Flere markedssjefer rammes av tunge SAS-kutt: - Det siste året har vært surrealistisk

Heller ikke markedsavdelingen skjermes når SAS skal kutte 1.300 årsverk i Norge.

Publisert / Oppdater

Jacob Andersen
Jacob Andersen

Koronakrisen har ført til at SAS må redusere antall ansatte med til sammen 5.000 årsverk. I Norge skal det ned 1.300 årsverk, samtidig som 1.700 mister jobben i Danmark og 1.900 i Sverige. Nedbemanningene rammer ikke bare piloter og kabinbesetning, men også personer som jobber med merkevare, markedsføring og kommunikasjon. 

- Dessverre vil 5.000 kolleger bli tvunget til å forlate deres jobber. Dette gjelder alle deler av organiasjonen, inkludert merkevare, kommunikasjon og markedsføring. Vi har permittert 90 prosent av alle medarbeidere i selskapet og mange permitteres fortsatt. De fleste som jobber innen disse områdene er fortsatt permittert, forteller kommunikasjonsdirektør Karin Nyman i SAS til Kampanje.

Head of Brand Experience eller merkevaresjefen Cecilie Svegaarden Thune, senior prosjektleder Frank Otterbeck og digital markedssjef Christian Pettersen er tre av dem som nå er rammet. Thune forteller at hun er ferdig i SAS den første august.

- 90 prosent i hele SAS har vært permittert siden mars. Korona har gitt sinnssykt store konsekvenser for hele reiselivsnæringen. SAS har jobbet intenst med mye finansiering og for å få gode støtteordninger på plass, men for å kunne komme seg på bena igjen måtte de nå gjøre en omstilling, og i en omstilling er de tilbake på hvordan få flyene på lufta og hvordan få solgt flyseter. Det gjør jo at SAS selvfølgelig har måtte ta noen knallharde prioriteringer. De har formidlet at 40, nærmere 50 prosent vil stå uten jobb. Så det er realiteten, sier Thune til Kampanje.

- 2020 var et kjempestort år for oss

Etter en omorgansering i oktober i fjor har Thune tilhørt ledergruppen Brand and Communications. Da Kampanje snakket med Thune før jul så Thune og SAS frem til 2020 som skulle involvere «House of Scandinavia» på både South by Soutwest-festivalen (SXSW) og i OL i Toyko. Begge deler nå enten avlyst eller utsatt. 

Thune forteller at «House of Scandinavia»-initiativet ble startet i 2017 og at initiativet støttet flere viktige strategier for flyselskapet.

- 2020 var et kjempestort år for oss. Vi har investert, satset og økt. Vi har fått på plass mange nye mennesker som skulle jobbe med disse initiativene. Vi hadde «House of Scandinavia» i Austin på SXSW og vi skulle også ta dette initiativet til OL, sier Thune.

Nasjonshuset «House of Scandinavia» er i samarbeid med de tre skandinaviske olympiske komiteer.

- Vi har et hus stående klart i Tokyo nå og som alle vet er jo også sommer-OL utsatt til 2021, og SAS vil ikke kunne ha mulighet til å forsvare sånne type investeringer fremover, forteller Thune. 

- Kommer «House of Scandinavia» i Tokyo til å bli avlyst?

- Sånn som det ser ut nå, ja. «House of Scandinavia» inn mot OL har vært en helt fantastisk reise. Vi har fått være med å påvirke IOC blant annet også. Hele «House of Scandinavia» har vært en del av hele sponsorstrategien til SAS, man har gått fra mindre sponsorater til å gå inn i sport og idrett. Vi har vært en sponsor og samarbeidspartner med de tre olympiske komiteene i Norge, Sverige og Danmark. Så er det alle disse tilfellene med korona som slår så hardt ut både på reise og industri, men også på arrangementer, sier Thune. 

Olympisk møte:

Cecilie Svegaarden Thune på Olympic Marketing Summit i Roma i fjor høst. Med på bildet er tidligere markedsdirektør i SAS, Didrik Fjeldstad.

- Det var veldig intense dager

Thune forteller om en intens periode da flere større arrangementer ble avlyst en etter en i vinter.

- Det var veldig intense dager. Vi fulgte utviklingen tett. Først fra uke til uke, så fra dag til dag, så fra time til time. Fra våre partnere som etter hvert begynte å få reiseforbud som gjorde at de ikke kunne delta i programmet til at vi selv måtte se på det var forsvarlig å kjøre på videre eller om vi måtte kansellere. Så valgte vi å kansellere «House of Scandinavia» i Austin et døgn før hele festivalen SXSW ble avlyst. Det har vært et stort press på IOC og de ulike forbundene, om det var forsvarlig å gå videre med å planlegge OL. Så sent i april ble OL flyttet til 2021, sier Thune.

Hun beskriver det siste året som surrealistisk. 

- Å gå fra å snakke om merkevarestrategi inn mot den olympiske arenaen til å presentere dette foran IOCs Olympitic Markeeting Summit foran utallige nasjoner i Roma, det har vært surrealistisk, men også helt utrolig givende, sier Thune.

- Det jeg syntes er trist med dette er at det renner blått blod i årene, man står for merkevarene og reisene og det å møtes, men jeg skulle så veldig gjerne fullført reisen med alle initiativene, så det er selvfølgelig vemodig, fortsetter hun.

