Kulturministeren kritisk til gjenåpning av FM - ikke bekymret for lytterfall

Hun kaller DAB «verdens beste digitale radionett».

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Senterpartiet, som de siste dagene har annonsert at de vil kjempe for en gjenåpning av FM-nettet, får ikke støtte av kulturministeren. Hun mener en gjenåpning av FM-nettet vil påføre kringkasterne betydelige ekstrakostnader, og at det er en pussig vending fra Senterpartiet (Sp). 

- Det ville vært ekstremt dårlig samfunnsøkonomi, all den tid kringkasterne har bekostet byggingen av verdens beste digitale radionett – som i praksis dekker tilnærmet hele befolkningen, sier kulturminister Trine Skei Grande om Sps forslag, til Kampanje

- Jeg synes det er litt pussig at Sp har gjort FM til en kampsak, men det føyer seg jo inn i rekken av ønsker om å se bakover og reversere nødvendige samfunnsendringer. Tidligere hadde distrikts-Norge et sterkt begrenset radio-tilbud, mens i dag har de aller fleste i landet vårt tilgang til et stort antall kanaler, uavhengig av om de bor i Vardø eller Oslo. Det er mulig at Sp ikke har fått med seg at FM-slukking var en forutsetning for at kringkasterne kunne bekoste byggingen av et riksdekkende DAB-nett. Uten FM-slukkingen ville ikke kringkasterne kunnet forsvare investeringene de har gjort i DAB, sier Trine Skei Grande til Kampanje.

Ikke bekymret over dårlige lyttertall

Kulturministeren er heller ikke særlig bekymret over radioens vaklende sommertall, som ifølge Kantar TNS viser at kun 56, 3 prosent av befolkningen lyttet til radio daglig i juni og den første uka i juli i år.

Torsdag kom det også frem at fallende lyttertall har fortsatt i den andre uken i juli, hvor 48,5 prosent av befolkningen lyttet til radioen daglig, noe som skal være Norges dårligste lyttertall siden krigen, ifølge reklameveteranen Arne-Inge Christophersen. 

- Man skal ikke legge alt for stor vekt på tall for radiolytting i enkeltuker – og Sp overforenkler uansett når de forklarer dette utelukkende som en konsekvens av FM-slukkingen. Slukkingen av FM er selvfølgelig én av forklaringen, sier Grande.

Les mer: - Trolig laveste lyttertall for radio i Norge etter krigen

Les også: Sp: - Skru på FM-nettet igjen

- Dette er helt som forventet

Mediepolitisk talsmann i senterpartiet, Åslaug Sem-Jacobsen, sa til Kampanje på torsdag, at politikerne ikke kunne ha forutsett de negative konsekvensene av FM-slukkingen. 

- Det står ikke til troende at de som ville at vi skulle gjøre dette forutså at de kommersielle aktørene skulle miste betydelige annonseinntekter, og at vi skulle befinne oss på lyttertall under 50 prosent av befolkningen. Da ville jo ikke politikerne gjennomført dette. Jeg tror de fleste skjønner at dette ikke var en god plan før alt var på stell med DAB, sa Sem-Jacobsen. 

Trine Skei Grande mener på sin side at utviklingen har vært som forventet. 

- Fortsatt har publikum færre digitale apparater enn de hadde FM-radioer. Da er det også naturlig at radiolyttingen går noe ned. Dette er helt som forventet – og vi så i vår at radiolyttingen tok seg gradvis, om enn sakte, opp. Antakelig i takt med at publikum oppdager nye digitale  radiokanaler og erstatter stadig flere av FM-apparatene sine med digitale radioer.

- Det går visst trill rundt for Sp

I et innlegg hos  avisen Demokraten argumenterer mediepolitisk talsmann i Fremskrittspartiet (Frp), Morten Wold, for at man skal ta FM-båndet i bruk. I samme innlegg trekker han frem at det var den rødgrønne regjeringen, med Sp på laget, som fikk gjennom slukking av FM-nettet. 

- Det går visst trill rundt for Sp i dobbelt forstand, skriver Wold. 

Frp var en innbitt motstander av forslaget om å stenge FM-nettet, men de ble ikke hørt. På Fremskrittspartiets landsmøte har man vedtatt at man ønsker seg FM-nettet i fortsatt drift. 

- Senterpartiets snuoperasjon er overraskende. Det var bare Frp som stemte mot innføringen av DAB, Sp stemte for. Frp har hele tiden ment at det er feil å fase ut FM-nettet, noe vi er det eneste land i verden som gjør, sier Wold til Kampanje. 

- Ut i fra sikkerhet og beredskap er det også nødvendig at meldinger kan gis via et nett som når ut til alle. Det er ikke tilfellet med DAB-sendingene, legger han til. 

Frp lyttet ikke til tre Frp-statsråder

Før jul i 2016 gikk den aller siste DAB- og FM-runden på Stortinget for seg - med Frp i en av hovedrollene. DAB-motstanderne i partiets stortingsgruppe hadde mobilisert og det hjalp ikke at tre av partiets egne statsråder forklarte at DAB er trygt og bra: Frps stortingsgruppe stod fast på at FM-nettet måtte bestå.

Fremskrittspartiets interne diskusjon kunne imidlertid ikke rokke ved stortingsflertallets oppfatning om at slukkingen av FM-nettet ikke bør utsettes. Dermed starter den som planlagt 11. januar i Nordland.

Men det ble en merkelig debatt i Stortinget. I tur og orden redegjorde davære justis- og beredskapsminister Anders Anundsen, samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen og fiskeriminister Per Sandberg – alle fra Frp – for at DABhar god dekning og er sikkert som erstatning for FM-nettet.

– Vi tar redegjørelsen til etterretning, understreket Frps mediepolitiske talsmann Ib Thomsen – og holdt på vegne av stortingsgruppen på sitt.

Før den tid ble Frp-statsrådene utsatt for en kanonade av spørsmål om hva de synes om at stortingsgruppen ikke vil høre på DAB-rådene fra dem.

Et forslag fra Sp om å utsette slukkingen av FM-nettet fordi dekningen ikke oppleves som god nok, fikk ingen større tilslutning under debatten. Men SVs forslag om at regjeringen må følge «slukkingen av FM-nettet nøye» og løpende sikre at beredskapen ikke blir rammet, fikk bred støtte i debatten.

Og der endte der siste politiske sverdslaget om FM og DAB i nasjonalforsamlingen. 

Kulturministeren kritisk til gjenåpning av FM - ikke bekymret for lytterfall