P4-gruppen har ferdigstilt sitt resultat for 2019. Det viser at den negative utviklingen fortsetter for Norges største kommersielle radiokanal. I fjor omsatte P4-gruppen for 311 millioner kroner. Det er 54 millioner mindre enn i 2018 og 107 millioner kroner mindre enn i 2017.
Driftsresultatet får seg også en kraftig knekk og faller fra 77 til 41,6 millioner kroner (-46 prosent).
- Vi har i likhet med alle andre tradisjonelle medier stått i et utfordrende annonsemarked de siste årene. Radio er en del av totalmarkedet og unnslipper sånn sett ikke de større trendene, sier P4-sjef Kenneth Andresen om tallene.
Ifølge Mediebyråforeningens tall, kjøpte norske mediebyråer radioreklame på vegne av kundene sine for 11 prosent mindre i fjor enn året før.
- I motsetning til mange andre medier henter vi inntektene våre utelukkende i annonsemarkedet og dermed er vi også mer utsatt for svingninger enn det for eksempel TV og avis er. Vi har i tillegg valgt å avvikle lokalradiooperasjonen vår gjennom de siste årene. Det er et strategisk valg, men noe som naturligvis gjør at inntektene fra disse markedene forsvinner.
P4-gruppens andel av det kommersielle radiomarkedet falt med 2,2 prosentpoeng til 66 prosent i fjor ifølge årsrapporten til eierselskapet Nordic Entertainment Group (Nent Group).
Det har ikke hatt stor betydning for omsetningsutviklingen, ifølge Andresen.
- Det er helt vanlig at kommersielle markedsandeler svinger litt fra år til år. Sammenlignet med samme periode i fjor har vi hittil i år styrket oss med et snaut prosentpoeng. Et par prosentpoeng opp eller ned er en helt normal svingning og har liten innvirkning i den store sammenheng. P4 har fortsatt en dominerende posisjon, men det som er spesielt gledelig, er at kommersiell radio som sådan tar andeler fra NRK. Vi nesten må ti år tilbake i tid for å finne så mye kommersiell lytting som nå. Nær 40 prosent av all radiolytting er nå på kommersielle kanaler. Det styrker kommersiell radio ytterligere, ikke minst som annonsebærer.
- Er omsetningsnedgangen de siste to årene en konsekvens av overgangen til DAB, eller hadde dere mistet omsetning også på FM-nettet?
- Radio er som sagt en del av et større annonsemarked og det er svingninger i dette som først og fremst er det som påvirker oss, helt uavhengig av hvilken distribusjonsform vi velger. Det viktigste annonsørene etterspør av oss er effektivitet og dekning. På disse området levere vi nå minst like godt som vi tidligere gjorde på FM, i tillegg til at vi kan tilby et helt annet utvalg av kanaler.
- Hver eneste dag er våre kanaler en del av livet til 1,2 millioner nordmenn. Det sier mye om styrken i det brede radiotilbudet som nå er tilgjengelig over hele landet, legger han til.