Jeg tar med meg masse lærdom og håper egentlig nå bare at SAS overlever og at de gjør det de må for å bygge det opp igjen. Frank Otterbeck

- Det føles tungt

Frank Otterbeck ble hentet til SAS fra stillingen som sjef for salg og markedsføring i Dominos før jul, for å lede «House of Scandinavia» på SXSW. SAS skulle være tilstede for tredje gang på den store teknologimessen som var planlagt fra 13 til 22. mars. 

- Hele prosjektet «House of Scandinavia» er nå kansellert og jeg er også da blitt sagt opp i SAS. Det er veldig trist at det hele endte sånn som det endte, men jeg tror de fleste forstår hvor sårbar flybransjen er og at SAS gjør det de kan for å overleve med nedskjæringer og for å tilpasse seg markedet igjen, sier Otterbeck til Kampanje. 

- Det har vært en veldig spennende reise den korte tiden jeg fikk være med på planene som SAS hadde for «House of Scandinavia». Jeg tar med meg masse lærdom og håper egentlig nå bare at SAS overlever og at de gjør det de må for å bygge det opp igjen, fortsetter han.

-Har du sett for deg hva du skal gjøre nå?

- Det er såpass ferskt at man har ikke fått sett seg om enda. Jeg er for øyeblikket tilgjengelig på markedet, sier Otterbeck.

Digital Marketing Manager Christian Pettersen har jobbet i SAS siden våren 2011 og var ansvarlig for alle mediekjøp for flyselskapet i Norge. Han må nå forlate SAS som en konsekvens av koronakrisen etter ni år i selskapet.

- Hvordan føles det å forlate SAS på den måten?

- Det gjør vondt. Jeg har vært veldig glad i jobben min. Veldig stolt av å jobbe i SAS, så det føles tungt. Det dukker opp noe nytt etter hvert, men akkurat nå er det tøft, sier Pettersen til Kampanje.

Han forteller at flyselskapet lå an til sitt beste år noen gang for fire-fem måneder siden.

- Vi har oppgradet hele flyflåten vår til å ha den mest moderne i hele Europa og det var god vind i seilene, også kommer dette viruset og fullstendig raserer det. Det er mange som må gå og folk med stillinger hvor det ikke holder å ha 23-års ansinitet, særlig blant de oppe i lufta og på bakken. Så det er ganske tøft å være vitne til det. På den andre siden har du en nytutdannet pilot på 28 år med en million kroner i studielån. Det vil være en ganske tøff situasjon å være i. For fem måneder siden var det pilotmangel i verden, det er det ikke nå lenger, hele verden er snudd på hodet. Spesielt i reiselivsbransjen, sier Pettersen.

Nå vil Pettersen ta erfaringene fra SAS med videre.

- SAS hadde kommet veldig godt i gang med en digital transformasjon og jeg tviler på det er noen andre annonsører i Skandinavia som hadde kommet like langt, sier han.

Det var grønne tall, penger på bok og virkelig frem i skoene. Cecilie Svegaarden Thune

- Alle piler peket oppover

Tilbake til lederen for merkevareopplevelser så sier Thune at det er viktig å få frem at det aldri hadde gått bedre for SAS, før koronakrisen kom.

- Det var grønne tall, penger på bok og virkelig frem i skoene. Alle piler peket oppover. Det var stor investeringsvilje, nye fly på vei og mange fantastiske initiativer knyttet til merkevaren vår, samarbeidsmodellene våre og kampanjene våre. Det var veldig positiv flyt, sier hun.

- En trodde reklamefilmen dere slapp i februar som førte til kritikk i sosiale medier var en krise for SAS, så kom korona. 

- Det skulle være «2020-krisen» til SAS, som i utgangspunktet ikke ble en så stor krise, kommunikasjonsmessig. Men det har gått litt slag i slag med noen utfordringer fra den reklamefilmen, sier Thune.

Før SAS-jobben var Thune tre år i Schibsted hvor hun blant annet etablerte Aftenposten Brand Studio, som nå er en del av Schibsted Brand studio.

- Har du tanker om neste bransje eller retning?

- Det er et veldig godt spørsmål, jeg har ikke låst meg noe fast til at det må være den eller den bransjen. Det må være oppdrag eller initiativer som jeg kjenner at jeg virkelig kan brenne for, og selvfølgelig muligheten til å kunne påvirke eller forme.

Thune sier mange har vært interessert i det de jobbet med i SAS for «å lære mer om hvordan de har jobbet».

 - Jeg vil virkelig si at SAS har gått foran med tanke på digitalisering og transformasjon og ikke minst hvordan vi har evnet å koble sammen flere av våre strategier og jobbet kryssfunksjonelt, sier Thune.

Hun mener hun har hatt «drømmejobben».

- Jeg har fått lov til å utvikle strategier i selskapet og selv lært ufattelig mye. Jeg sitter jo nå og har fått muligheten til å summe meg litt og reflektere litt, og jeg ser på meg selv som veldig heldig som har fått være med på den reisen der.

Flere markedssjefer rammes av tunge SAS-kutt: - Det siste året har vært surrealistisk