Tidligere Google-sjef om Adevintas gigantavtale: - Kan ikke huske et viktigere oppkjøp

- Dette er en bransje der vinneren tar alt, sier Jan Grønbech.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Nyheten om at Adevinta blar opp kontanter og aksjer til en verdi av 9,2 milliarder dollar for Ebay Classifieds Group har sendt både Adevinta- og Schibsted-aksjen rett til værs på Oslo Børs, ett døgn etter at handelen stengte i påvente av at partene skulle komme med en offentlig bekreftelse av avtalen.

Når Adevinta sluker Ebays rubrikkportefølje, sikrer de seg en årlig omsetning på over 16 milliarder kroner, tilstedeværelse i 20 land og en dekning på én milliard mennesker. Det gjør Adevinta til verdens ledende digitale rubrikkselskap.

Oppkjøpet gjør også Adevinta til et av de mest verdifulle selskapene på Oslo Børs, etter Equinor, Telenor og DNB, med en verdi på 17,7 milliarder dollar basert på Schibsteds markedsverdi per 17. juli og avtalens verdsettelse av Ebay Classifieds Group.

Jan Grønbech, som startet det norske Google-kontoret for 15 år siden og som ledet Google Norge frem til han gikk av ved årsskiftet, mener oppkjøpet er en fantastisk nyhet for «alle som er glad i norsk media og teknologibransjen».

- Jeg kan ikke huske et viktigere oppkjøp i de årene jeg har vært i bransjen, sier han til Kampanje.

- Er du imponert over hva Schibsted har fått til med dette selskapet?

- Jeg har alltid vært imponert over Schibsted. Dette startet med at Kjell Aamot var tøff og visjonær på slutten av 90-tallet og klarte å gi Schibsted den perfekte startposisjonen for det som i dag er Adevinta. Senere bygget Rolv Erik Ryssdal dette videre i Schibsted Classified Media og som konsernsjef for Schibsted. Nå er Adevinta et fantastisk selskap og det er jo helt utrolig at Norge nå har verdens største rubrikkselskap.  

Les også: Adevinta sikrer seg Ebay-selskaper: - Blir verdens største digitale rubrikkselskap

- En bransje der vinneren tar alt

Før han begynte i Google, forsøkte Grønbech å ta opp konkurransen med Schibsted-eide Finn.no gjennom satsingen Zett.no fra det som da var A-pressen og Edda Media, og som i dag er Amedia. 

- Det viste seg å være like vanskelig som å konkurrere mot Google på søk. Dette dreier seg om psykologi. Hvis du skal selge bilen din så velger du det stedet du tror alle bruker. Hvis du skal kjøpe bil så velger du det stedet der du tror alle bilene er. Dette gjelder også de andre nisjene. De som da er viktig, er å være nummer én i hvert land man opererer i, det betyr alt, sier han.

At Adevinta får en nummer én-posisjon globalt, betyr ikke like mye for konkurransen ifølge Grønbech.

- Å være størst globalt betyr ikke nødvendigvis så mye, for dette er jo en rekke nasjonale nettsteder med forskjellige brands. LeBonCoin i Frankrike tjener ikke noe på at Vibbo er stor i Spania, og vice versa, men i hvert enkelt marked er de størst og best og det er det som er viktig. Dette er en bransje der vinneren tar alt.   

- Blir dette en reell konkurrent til Facebook og Google, eller blir de fortsatt for små?

- Dette er slik jeg ser det to forskjellige bransjer. Jeg vet ikke hvor vellykket Marketplaces er for Facebook, det får de svare for. Google driver ikke med strukturerte data, som er det som kjennetegner rubrikk. Slik jeg husker det, er det relativt lite søk etter typiske rubrikkprodukter på Google. Derfor vil nok ikke dette påvirke Google i stor grad, men dette vil styrke Schibsted og Adevinta enda mer og være med på å finansiere deres satsinger fremover. Jeg tror ikke vi har sett det siste fra Adevinta hva gjelder vekst og potensielle oppkjøp.    

- Kan ta en posisjon som det europeiske Amazon

Salvador Baille er daglig leder i Intelis, et rådgivningsfirma innen innovasjon, teknologiledelse og entreprenørskap. Han vil ikke gå så langt og si at Norge har fått sitt Facebook med dagens oppkjøp.

- Norge har ikke fått sitt Facebook ennå, men denne dealen er definitivt et skritt mot å skape et globalt norsk teknologiselskap. Det som er klart er at Google, Facebook og Amazon dominerer overlegent det generelle digitalannonsemarkedet, der global skala er nøkkelen til lønnsomheten. Adevinta følger strategiboken punkt for punkt og vil være størst globalt på et veldig konkret segment av markedet, nemlig rubrikk. Fra den posisjonen kan Adevinta etter hvert utfordre andre segmenter og aktører innen e-commerce, sier han til Kampanje.

Baille mener Facebook har blitt mer aggressiv på rubrikkmarkedet med sine 2,5 millairder brukere som springbrett, men han peker på en annen gigant som en større konkurrent.

- Den naturlige rivalen for Adevinta og Schibsted er egentlig Amazon. Med en solid posisjon i en viktig nisje på verdensbasis, nemlig rubrikk, og med erfaring fra markedsplasser som Finn.no og Blocket, kan nå Schibsted og Adevinta begynne å tenke på å ta en posisjon som det europeiske Amazon. Jeg blir ikke overrasket dersom Adevinta ender opp med å initiere en stor global konsolidering av e-commerce-aktører etter hvert også, fordi marginene er syltynne der også og skala er igjen en avgjørende faktor for lønnsomhet, sier han.

- Hvis Adevinta klarer å synliggjøre bedre praksis rundt personvern enn amerikanske, og kanskje også kinesiske, konkurrenter blir det nok et konkurransefortrinn de kan spille på, legger han til.

Med en sammenlagt omsetning på 16 milliarder kroner går Adevinta og Ebay Classifies Group forbi tyske Axel Springer som verdens ledende rubrikkselskap.

De skriver i en e-post til Kampanje at Adevintas oppkjøp ikke får noe konsekvenser for dem. De ønsker ikke å kommentere størrelsesforholdet mellom de to selskapene, og viser til at de aldri kommenterer uttalelser fra konkurrenter.

Tror Adevinta kan bli en større utfordrer:

Salvador Baille er daglig leder i Intelis, et rådgivningsfirma innen innovasjon, teknologiledelse og entreprenørskap.

Tidligere Google-sjef om Adevintas gigantavtale: - Kan ikke huske et viktigere oppkjøp