparten av inntektene fra de som tegnet seg da får vi inn i år.

- Utgjør det en betydelig mengde abonnenter?

- Ja, vi har vel tjent to til tre millioner kroner på abonnementer siden november.

Her kan du se alle tallene til Shifter Media for 2019. Alle tall i MNOK.Resultatfall og omsetningsnedgang i Shifter

Shifter Media 2019 2018 Endring i %
Omsetning 4,39 5,67 - 17,6
Driftsresultat - 3,13 - 0,36  
Resultat før skatt - 3,2 - 0,37  

 

- Shifter kan bli mye større enn det vi er i dag

Samtidig som omsetningen faller, ender også selskapet opp med sitt største underskudd siden oppstarten. Driftsresultatet endte opp på tre millioner i minus mot et knapt underskudd i 2018. Haile Weldeghebriel forteller at de har lagt en plan for når de skal tjene penger, og at de kunne gått i null i fjor om de hadde ønsket det.

- Vi skal vokse ganske betydelig allerede fra i år, vi har hentet penger og det skjer ikke av seg selv. Dette handler om at vi investerer i vekst, som vi tror på lang sikt vil gagne oss. Vi tror Shifter kan bli mye større enn det vi er i dag, sier han. 

Lønnskostandene vokser også markant fra 2018 til 2019, fra drøye 3,2 millioner kroner til 4,8 millioner i 2019.

I dag er de syv ansatte fordelt på åtte årsverk. I 2019 var de fem ansatte.

- Du må tape penger før du tjener penger

Da Kampanje tok en prat med redaktør, Per-Ivar Nikolaisen, under korona-nedstigningen, fortalte de at de bevisst hadde valgt å holde hjulene i gang som best mulig. Nylig kunne de også melde om at de hadde inngått partnerskapsavtale med næringslivsavisen E24, som kjøpte seg inn og tok en eierpost på åtte prosent. 

- I år ligger vi i henhold til budsjett, og vi lå veldig godt an før korona kom. Vi valgte å ikke permittere ansatte, som har resultert i at vi har vokst i trafikk og antall abonnenter, men vi har samtidig merket nedgang på annonsemarkedet. Nå ser det derimot ut til at det er på vei tilbake.

- Klarer dere snu trenden i år mtp omsetning – og vokse igjen?

- Vi håper det. Det er et halvt år igjen, og nå har vi en ekstra salgsressurs sett opp mot fjoråret. I tillegg gir partnerskapet med E24 en del positive gevinster, selvom vi har planlagt for vekst uavhengig av E24-samarbeidet. Vi har ingen plan om å hente mer penger i år, og vi sitter med penger på bok som vi skal investere i ytterligere vekst, sier Shifter-sjefen før han legger til:

- Dette er det som er krevende med et oppstartselskap, du må tape penger før du tjener penger, og i tillegg må man noen ganger fjerne inntektskilder fordi det er strategisk riktig, selvom det gjør vondt. Vi tok et valg om å satse mer og vi har vel aldri, i vår korte historie, vært bedre rustet til nettopp det.

Les også: E24 kjøper seg inn i gründeravisen Shifter

Og opprustning skjer allerede i disse dager. I tillegg til å ha fått på plass ny selger i våres, er nisjeavisa nå på jakt etter journalister.

- Vi skal ansette flere og har stillingsannonser ute nå. Vi ser i første omgang etter en journalist, kanskje to.

Les også: De lever av å skrive om kultur, juss og gründere – Tre medie-startups møter sin hittil største utfordring (abo.)

Norsk medie-startup brenner flere millioner: - Du må tape penger før du tjener penger