Norges største mediebyrå har aldri tjent mer penger

Lønnsomheten øker i Carat, selv om omsetningen synker.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Norges største mediebyrå, Carat, har brukt de siste årene på å nærme seg to milliarder kroner i omsetning, og i 2017 var det «bare» 27 millioner kroner som gjenstod. Det blir stående som foreløpig rekord for mediebyrået, for i 2018 sank omsetningen for første gang på seks år.

Carat omsatte for 1,862 milliarder kroner i fjor (- 3,3 prosent).

Samtidig økte byråinntekten med 6,2 prosent til 118 millioner kroner, og byrået hadde et resultat på 36,8 millioner kroner før skatt. Det er en vekst på 64,3 prosent, og er ny rekord.

- Vår høye omsetning er jo et resultat av at vi får lov til å jobbe med mange av Norges største og mest utfordrende annonsører, og det er vi stolte av, sier daglig leder Stian Jansen i Carat.

Han overtok stillingen som Carat-sjef i november 2017 etter Pelle Stensson, som er blitt sjef for alle Dentsu Aegis-byråene.

- At omsetningen varierer, er ikke noe vi fokuserer så mye på, da dette jo speiler våre kunders medieinvesteringer. Våre inntekter avhenger veldig lite av omsetningen da vi opererer med en timesøkonomi, og har avtaler med våre kunder som er basert på jobben vi gjør, samt resultatene vi skaper, og ikke deres medieinvesteringer, sier Jansen til Kampanje.

Han er likevel ikke fremmed for tanken om å krysse to milliarder kroner i omsetning.

- Er det realistisk å tro at Carat vil krysse to milliarder i årene som kommer, om dere ikke gjør det i år?

- Vi kommer nok ikke til å omsette for over to milliarder i 2019, men avhengig av hvordan newbiz-resultatene våre blir fremover, så er det ikke utenkelig at vi klarer det snart, sier han.

- Red-kjøp har ikke endret hverdagen

Carat er en del av Dentsu Aegis Network, som også omfatter Red Dentsu X, som ble innlemmet i byrågruppen midtveis i 2018.

Som Kampanje kunne skrive i går, hadde hele byrågruppen en omsetning på 3,9 milliarder i 2018 dersom man tar med hele årsregnskapet til Red Dentsu X.

Les mer: Dentsu Aegis fosser frem med Red-byråene - rigger seg for nye annonsestrømmer

- Påvirker utvidelsen av Dentsu Aegis driften deres på noen måte?

- Gjennom Denstu Aegis sitt oppkjøp av Red har vi først og fremst fått mange nye og svært dyktige kolleger. Carat og Red Dentsu X konkurrerer på samme måte som Carat og Vizeum har gjort i alle år, så hverdagen har ikke endret seg så mye for vår del etter oppkjøpet.

- Byråleder Pelle Stensson i Dentsu Aegis sa i fjor at Carat skulle investere i «innsikt, data, effektmåling, teknologi og digitale tjenester». Hvilke konkrete investeringer har dere gjort innenfor disse områdene?

- Vi ser gode resultater av de investeringene vi tok i 2017 innen teknologi og ansatte. Først og fremst har vi investert i flere mennesker som skal jobbe innenfor «nye tjenester», sier Jansen.

Han viser til utvikling av nye produkter innen innsikt, analyse, og rådgivning rundt samling, strukturering, lagring og bruk av data.

- I tillegg investerer vi hele tiden i nye og mer effektive systemer.

- Stadig tøffere marked

Carat har annonsører som Norgesgruppen, Coca-Cola og Telia på kundelisten.

- Carat har en stabil kundemasse og vi får lov til å jobbe med kundene våre innen stadig flere spennende og viktige deler av deres forretning. Carat skal være en viktig strategisk samarbeidspartner for våre kunder, og det er svært hyggelig å se at vi lykkes bedre og bedre med denne ambisjonen, sier Jansen.

- Vi konkurrerer i et stadig tøffere marked, og er dermed stolte over at våre kunder involverer oss i større deler av sin virksomhet, og ser verdien av de tjenestene vi har bygd opp de seneste årene, legger han til.

Forrige uke la Mediebyråforeningen frem tall for første halvår som viser en nedgang på 6,8 prosent. Da la ikke byråsjef i Dentsu Aegis-gruppen, Pelle Stensson, skjul på at markedet har stagnert.

- Det er en nedgang i det tradisjonelle mediemarkedet, men samtidig er det viktig å si at man ikke lenger kan forklare aktiviteten i mediebyråene med mediespendingen. Nå skjer mer og mer av rådgivningen og aktivitetene vi bedriver i medier som ikke kommer frem på statistikken, sa han til Kampanje.

Les mer: Mediebyråtopper blåser av sommerens reklamesmell - slik forklarer de svikten

Her ser du resultatet i 2018Carat øker lønnsomheten

 

Carat 2018 2017 Endring i prosent
Omsetning 1.862,9 1.927,1 - 3,3
Driftsresultat 36,1 21,8 + 65,6
Resultat før skatt 36,8 22,4 + 64,3

Alle tall i millioner kroner.

Norges største mediebyrå har aldri tjent mer penger