Ashraf om Geelmuyden-beklagelsen: - Jeg syntes det er modig

- Etter Black Lives Matter og George Floyd ble drept, hadde jeg gamle referanser, sier Hans Geelmuyden.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian Hauger og Jacob Andersen

- Først og fremst er det veldig bra at han ser hvordan kommentarene er blitt oppfattet. Jeg syntes det er fint, jeg syntes det er modig og jeg syntes det er voksent av han å erkjenne det, sier Umar Ashraf til Kampanje.

Torsdag ettermiddag publiserte Hans Geelmuyden en offisiell beklagelse på Geelmuyden Kieses hjemmeside. GK-lederen beklaget «kebabnorsk»-kommentaren han kom med i et intervju med Kampanje 15. juni og «ekstremist»-kommentaren rettet mot kommunikasjonsrådgiver Ashraf 21. juni. Sistnevnte postet på Ashrafs Facebook-side.

Les beklagelsen her: Geelmuyden: - Jeg erkjenner at begge kommentarene er rasistiske

- Det er et sånt samfunn vi vil ha. Når man går over streken, beklager man de man har rammet. Og man erkjenner at det faktisk er rasistisk når det er det, fortsetter Ashraf.

Kommunikasjonsrådgiveren har vært en av de mer aktive personene i mangfoldsdebatten som har pågått på Kampanje.com og i sosiale medier i hele juni måned. 

- Jeg er jo kjempesliten av dette. Jeg er ikke sliten av å ha debatt, men det koster utrolig mye å stå i disse debattene når jeg blir karikert som en råtten person, sier Ashraf.

Jeg håper det man ser gjennom denne debatten er hva det koster å stå i det offentlige ordskiftet som en minoritet. Umar Ashraf

- Vært et kjør uten like

Ashraf sier de siste ukene har vært svært intense.

-Det har foregått i ti-tolv dager og det har vært et kjør uten like. Jeg er blitt hengt ut som likestillingsmotstander og blitt kalt en islamist. Resett har kjørt saker mot meg, Human Rights Services har kjørt sak mot meg og et nettsted har vært inne å stjålet bilder av meg og skrevet egen sak, sier Ashraf.

Han håper folk nå ser hva det koster å stå i debatten. 

- Jeg håper det man ser gjennom denne debatten er hva det koster å stå i det offentlige ordskiftet som en minoritet. Det gikk jo så langt at enkelte av deres tilhengere har vært inne på min kones FB-profil og delt private bilder og poster fra vårt bryllup, som er helt forkastelig, sier Asraf.

Kommunikasjonsrådgiveren sier han er blitt kalt islamist. 

- Det prøves å tegne et bilde av meg som en radikal ytterliggående fyr. Det går så langt som at enkelte prøver å tegne opp meg som en motstander av kampen mot negativ sosial kontroll. Det er pussig. Jeg har sittet i integrerings og mangfoldsdirektoratet ressursgruppe mot negativ sosial kontroll. Jeg har jobbet med likestillingstematikk gjennom å vært fast ansatt hos likestillings og diskrimineringombudet (LDO) og jeg satt i fjor i regjeringens «Ung i dag-utvalg» som utreder likestillingsutfordringer blant barn og unge, sier Ashraf.

- Helheten her er at det forsøkes å rives meg ned i offentligheten som en liketillingsmotstander, som en islamist i disse ytterliggående rasistiske høyreekstreme nettstedene. Dette er prisen, hva man må tåle for å faktisk ha påpekt rasistiske uttalelser, som selv avsenderen nå endelig erkjenner, fortsetter han. 

Nå viser han til kronikken medforfattet av han selv publisert på Kampanje.com i går. 

- Vi ønsker å se fremover. Vi vil ha en god og fruktbar diskusjon, og gode tiltak og initiativ for å få økt mangfold i bransjen. Det er det vi håper på og jobber mot, og vi håper også på å ha Geelmuyden med på laget, avslutter Ashraf.

Geelmuyden: - GK skal delta aktivt

Hans Geelmuyden forteller til Kampanje at ikke alle hadde fått med seg beklagelsene hans og at det var derfor han formulerte en tydelig pressemelding.

- Ikke alle har fått med seg beklagelsene mine. Alle leser jo ikke Kampanje heller. Men debatten mot diskriminering og rasisme og for mangfold og integrering, er en av de viktigste debattene det neste tiåret. I denne debatten skal GK ha på den gule ledertrøyen og delta aktivt, og da er jeg opptatt av at ingen skal være tvil om mine erkjennelser. Derfor denne tydelige beklagelsen og pressemeldingen, sier Geelmuyden til Kampanje.

- Du skriver i meldingen for første gang at du «erkjenner at begge kommentarene var rasistiske», var det vondt å skrive akkurat det?

- Nei, det var ikke vondt å skrive det. Det vanskelige her var å komme til erkjennelsen og få kunnskap nok til å erkjenne riktig. Det var det vanskelige, sier Geelmuyden.

Han viser også til en kronikk PR-byrået la ut tidligere denne uken om bruken av «R-ordet». I kronikken heter det at «oftest er det riktige R-ordet rasisme, ikke rasist. Rasisme finnes, raser finnes ikke».

- Jeg har fått mye støtte og de fleste sier at Hans er ingen rasist. Det er jeg glad for, men ti år etter at jeg sist holdt foredrag om etisk mangfold, var mine referanser som en 63-årig hvit mann utdaterte. Etter Black Lives Matter og George Floyd ble drept, hadde jeg gamle referanser. Men heldigvis blir ingen gamle før de slutter å lære og sånn sett føler jeg meg som en ung mann nå, sier Geelmuyden.

Ashraf om Geelmuyden-beklagelsen: - Jeg syntes det er modig