Mangfoldssjef kritisk til Trump-permitteringer: - Lederstilen skiller seg tydelig fra Norge

Dårlige tider venter for alle som jobber med mangfold og inkludering i USA. Fagforeningstopp i Politiets Fellesforbund gir ny Trump-ordre terningkast to.

Publisert / Oppdater

Anne Marte Bang Fossberg
Anne Marte Bang Fossberg Journalist

Denne uken ble det kjent at Donald Trump har gitt beskjed om at alle offentlige nsatte som jobber med mangfold, likeverd og inkludering skal permitteres med lønn.

Presidenten skal ifølge NRK også ha gitt etater beskjed om å lage planer for å si opp disse ansatte. Det kommer fram i et notat tirsdag, etter at Trump undertegnet en presidentordre der han ber om en omfattende avvikling av den føderale administrasjonens mangfolds- og inkluderingsprogrammer. Dette kan berøre alt fra anti-diskrimineringskurs til støtteordninger for minoriteter.

- Jeg er ikke så overrasket over avgjørelsen egentlig. Dette reflekterer en lederstil og prioritering som skiller seg tydelig fra hvordan vi jobber i Norge, sier leder for mangfold, inkludering og tilhørighet i Schibsted marketplaces, Sumeet Singh, til Kampanje. 

Også techgiganter som Meta og Amazon har gått ut og sagt at de også skroter sine mangfoldssatsinger. 

- Jeg tror mangfold i noen tilfeller har vært et buzzord uten tydelig innhold. Samtidig har toppledere,  eller presidenter i USA, ofte et privilegium som kan føre til blindsoner. Hvis man i tillegg omgir seg med folk som kun speiler egne holdninger og tankesett, risikerer man å ikke bli utfordret der det trengs mest. Ulike perspektiver er avgjørende for å ta klokere og mer informerte beslutninger.

Vil du få siste nytt fra medie- og kommunikasjonsbransjen? Last ned Kampanje-appen og få nyhetsvarsler rett på mobilen.

Mangfoldsdebatt:

På Kampanjes Employer Branding-konferanse tok partner i Whydentify, Hans Petter Stub, leder for mangfold i Schibsted, Sumeet Singh og generalsekretær i Politiets Fellesforbund, Per Erik Ommundsen debatten om mangfold. Foto: Anne Marte Bang Fossberg

- Vet at mangfold i virksomheter er lønnsomt

Schibsted-sjefen Sumeet Singh deltok i «Av med silkehanskene; En ærlig panelsamtale om mangfold» under Kampanjes Employer Branding-konferanse onsdag.

Der diskutere han mangfold sammen med partner i Whydentify, Hans Petter Stub, og generalsekretær i Politiets Fellesforbund, Per Erik Ommundsen.

- La oss ta tallene her. Hvis du er en muslimsk mann og ikke jobber har du 65 prosent mindre sjanse for å bli kalt inn på intervju. Og har du hijab og et typisk tyrkisk navn i Norge må du søke 4,5 ganger så mange jobber før du blir kalt inn til intervju. 40 prosent av innvandrere i Norge er overkvalifisert for jobben de er i. Disse tallene viser jo at vi har en jobb å gjøre, sier Singh.

Les også: Dropp «handyman» og «vaskedame» i jobbannonsen - nå teller Finn stillingstekster som bryter loven

- Og det vi også vet er at mangfold i virksomheter er lønnsomt. Det skaper verdier i bedriften.

Ommundsen stemmer i.

- Politiets Fellesforbund har hatt fokus på mangfoldig rekruttering i tre-fire år nå og resultatene vi ser er veldig gode – blant annet i form av lite sykefravær.

Totalt er det 45 fast ansatte i fagforeningen.

- Målet til bedriften handler jo selvfølgelig om å levere gode produkter eller tjenester. Da er det en forutsetning at kundene eller brukerne kjenner seg igjen og kan relatere til bedriften.

- Lederne som må ta ansvar her

Ferske tall fra Jobbundersøkelsen til Finn.no viser at seks av ti arbeidstakere synes det er viktig at arbeidsgiveren deres jobber aktivt for å styrke mangfoldet. 

- Det understreker at inkludering ikke bare handler om verdier, men også om forventningene til fremtidens arbeidsplass. 

Singh og Ommundsen understreker at arbeidet knyttet til mangfold begynner hos lederen.

- Det er lederne som må ta ansvar her, slår Ommundsen fast.

- Og dette med mangfold og å ha ansatte som trenger tilrettelegging handler ikke om å være snill. Men for å illustrere- om jeg får en melding av en ansatt som spør meg om hun kan komme på kontoret litt senere fordi hun har hatt hetetokter hele natten og ikke fått sove, så kommer den samme ansatte på jobb med et ønske om å gi tilbake og å bidra. 

- Men hva med Trumps lederstil da. Hvilke terningkast gir dere Trumps avgjørelse om å permittere mangfolds- og inkluderingsansatte?

- Terningkast to. De får lønn – det trekker opp litt, sier Ommundsen.  

Les også: Schibsted bekrefter kutt på 350 årsverk i 2025 - vil tilby sluttpakker

 

Mangfoldssjef kritisk til Trump-permitteringer: - Lederstilen skiller seg tydelig fra Norge